Diót törtem ma délután. Fárasztó napom volt, ugyanis tapétáztam. Amikor hazajöttem, rá kellett jönnöm, hogy a dió nem mászik bele magától a papír tasakokba, azt bizony meg kell törni. Így nekiálltam diót törni. Nem sok dió termett , csak egy diófa áll az udvarunkban.
Diótörés közben jött a magvas gondolat, aranygaluskát kellene készíteni.(Tanulás és szobakerékpározás közben is szoktak ilyen gondolataim lenni, mindig akkor jut eszembe valami halaszthatatlan tennivaló. Így voltam most a diótöréssel is..hátha van valami fontosabb....) Neki is álltam, hogy elkészítsek egy adagot.
Hozzávalók a tésztához:
-
40 deka liszt,
-
2 tojás sárgája
-
4 deka olvasztott margarin
-
3 deka cukor,
-
2 deka élesztő
-
2,5 dl tej,
-
késhegynyi só
A tűzálló tálba lerakáshoz:
-
5 deka olvasztott margarin,
-
7,5 deka cukor
-
10 deka dió
-
5 deka mazsola
-
esetleg reszelt citromhéj,
A vaníliasodó összetevői:
-
1 liter tej
-
ízlés szerint cukor
-
1 vaníliás puding
Elkészítés menete:
2,5 deci langyos tejben
elkevertem a cukrot, az élesztőt, és felfuttattam. A kenyérdagasztó gép tartályába
tettem a többi hozzávalóval együtt, és kidagasztottam. Letakarva pihentettem és
duplájára kelesztettem.
Ezután olvasztott margarinos
kanállal kiszaggattam, a jénai tálba raktam rétegenként. Közben megszórtam
darált cukros dióval, mazsolával. A maradék margarint ráöntöttem, újra
kelesztettem. Tetejét lekentem tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180 fokon
30 percig sütöttem.
A vaníliasodót elkészítettem, és
még melegen tálaltam.
Egy nem jól sikerült fotó az aranygaluskáról. :((
Mivel nem sok idő maradt a blogomra, így most mutatom be a mostanában készült tortáimat.
Nekem a kutyusos torta tetszik legjobban!
VálaszTörlésAranygaluskát még sose sütöttem, talán meg kéne próbálom...:)