2013. január 6., vasárnap

Földgömb torta készítése


2013. Január 9.
A bátyám megkért, hogy készítsek neki egy földgömb tortát. Az jutott eszembe, hogy úgy lenne igazán szép, ha a földrészeket nem ecsettel festeném rá, hanem kinyomtatnám ostyára, és azt tenném rá. Ostyakép ügyben nincs még nagy tapasztalatom. Kikértem mások véleményét abban, hogyan viselkedik az ostya függőleges helyzetben. Volt, aki azt mondta, neki nem sikerült, de volt olyan is, aki rendszeresen rak  a torta oldalára ilyet és még soha nem volt gond vele. Mivel itt a széleit lefogatni sem lehet semmivel, nehogy egy idő után leváljon róla. Ráadásul ez nem is függőlegesen van, hanem teljesen domború lesz a gömb formája miatt.
Mindegy, döntöttem. Ostyakép lesz. Ha lejön róla, kezdhetem újra a burkolást. Majd megrajzolni, festeni a földrészeket. Igen nagy projektnek ígérkezett. Foci ügyben már tapasztalt vagyok.
Azonban a focit két fél részben burkolom le, úgyis takarják az illesztést az öt illetve hatszögek. Itt egy teljes gömböt egyszerre kell bevonni. Na, ez a másik buktatója a dolognak.
Mindig kell lenni egy B tervnek, mert olyan nincs, hogy a kukában landoljon.(Legfeljebb kiskanállal megesszük)))
Sokan kérték, hogy tegyek fel a focitorta készítéséről fázisképeket. Mostanában olyat nem készítek, ezért a földgömb készítését mutatom be pár kép erejéig .
1.       Első dolog, a tésztaszűrőket kibéleltem sütőpapírral. A sütőpapírt bevagdaltam, hogy pontosan illeszkedjen. Kis időre tettem mind a kettőbe fél-fél kiló porcukrot, hogy a piskótának „kifeküdje” a helyet.
2.       Elkészítettem a piskótát . Én a tejes-olajos piskóta receptet használom, amit Kricky oldalán találtam.
Ez a piskóta formatortákhoz is tökéletes, van tartása.
Elkészítése a következő:
-          a tojásokat szétválasztom
-          a tojások sárgáját kikeverem 25 dkg porcukorral, majd keverek hozzá 1 dl olajat és egy dl tejet.
-          hozzáteszek 20 dkg finomlisztet, 5 dkg réteslisztet, valamint egy sütőport, majd a tojások felvert habját.
Ezt a masszát öntöttem fél- fél arányban a sütőpapírral kibélelt 18 cm átmérőjű tésztaszűrőkbe, majd előmelegített sütőben 150  fokon sütöttem, kb. 50 perc-1 óráig. Szerintem azért ilyen sokáig, mert vastag a tésztaszűrő fala és zománcos.



A kisült félgömbök tetejét megszórtam édes morzsával(de liszttel is lehet) -kiborítottam a tésztaszűrőből egy sütőpapírra , majd hagytam kihűlni.A sütőpapírt az oldaláról én még melegen eltávolítottam.


Ezután  felszeleteltem és megkentem az előre elkészített krémmel. Ezúttal a teljesen egyszerűen elkészíthető pudingos krémet tettem bele:
1 csokoládépudingot felfőztem 3 dl tejjel, míg besűrűsödött, közben kavargattam.  Közben 20 deka porcukrot, 20 deka margarint és 2 evőkanál kakaót kikevertem.. A pudingot kihűtöttem, majd ehhez a margarinos masszához kevertem. Ízlés szerint tehető bele kis rum aroma. Mivel ez a torta gyermeknek készült, így a rumaromát hanyagoltam.

A megkent félgömböket visszatettem a tésztaszűrőbe, és abban dermesztettem tovább pár órát a hűtőszekrényben.
Fontos , hogy a csokoládékrémnek megfelelő legyen a konzisztenciája, mert egy túl folyékony krém nem megfelelő egy ilyen tortába.

Itt válik szét egy focitorta készítése a földgömb tortától. Ugyanis a focitortánál a félgömböket külön burkolom, úgyis eltakarja az illesztést majd a sok öt és hatszög.
A két félgömb közé vágok egy kerek kartont, amit bevonok folpackkal, a közepére egy lyukat fúrok, ide jön majd bele a szívószál. A karton és a szívószál a torta merevítésére fog használni.
De térjünk vissza  a földgömbhöz.
A két félgömböt összefordítottam, közé tettem a kartont. Közepébe egy szívószál került.
Itt próbálkoztam először egy teljes gömb burkolásával. Még ilyet nem csináltam. Azonban azt tudom, hogy nem szabad túl vékonyra nyújtani a burkolóanyagot, valamint jóval nagyobbra kell hagyni, hogy túlérjen a gömbön, csak akkor lehet szépen elsimítani. Mindezen ismeretekkel felfegyverkezve hozzáfogtam a gömb burkolásának. Arra számítottam, ha a gömb átmérője 60 cm, akkor körülbelül egy négyzetméter burkolóanyagot kell kinyújtani.

2013.01.07.
Ma nagy öröm ért! Megérkezett az ostyára nyomtatott térkép. Egy önzetlen tortás ismerősöm küldte, ingyen, mindezért semmit  nem fogadott el. Professzionálisan be volt csomagolva, karton hátára feltéve, buborékos borítékban!!!!!
Nem térek magamhoz, annyira örülök neki!
Nagyon bizonytalan voltam, hogy nem fog -e lesenderedni a gömb alakú tortáról, viszont ha már ennyire önzetlenül elküldte, nekem kötelességem kipróbálni! . Készítettem egy darab kis piskótát, bevontam unideccel, lefújtam airbrushhal , majd erre feltettem hidegzselével asz ostyát. Most kíváncsian várom, hogy fog viselkedni a hűtőben. És íme a kép róla:
Ha reggel még rajta lesz, akkor nyert ügyem van. Ja és a többi buktatót ha kizárom:)


2013.01.09. Tegnap nagy izgalmamban elfelejtettem lefotózni a készítés további menetét:)))))))
Most csak a kész képet tudom mutatni. Ennyit az én feledékenységemről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése