Törökmogyoró
Egyik nap azt hallottam, hogy a törökmogyorót aranyárban
mérik. Nosza rajta, pucoljuk meg, hiszen nekem van itthon jócskán belőle,
ráadásul még megtisztogatni sem volt időm a száraz levélrészektől sem. Nem volt
időm, hiszen a mesterszakos vizsgámra készültem, a diplomavédésre, a
szakdolgozattal bajlódtam. Mióta megkaptam a diplomámat, azóta nem győzöm az
elmaradt tennivalókat pótolni. Az idő
nagy része azzal ment el, hogy a száraz levelektől megtisztítottam. Nem
gondoltam akkor még arra, hogy este nekiállok a mogyorót feltörni. Rá kellett
jönni a mogyorótörés helyes módjára. Nem ám nekiesek kalapáccsal, mert
összetörik a bélzete, és darabokban kell kiszedni. A kalapácsot lefektetve
csaptam rá, így a legtöbbet egészben sikerült kivenni belőle. Ráadásul nem söpörtem
félre a héjat sem, mert a kalapács így nekiütközve a többi héjnak, nem törte
porrá az egyben maradt mogyoróbelet. Hogy a konyha milyen lett, azt ne kérdezzétek,
még másnap is találtam mogyoróhéjat a legeldugottabb zugban is.
Ezután az interneten tájékozódtam, hogyan tudnék megszabadulni
a héj alatt lévő vörös buroktól.
Van, aki azt ajánlja, hogy meg kell főzni, és akkor lejön
róla. Én az utóbbi mellett tettem le a voksomat, miszerint 170 fokon sütőbe tesszük,
sütőrácsra, sütőpapírra. 10 percig pirítjuk, Máshol azt olvastam, olajon kell
pirítani. Kicsit elbizonytalanodtam, akkor kell-e olaj, vagy sem. Mindegy,
pörkölünk.
A pörkölésről majd beszámolok, hogy sikerült.
Következő magvas kérdésem az, hogy az így megpörkölt
mogyoróból mit készítsek. Ugyanis ettől függ, hogy kivágom-e a mogyoróbokrot,
vagy sem. Ha hasznosítani tudom a termést, akkor lehet, hogy megkegyelmezek
neki. Bár a diótörés sem tartozik egyik családtagom kedvenc időtöltése közé,
hogy is tudnám akkor megszerettetni a mogyoró törését velük?
Úgy látom, csak magamra számíthatok.:)
Olvastam egy házi nutella receptet, mely a következő. Bár
igen sok csokit ír, így elég drága mulatság, lehet, hogy jobban járok, ha a sok hozzávaló csoki
megvétele helyett veszek egy csupor nutellát, a bokrot kivágom, a nutellát
pedig megeszem.
Azért megosztom veletek a receptet, bocs, de nem tudom, kié
az eredeti.
Házi nutella:
-
20 deka törökmogyoró
-
3 ek olaj
-
1 csipet só
-
1 ek kristálycukor
-
3 ek cukrozatlan kakaó
-
45 deka tejcsoki
-
2 dl tej
-
10 deka tejpor
Az előbb leírt módon megpörköljük sütőben a mogyorót,
konyharuhával ledörzsöljük a héjat róla. Péppé
zúzzuk. A langyos tejben feloldjuk a tejport, a csokit vízgőz felett
olvasztjuk. Végül összekutyuljuk az egészet. Ne kérdezd, meddig áll el,
fogalmam sincs, a tej és a tejpor miatt. Azonban én megpróbálom a
befőzőautomatámmal tartósítani. Miért ne lehetne, hiszen a kocsonya és egyéb
készételeim is elállnak hónapokig a spejz polcon.
Ha mégsem nutellát fogok örökké gyártani, akkor
mogyorókrémet készítek belőle, tortába. Ha rátalálok egy tuti receptre, akkor megosztom
veletek, illetve beírom ebbe az online receptkönyvembe.
-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése