2013. július 25., csütörtök

Szilikon öntőformák készítése marcipán figurákhoz, virágokhoz.

Már a tortázásom kezdete óta (2011. október) foglalkoztat az a dolog, hogy egyes tárgyakat hogy lehetne reprodukálni tortaburkoló masszából a torta tetejére.  Ugyanis méreg drágán árulják azokat a szilikonokat, amivel könnyedén elő lehet állítani kis figurákat, virágokat. Csak belenyomom a masszát, esetleg egy pár percre beteszem a fagyasztóba és el is készült az aktuális kis virágom, figurám. A szilikonok szerelmese vagyok. Régebben rátaláltam egy honlapra, ahol árulnak önthető szilikont, postázást is vállalnak. Nem drága, egy kiló kb 4000 Ft a hozzávaló  FOOD  katalizátorral együtt. Ebből 8-10 db kis öntőforma elkészíthető. Nekem megdrágította az egészet, hogy törékeny csomagként elküldték, mivel nem Budapesten lakom.  Már másnap ideért a csomag. A szilikonforma öntése azonban még váratott magára, ugyanis gyűjtögetem egy ideje a kis tárgyakat, valamint utána néztem ,hogy lehet reprodukálni a három dimenziós tárgyakat. Első olvasásra nagyon nehéznek tűnt, olyan dolgokat emleget, ami teljesen felesleges egy ilyen kis szilikon forma elkészítéséhez.  Leegyszerűsítettem a dolgokat, rájöttem az elkészítés módjára. Először kis krémtúrós dobozok alját kiraktam gyurmával. Ebbe nyomtam bele a reprodukálandó tárgyat, mit előzőleg lemostam acetonnal. Majd bekentem a gyurma és a tárgy felületét vékonyan vazelinnel.  Első nekiugrásra bekevertem a felét az anyagnak. Pontosan ki kell mérni a szilikon anyagot, és a katalizátort  is, csak így lesz  eredményes a munkánk. Első nekiugrásra csak egyszerűbb darabokat választottam. Ma próbaöntés következett. Az én mintadarabjaim kis kagylók voltak és egy  virág.
A pontosan kimért szilikont és a FOOD katalizátort intenzív keveréssel homogénné tettem. Majd kb. 50 cm magasról, vékony sugárban folyattam a reprodukálandó, gondosan előkészített anyagra. Azért kell vékony sugárban, mert így el tudnak távozni a kis buborékok az anyagból, nem lesz szivacsos a szerkezete az elkészült darabnak.
24 óráig nem nyúlunk az anyaghoz, hagyjuk szilárdulni, majd óvatosan elválasztjuk a darabokat. Újabb 24 órát kell szilárdulni, ekkor már ki lehet próbálni.
 Fontos figyelmeztetés!  Ha olyan anyag készítésére használjuk, ami érintkezni fog élelmiszerrel: pl marcipán figura, stb, akkor az az utasítás, hogy 4 óráig 200 fokon ki kell szárítani, hogy az illó, mérgező anyagok eltávozzanak belőle. Úgy tudom, ezt sokan nem tartják be azok közül, akik az élelmiszeriparba gyártanak szilikonokat.
Ha sikerül  öntőformát készíteni, akkor teszek képet a kiindulási anyagokról és a végtermékről. Legközelebb 3 dimenziós tárgyat fogok önteni, egy babát keresek erre a célra.
Lélegzet visszafojtva figyelem, sikerül e az öntőforma készítés. Holnap kiderül, hiszen holnap lehet kivenni a formából. Szurkoljatok, hogy minden jól sikerüljön!!


Ma a szilikon öntésen kívül más is történt velem. Megtudtam, hogy  a kalocsai mintás szív alakú tortám  megjelent a Tortadíszítés magazinban, ami kapható már az újságárusoknál. Meglepetésként ért, nem tudtam róla.  Ha megkapom a lapot, készítek fotót róla.   A Konyhasziget magazinnak adott interjú a fényképemmel és pár tortámmal majd szeptemberben jelenik meg, azt ígérték, kapok majd arról is egy tiszteletpéldányt.2013.07.26.  Éssssss sikerült!
Akkor mutatom sorban a képeket. Az első képen látható a kis dobozba gyurmára helyezett mintadarab, itt a kagyló. Azért van elvágva a doboz, mert  utólag fotóztam le, amikor már kivettem a formából a szilikont.
A második képen a reprodukálandó tárgyak:
A harmadik képen pedig a kész öntőforma. Holnap fogom kipróbálni, arról is teszek fel fotót. Remélem , hogy segítettem azoknak az embereknek, akik szívesen kipróbálnák az öntőforma készítését. 


Ma azon gondolkodtam, hogy én a tortakészítés rejtelmeit is zömében az internetről tanultam. Mióta angol keresőszavakat írok be , sokkal több találatot kapok. Így bukkantam rá ma ezzel kapcsolatos You tube videókra, aminek tanulmányozásával  a mezei ember is öntőmesteri fokozatig juthat el.Végül találtam Pinterest oldalt is, ahol rengeteg ötletet találhattok.
http://pinterest.com/imacraftydiva/mold-making-casting-diy/

A másik: http://sculpting.wonderhowto.com/how-to/make-silicone-mold-toy-figurine-353350/

5 megjegyzés:

 1. szia!Nagyon ügyes vagy !ha megkérdezhetem ilyen szilikont hol lehet kapni ?Meg azt a valamit?

  VálaszTörlés
 2. Nahát Ildi, te nemcsak ügyes asztalos vagy, hanem ügyes formaöntő is, meg így tovább... :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon ötletes.Várjuk a beszerzési hely linkjét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Olgis!
   Én itt vettem, telefonon rendeltem és postán érkezett. Igaz, törékeny csomagként, aminek a díja 2400 Ft plusz költséget jelentett.
   Budapest 1078
   Murányi utca 48.

   Nyitva
   H - P 8.00 - 16.00

   Mobil:
   06 20 433 0413
   06 20 922 6073

   Törlés