2014. október 19., vasárnap

Aranygaluska és az utóbbi hetekben készült torták






Diót törtem ma délután. Fárasztó napom volt, ugyanis tapétáztam. Amikor hazajöttem, rá kellett jönnöm, hogy a dió nem mászik bele magától a papír tasakokba, azt bizony meg kell törni. Így nekiálltam  diót törni. Nem sok dió termett , csak egy diófa áll az udvarunkban.
 Diótörés közben jött a magvas gondolat, aranygaluskát kellene készíteni.(Tanulás és szobakerékpározás  közben is szoktak ilyen gondolataim lenni, mindig akkor jut eszembe valami halaszthatatlan tennivaló. Így voltam most a diótöréssel is..hátha van valami fontosabb....) Neki is álltam, hogy elkészítsek egy adagot.
Hozzávalók a tésztához:
-          40 deka liszt,
-          2 tojás sárgája
-          4 deka olvasztott margarin
-          3 deka cukor,
-          2 deka  élesztő
-          2,5 dl tej,
-          késhegynyi só
A tűzálló tálba lerakáshoz:
-          5 deka olvasztott margarin,
-          7,5 deka cukor
-          10 deka dió
-          5 deka mazsola
-          esetleg reszelt citromhéj,
A vaníliasodó összetevői:
-          1 liter tej
-          ízlés szerint cukor
-          1 vaníliás puding
Elkészítés menete:
2,5 deci langyos tejben elkevertem a cukrot, az élesztőt, és felfuttattam. A kenyérdagasztó gép tartályába tettem a többi hozzávalóval együtt, és kidagasztottam. Letakarva pihentettem és duplájára kelesztettem.
Ezután olvasztott margarinos kanállal kiszaggattam, a jénai tálba raktam rétegenként. Közben megszórtam darált cukros dióval, mazsolával. A maradék margarint ráöntöttem, újra kelesztettem. Tetejét lekentem tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöttem.
A vaníliasodót elkészítettem, és még melegen tálaltam.
Egy nem jól sikerült fotó  az aranygaluskáról. :((
 Mivel nem sok idő maradt a blogomra, így most mutatom be a mostanában készült tortáimat.





1 megjegyzés:

  1. Nekem a kutyusos torta tetszik legjobban!
    Aranygaluskát még sose sütöttem, talán meg kéne próbálom...:)

    VálaszTörlés