2023. november 10., péntek

 Zita szelet á'la Tóthildi


 


Üdvözöllek a blogomban, ahol ma egy fantasztikus süteményreceptet osztok meg veletek. A Zita szelet á'la Tóth Ildi egy olyan sütemény, amelyet a sütés művészete és az édességek iránti szeretet ihletett. Ez a recept garantáltan elvarázsol majd mindenkit! Ennél jobban már csak a Királyfi szeletemet szeretem, amit szintén a blogomban találsz.

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 25 deka porcukor
  • 25 deka liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 deci tej
  • 1 deci olaj
  • 10 deka darált dió

Elkészítés:

1. Előkészületek

Mielőtt nekiállnánk a sütésnek, először is melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Ezt közben egy 25x38 cm - es méretű tepsit is béleljük ki sütőpapírral, hogy könnyebben kivehessük a süteményt a formából.

2. A piskóta elkészítése

  • Válaszd szét a tojásokat sárgájára és fehérjére. A tojásfehérjét tedd félre, majd egy mély tálban keverd össze a tojássárgákat és a porcukrot. Add hozzá az egy deci tejet, majd az egy deci olajat is, és alaposan keverd össze az összetevőket.

  • Egy másik tálban vegyítsd össze a lisztet a sütőporral, majd lassan add hozzá a tojásos keverékhez, és alaposan keverd el az egészet. Fontos, hogy ne maradjon lisztes darab a tésztában.Add hozzá a tojások felvert habját.

  • Végül jöjjenek a diók. A 10 deka darált diót szórd a tésztába, majd óvatosan keverd el, hogy egyenletesen eloszoljanak a diódarabkák.

3. Sütés

Öntsd a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd helyezd be a forró sütőbe. Süsd 160 fokon körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna, és egy tűt, ha beleszúrsz, már nem ragad rá tészta.


A krém elkészítése: 35 deka vajat elkeverek 15 deka porcukorral. 6 deci tejben elkeverek kettő vaníliás pudingport, felfőzöm, besűrítem, kihűtöm. Majd kettéveszem a vajas porcukros elegyet, a feléhez hozzákeverek kettő gesztenyemasszát, ez lesz az egyik krém, a vajas porcukros elegyhez pedig a kihűtött főzött pudingot. Kevés pudingot a gesztenyemasszához is keverek, hogy krémesebb legyen. A süti összeállítása: A kisült diós piskótát vízszintesen elvágom, egyik lesz a sütemény alsó része, erre megy a gesztenyés krém, amit kicsit megdermesztek a fagyóban, erre megy a pudingos krém, majd a diós lap másik fele. 
 
Díszítés:  A tetejére ganachet öntöttem:(1 deci tejszín felmelegítve, ebbe 1 db étcsoki felolvasztva. Én úgy díszítettem, mint ahogy az Eszterházi tortát szokás.

Ez a sütemény tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra. A diós piskóta finom és szaftos, a cukros krém pedig kiemeli a diós piskóta ízvilágát.  Próbáld ki ezt a receptet, és garantáljuk, hogy mindenki rajongani fog érte!
Reméljük, hogy a Zita szelet á'la TóthIldi sütemény elkészítése örömet és elégedettséget fog hozni, és hogy kedvenceddé válik a családi sütés-főzés során. Jó étvágyat kívánunk!
 
 

1 megjegyzés: