2013.04.23.
A
tortadíszítő szilikonok szerelmese vagyok.Ezeknek az eszközöknek( véleményem szerint )a királynői a
csipkekészítő szilikonok. Ez áll egy bizonyos csipkeforma mintázó szilikonból
és a hozzá tartozó porszerű anyagból, amit vízzel össze kell keverni. Ebbe
a mintázóba kell belesimítani, majd száradás után kivehető belőle a kész csipkeminta,
ami méretre is vágható. Ára elég borsos, így azon gondolkodtam, mivel lehetne
hasonló hatást elérni.
Így jött az
ötlet, hogy van ételfestékes nyomtatóm, nyomtatok csipkemintát, majd ezzel
díszítem a tortát. Ehhez a projekthez kísérletként egy zsúrtortát sütöttem,
amit karamellkrémmel töltöttem meg. A karamellkrém receptjét a Kiskukta oldalán
olvastam, majd kevés változtatással elkészítettem. A recept a következő:
Hozzávalók:
fél liter tej
1 db karamellás pudingpor
6 púpos ek. cukor
10 dkg fehér csoki
4 dl állati tejszín-én növényivel készítettem)
1 dl tej
1 ek. zselatin
ízlés szerint porcukor a tejszínhez
A cukrot 1 ek vízzel felolvasztom, majd amikor halványbarna lesz felöntöm a tejjel. (Óvatosan, mert égési sérülést okozhat.)Ha feloldódott, ennek egy kis részében feloldom a pudingport, a többit felforralom. Amikor felforrt,beleteszem a pudingos keveréket, megfőzöm,és teszek még bele kockára tört csokit. Addig keverem, míg a csoki elolvad. Vízfürdőben kihűtöm .
A zselatint az 1 dl tejben feloldom, majd oldódásig melegítem. Az eredeti receptben a feloldott zselatinhoz kell keverni pár kanál krémet, majd állandó keverés mellett a zselatint is hozzáadni a krémhez.
Itt annyit változtattam rajta, hogy én a tejszínbe teszem a zselatint, majd a tejszínes –zselatinos habot keverem össze a karamellás krémmel. Plusz a krémbe én még tettem darabos roppanó fehér csokoládét .
1 db karamellás pudingpor
6 púpos ek. cukor
10 dkg fehér csoki
4 dl állati tejszín-én növényivel készítettem)
1 dl tej
1 ek. zselatin
ízlés szerint porcukor a tejszínhez
A cukrot 1 ek vízzel felolvasztom, majd amikor halványbarna lesz felöntöm a tejjel. (Óvatosan, mert égési sérülést okozhat.)Ha feloldódott, ennek egy kis részében feloldom a pudingport, a többit felforralom. Amikor felforrt,beleteszem a pudingos keveréket, megfőzöm,és teszek még bele kockára tört csokit. Addig keverem, míg a csoki elolvad. Vízfürdőben kihűtöm .
A zselatint az 1 dl tejben feloldom, majd oldódásig melegítem. Az eredeti receptben a feloldott zselatinhoz kell keverni pár kanál krémet, majd állandó keverés mellett a zselatint is hozzáadni a krémhez.
Itt annyit változtattam rajta, hogy én a tejszínbe teszem a zselatint, majd a tejszínes –zselatinos habot keverem össze a karamellás krémmel. Plusz a krémbe én még tettem darabos roppanó fehér csokoládét .
A tortát megtöltöttem a karamellkrémmel, majd hűtőben
dermesztettem, hogy a krém elérje a megfelelő állagot.
Ezután lekentem vajkrémmel, majd újra a hűtőben
pihentettem.
Végül a torta burkolása következett
készen vásárolt unidec nevű tortaburkolóval, de saját készítésű fondanttal is
lehet.
A tortakészítés legélvezetesebb része a torta
dekorálása. Mivel előre kinyomtattam a csipkemintát, odakészítettem az ostyát,valamint
a hidegzselét, amivel majd a tortára rögzítem.
Most is tanultam valamit. Kicsit spóroltam, amikor több részletben nyomtattam ki a csipkemintát, mert így több fért a lapra. Az illesztéseknél azonban látszik. Legközelebb két részletben fogom kinyomtatni.
Azt hittem, festetted a mintát sablonon keresztül.
VálaszTörlésEzt a hidegzselés technikát nem ismerem.
ha nem mondod a hibáját, én nem veszem észre, sőt így se.
Nekem nagyon tetszik!
Köszönöm Marisz, igazán aranyos vagy!!
TörlésHa majd egyszer sok pénzem lesz, veszek egy sugarweil-t. Meg Neked is veszek, meg a Mariszkának... :-)
VálaszTörlésKöszönöm Márti, igazán nagylelkű vagy! Ideje lesz már nekem is lottózni!!:)
Törlés