2012. december 31., hétfő

Tortáim az első évben

Az alkotásban benne van minden:

a vágy, hogy én is meg tudjam csinálni,
a küzdelem leginkább magammal, hogy ne adjam fel,
és a beteljesülés, amiért az egészet bevállaltam.

(Bartók Erzsébet)


  Üdvözöllek a blogomban!!


Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy tortáimnak legyen egy gyűjtőhelye. Ha te is szeretsz tortákat készíteni, akkor bizonyára szívesen nézegeted.Erről az édes hobbimról fog szólni nagyrészt ez a blog, és egyéb kedvenc foglalatosságomról.

2011.júliusában készítettem Szandi lányomnak egy tortát,nagy-nagy szeretettel. KissAzonban ez a torta olyan rettenetesen rondára sikerült, hogy komolyan elgondolkodtam azon, hogy egy ideig nem kell nekem tortát díszíteni.Nézzétek csak? Ebből is látszik, hogy egy év alatt mennyit fejlődtem, mennyit tanultam az internet segítségével.A fejlődésnek az is köszönhető, hogy ezt az utóbbi egy évet erősen koncentráltan éltem meg, hiszen az orvostudomány mai állása szerint, hogy is mondjam, a szénám elég rosszul áll.Bár a lányom nagyon örült a tortának, pedig a mai szemmel szörnyen néz ki .Én ezt tudtam akkor is, de csak ilyet tudtam. 

Aztán októberben keresgélni kezdtem az interneten. Először rácsodálkoztam a gyönyörű tortákra, majd az elkészítésük hogyanját kutattam.  (Hogyanja- van ilyen szó, vagy én költöttem? -majd megkérdezem Szandi lányomat, ő igazán illetékes ebben, hiszen szakirányú lesz a végzettsége, ha az idén befejezi az egyetemet.(mikéntje)
Aztán elkészítettem az első fondant tortámat-és láss csodát, büszke voltam az eredményre! Ez adta a lökést, hogy újból elővegyem kreativitásomat. A  kezdetek kezdetén készült  tortákat is betettem az albumba. Egyrészt azért, mert az is az enyém, másrészt pedig legalább látom a fejlődést. (Remélem van:)Nemcsak a tortázás terén, hanem a fényképek készítését illetően is látok változást. Bár csupán  mobiltelefonnal készítem a képeket, nem professzionális fényképezőgéppel.

„Hogy készül egy torta?
Mint bármi más az életben!
Szívvel, lélekkel.
Jelentése, szimbóluma van.
A torta egy csoda,
Díszíted szívvel,
Reménnyel, jó szándékkal.
Színek játékával, lelked színességével
S a benned rejlő szeretet édességével”


Először októberben próbálkoztam fondant borítású torával. Előtte hosszan bújtam az 
ezzel kapcsolatos you tube videókat, ezzel foglalkozó weboldalakat. Ez volt az első  tortám ,miután már foglalkoztam valamennyit a tortakészítéssel. 

A végeredmény nagyon tetszett, így tovább bújtam a neten a hasonló oldalakat. Októberben és novemberben próbálkoztam még tovább.Az első próbálkozás óta alig várom, hogy családunkban szülinap , névnap, évforduló legyen, máris készítem családtagom örömére a tortát. Előfordul olyan is, amikor "csak úgy"tortát készítek magunknak, mert ki akarok próbálni egy -egy új díszítési technikát. Gyermekeim pedig örömmel veszik az újabb tortakölteményt.


 A piskótám:
2012.05.07.
Ma cukorcipőt készítettem. Kelléket egy elkövetkezendő tortára.
Na, hogy tetszik?

2012-05.10.
Mai tortám egy tavaszi hangulatú torta. Oroszkrém ízesítést kapott. És íme a kreációóóóóóó:)
2012. május 26.
Két nap múlva lesz a kicsi fiam , Dávid 11. szülinapja. Bocsánat, Déw! Ő így szereti , ha így becézzük.
Nagy izgalommal készültem a tortájának elkészítésére. Annál is inkább, mert egyszerre sok dologba fogtam bele, s mivel gyereknap is közeledett, mindennel kész akartam lenni. Először Szandi lányom szobájának festésébe kezdtem bele, közben a szekrénysorát szétcsavaroztam, kiszámoltam a lapok méreteit, hogy milyenek legyenek, ha át akarom szabni.  Elvittem a NATI bázisba, ahol mindig megmosolyognak ha rendelést adok le.Leszabták a lapokat az általam megadott méretre.Itthon gyors fúrás, csavarozás.
Végre elkészült a szoba festése, a bútor is! Már csak az ajtókat kell feltenni rá! Azt muszáj voltam elhalasztani, mivel a torta készítésére is kellett hagynom időt.
Bagoly tortát terveztem.Igaz, a férjem azt mondta, hogy "nem is fog hasonlítani rá". (Köszönöm a bizalmat:) Igaz, nincs művészi hajlamom, de sikerülnie kell. Ha nem is lesz olyan művészi, de aranyos legyen. A bagoly és a torta most külön csücsül a hűtőben. Majd holnap rakom össze, mert akkora, hogy nem férne be.
Holnap tehát szülinapot ülünk. A képet majd felteszem.
Ja, és a torta feketeerdő ízesítésű, a bagoly pedig csokoládé.(ganache)krémmel töltött.
..és sikerült!! Legalábbis az örömszerzés, mert Dávidom nagyon örült neki! Többször nézte a hűtőben még beszélt is hozzá, sőt láttam az arcán, hogy sajnálja, hogy fel kell vágni!!!


2012 05. 30. A mai napon szülinapi tortát készítettem , kagylóval és virággal. Fehér alkalmi torta.
Muffin, minitorta, vagy csak egyszerűen tortadísz.
...és akkor megint egy ballagási torta.


2012. 06.29. A mai tortámMa cukorvirágokat gyártottam, és kalocsai terítőt-ehetőt. A terítőt később teszem fel. A száradó cukorvirágjaim azonban  itt vannak.


                                                                                                  
Lányom, Szandi diplomaosztójára készültem.Sajnos, betegségem miatt egy héttel később ünnepeltünk. Egy emeletes tortát sütöttem neki, és plusz meglepetésként egy ajándékdoboz tortát is. Szerintem jól sikerült, az ünnepeltnek is tetszett.


 
     Ugye milyen jól néznek ki? :))))))))


                                                                                                  

2012. 08 02. 
Holnap kedves  ismerősöm látogat meg családjával. Valami meglepetéssel készültem. Így készítettem el az első dalmatámat. Nem vagyok elégedett vele teljesen. A festékszóró pisztolyomba csak zselés festék volt, így az mindig eldugult. Ízesítése mascarpones citrom. Nyami. A gyerekek neki akartak esni ma, de mondtam várjanak holnap estig vele.


2012. 08 10.
 Elkészült az első kalocsai tortám.2012.08.17.
  Második bagoly-tortám.. Mivel nem szeretek két egyformát készíteni, most így oldottam meg.

2002. 08.23.
Ma babalátogatóba készítettem tortát. Minden összeesküdött ellenem. Nagy felfordulás volt itthon.Általában este szeretek tortát díszíteni, amikor senki nem zavar. Vendég, futárszolgálat, a gyerekek is valahogy sokkal zajosabbak voltak ma. Mindegy, elkészült, a babát legközelebb bőrszínűre készítem:)


A mai napon egy 12 szeletes csupa csoki tortát készítettem.És akkor itt vannak róla a képek.Egy cukrász bemutatóra keveredtem be előzetesen.Ott láttam, hogyan kell elkészíteni a csokoládéval való burkolást. Szerintem jól sikerült.2012.09.02
 Holnap kezdődik az iskola. Reggeli készülődés : hol a füzetem, nincs meg a cipőm, hova tetted a körzőt, és sorolhatnám a véget nem érő panaszokat. A mai nap azonban még nyugalomban telt. Egy ördög- angyal képpel díszített tortát készítettem. Természetesen jobb lett volna egy sötétebb árnyalattal festeni az ördög és angyal lányt, mint ahogyan azt tegnap a falra festettem. Na, de tényleg, szó szerint! A hobbiszobám falára festettem az ördögöt!


2012.08.03. A cukorból készült virágcsokromat töltöm fel ma. Frézia és rózsa. Így sikerült.Ez egy előre elkészített csokor egy elkövetkezendő tortára.2012.09.08
Ma elkészítettem az első táskatortámat,kókuszos ízben.
A lánc vastagra sikerült és már nem volt idő másikat készíteni. Ezért kettészedtem, és másképp oldottam meg, így már nem annyira feltűnő. Ráadásul a kinyomó pisztolyom is leesett a földre, szétesett, csak ma tudtam összerakni. Így kézzel sodortam a táska éleire tett kis hurkákat. Mindegy , ez is az enyém. 

A kókuszkrém receptje: 
2 vaníliás puding
6 dl tej
10 deka kókuszreszelék
25 deka vaj
25 deka cukor
A tejben megfőzzük a cukrot és a pudingot, beletesszük a kókuszt, és kihűtjük. A vajat és a porcukrot kihabosítjuk, és összekeverjük a pudingos masszával. Nagyon finom volt!

És akkor a képek.


2012. 09. 13.
 Ma vörösáfonyás tejszínes krémmel töltött, royal icinggel díszített tortát készítettem. Nagyon élveztem a készítését. A krém nagyon finom, de csak reggel szeleteljük fel. Az esti fényviszonyok közepette a torta sárgának tűnik, holott halványzöld. Reggel ezért készítek róla újra képet.

A végeredmény nagyon tetszett nekem. :))))))Kár , hogy a kép nem adja vissza a torta színét!

2012. 09. 17.
Ma teknős tortát készítettem. Természetesen a festékpisztolyomat leejtettem, 
egy kicsit elgörbült a hegye, de azért működött.
 Nem volt fekete airbrush festékem, ezért zselés festéket oldottam alkoholban.
 Ez pedig eldugította a pisztolyt, amikor úgy volt kedve, köpködött vígan. 
 Egy kis étellakra is szükségem lett volna, mivel ez adja meg a végleges csillogást a teknőcnek.
 Horribilis ára miatt -NINCS. Ezért nem csillog a teknősöm. Azért nekem tetszik.
 

2012. 09.21.
Ma újra  babalátogatóba készítettem tortát.


2012. 09.22
Kék fehér tortám  ízesítése fekete-erdő.

Ja, és a felirat itt még részeges, fotózás után azonban odaragasztottam, 
hogy ne mozduljon el.


2012 09.29
Ma a bátyám fiának készítettem születésnapi tortát.21 éves lesz kedden.
  Holnap megyünk felköszönteni. Mivel Barcelona rajongó, egy ilyen logó tortát készítettem.
 Én még ennyit tortával nem bajlódtam, mint ezzel. Nem is tetszik a  végeredmény.
De szeretettel: Boldog szülinapot Dani!!!


2012.09.30. Ma reggel készítettem jobb fotókat.
 A fényviszonyok este már nem jók, így nem lehet jó képet készíteni. És a mai képek.2012. 10.06.
Ma Előd szülinapjára készítettem tortát.  Mi más lehetne?
2012. 10.10.
Többen kérték tőlem, hogy a focitorta készítéséről tegyek fel legközelebb fázisfotókat, hogy láthassák,
 hogyan készül. Legközelebb készítek több képet is. 


2012.10.11.
 Tegnap volt a férjemmel egy évfordulónk, 18 éve ismertük meg egymást. Nagyon megy az idő. Ma pedig  Brigitta lányom névnapja. Erre az alkalomra egy gyors tortát készítettem. Narancssárga alapon díszítéssel.
 

2012.10.18.
A ma tortám újra babaváró torta, ezúttal Tomikának.
2012.10.22.


Ma mézes puszedliket gyártottam. A díszítéshez már nem volt kedvem, így elnagyoltam. 
A mézes tészta receptje: 
10 deka porcukor, 
fél kiló liszt
25 gr  szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék, 2 teáskanál
25 deka virágméz
6 deka margarin
1 tojás
2-3 ek víz


Elképzelésem szerint lett volna barna csokis is, és egyéb más  szép díszítéssel.
 Majd karácsonyra. Az íze nagyon finom volt,nem kellett puhulni,azonnal ehető volt. 
2012.10.26.
Tegnap a figurák gyártását gyakoroltam, ma pedig újra karamell rózsa készítésébe kezdtem.
 Az eredmény koránt sem tökéletes, de alakul. 
Főleg így, hogy a tanuláshoz csak az internet  segítségét vettem igénybe.
2012.10.30.
 Mostanában olyan dolgokat készítek,
 amit eddig még nem próbáltam, vagy nem megy még jól.
 Dobostortával még sohasem próbálkoztam. Itt bujkált bennem mindig, hogy na, most!! 
És ma volt az a  most! Elkészítettem életem első dobostortáját.
 Nem a legszebb, de nekem nagy örömöt okozott.
Attól féltem, hogy a tetején a karamellt nem fogom tudni szépen szeletelni.
 Legközelebb a csővel való díszítésre is jobban fogok ügyelni.
 De annyira megörültem neki, hogy többször benéztem hozzá a hűtőszekrénybe:))))

2012.11.03. Ma Leventének  készítettem tortát.
 Thomas a kedvence. A kép nem a legjobb, be kell szereznem egy erősebb lámpát, 
vagy egy jobb fényképezőgépet:)   És felülnézetből.


2012.11.08.  
  Ma egy kicsi 12 szeletes tortát sütöttem .A fényviszonyok este már nem olyan jók. 
A torta a maga valóságában sokkal szebb lett, mint a képen. 
 Nyáron szebb képek készülnek. Ráadásul a tortáim többnyire estére készülnek el,
 ilyenkor pedig még rosszabbak a fényviszonyok. 
Talán kicsit az alját túldíszítettem, pedig ez nem jellemző rám, legalábbis remélem.2012.10.11.
Ma muffinokat készítettem, alkalmi eseményekre valót.
 
2012.11.17. 
A mai napon karácsonyi hangulatú tortát készítettem. 
Tegnap este készítettem el hozzá cukorból a mikulásvirágot.
A betűket nem rögzítettem, hiszen mi ettük meg,
 de a fotózásnál elcsúszott néhány betű. Így ebből is tanultam, 
legközelebb jól odaragasztom azokat a fránya feliratokat. 

2012.11.22.
Jázminnak sütöttem tortát. A tetején a katica is tortából van. 
Remélem, hogy tetszeni fog az oviban a gyerekeknek.


2012.11.27. Tegnap tortát festettem .
 Most legalább már tudom biztosan, ezt sem nekem találták ki,
de azért megmutatom, ha már annyit dolgoztam vele.2012, 12.01. 
December van. Újra horgász témában készítettem tortát. 
Ez jobban tetszik , mint az előző. Úgy látszik, kezdek belejönni a figuragyártásba.

2012.12.02.
 Ma tartjuk Brigusom 13.szülinapját. 
Convers cipőt kért,tortában. Egy cipős doboz is dukál hozzá.


2012.12.03.
 Drótos cukorvirágot készítettem. Száradás közben fotóztam le az orchideát.
Ezért van egy színes pohárban, ami nem  előnyös a fotó szempontjából.2012.12.08.
2012.12.12.
Megmutatom nektek Ákos szülinapi tortáját.

Ezt pedig ma készítettem:


2012.12.13. Mai tortámat Lucának készítettem.

És a kerék...


2012.12.18. 
 Elkészült a második karácsonyi témájú tortám. A díszítés nagyjából ugyanaz, a cukorvirág az előzőhöz képest szebb, de még nem az igazi. Több sziromból kellett volna készíteni, de úgy nagyon anyagigényes, a lényeget így is tükrözi. 
Boldog  ünnepi készülődést kívánok!!
2012.12.22.
Mai tortám virágokkal. 


2012.12.27.

Anyukámnak készítettem ajándékba  a következő ostyaképes tortát.
Azért csíkos, mert rendeltem a képet rá, valószínűleg az ételfesték kifogyóban volt a nyomtatóból. :((((((Ő nagyon örült neki
2012.12.31. 

Itt pedig én vagyok blogírás közben az év utolsó napján.


2013.01.01.
A tortabolondéria mellett van más hobbim is.
Az egyik, hogy mindig is vonzódtam a fához
.Lehet, hogy asztalosmesternek kellett volna tanulni?
Így én készítettem a családi házunkban a konyhabútort,
 polcrendszert a gyerekszobába, fürdőszoba bútort.
Legutóbb két új fiókot készítettem a szobabútorhoz.
A képen a konyhám  van. Én terveztem, és készítettem el. Ma már melegebb színeket alkalmaznék.
Másik hobbim a varrás.
Régebben szinte mindent megvarrtam.Babakelengye ,
 alkalmi női és gyerekruhák, aktatáskák, mappák, tolltartók, pelenkázótáskák, stb. 
A tolltartókról van néhány képem is, amit itt közzéteszek.
A varrás az olyan nálam, hogy nem mindig érdekel.
 Ha jön az ihlet, akkor olyan
vagyok, mint a megszállott, csak varrok és varrok. 
Ha nincs ihlet, akkor pedig öt lóval sem lehetne leültetni a varrógépekhez.
Ezek itt az én saját készítésű neszesszereim, tolltartóim, mappáim .Ajándékba készítettem  és a magam örömére.

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése