2014. február 27., csütörtök

Cukorfátyol készítése tortára


Bizonyára láttál már olyan tortát, aminek az oldalát, vagy tetejét cukorfátyollal díszítettek. (A blogomban is találkozhatsz ilyennel)  Most megismerheted az elkészítés mikéntjét.
A webes tortadekorációs shopokban, e-bay oldalakon lehet találni az elkészítéshez szükséges szilikon mintázót.  Érdemes többféle mintát beszerezni.
Miután beszerezted - e nemes kincseket, kezdődhet a cukorfátyol gyártás.  Lehet hozzávaló instant port is kapni, de úgy tudom, nehéz belőle csipkét varázsolni. Nekem a házi cukorfátyol massza vált be. Ezt a masszát megtalálod Bartus Dóra honlapján is, ő fordította magyar nyelvre, és tette közkinccsé.
 A cukorfátyol házi receptje

 - 2 ek. keményítő
- 125 ml forró víz(nekem kell bele 150 ml is)
- 1 ek. CMC
- 1 teáskanál méz
- fél teáskanál tojásfehérje, vagy habcsók por
- 1 ek. porcukor
- titán dioxid fél mokkáskanál( a fekete színű csipke kivételével minden színűbe)

A hozzávalókat elkeverjük.Ha csomós, akkor szitán átszűrjük és belekenjük a formába. A felesleget le kell húzni a spatulával, el kell távolítani. Én 3 percig szoktam 90 fokon a sütőben szárítani, majd szabad levegőn várom meg a száradást. Ha van idő, akkor nem teszem sütőbe, hanem végig a szobahőmérsékleten szárad meg.  Mindenkinek saját magának kell kitapasztalni .  Ha megszáradt, mehet a tortára. Pici vízzel , ecsettel megvizezem, és a tortára simítom.
  A nehézségek után nagyon jó az az érzés, amikor elkészül az első csipkeminta. Jó próbálkozást, kellemes időtöltést kívánok hozzá annak, aki ki akarja próbálni.
Az itt látható csipkék a saját szülinapi tortámat fogják díszíteni. Ne kérdezd, hány éves leszek  március 10.-én:)



4 megjegyzés: