2013. október 30., szerda

Thomas,a gőzmozdony tutorial




Thomas mozdony elkészítése

Ha formatortát készítünk, feltétlenül süssük ki előző nap a piskótát. Nem kell félni, hogy megszárad. Sima tortánál is célszerű kisütni előző nap, mert szebben lehet szeletelni, de a formatortánál nagyon fontos. Az olajos tejes piskóta receptjét már előzőleg leírtam, keress vissza.
Annyi  a különbség, hogy ha formatortát készítek, akkor nem kerek , 24 cm es formában sütöm ezt a hat tojásos adagot, hanem a téglalap alakú tepsiben, aminek a mérete 34 szer 24 cm.
Még elöljáróban annyit, hogy magassága a piskótának 3,5 cm lett. Ebből a téglalap alakú formából faragtam ki a tortát.

A téglalap alakú piskótát részekre szeltem.
- Kettő darab 11 - szer 24 cm -es darab,
- Szintén kettő darab  6 -szor 11 cm - es darabot vágtam ki belőle,
-  Majd 6  cm átmérőjű körből 3 db-ot.
Minden darabot kettévágtam, hogy meg tudjam majd tölteni krémmel.

 Általában formatortánál előbb betöltöm, majd utána faragom, de a Thomas mozdonynál előbb méretre vágom a lapokat, és úgy kenem meg a krémmel. Ezúttal csoki és vanília krémet tettem bele.

 A hűtőben dermesztettem, mialatt kikevertem a vajkrémet, amivel később lekentem.  


 Legalább két órát pihent a hűtőben, így könnyebben ment a simítás. Egyenletesebb felületet kapunk a tortaburkoló alá, ha van ideje dermedni. 
Amíg a hűtőben pihent, volt időm begyúrni a tortaburkoló színeit. Ugye, a mozdonynál nem célszerű airbushhal (festékszóróval) lefújni, mert könnyen maszatolódna, sok kis színes felület van egymás mellett.
Piros, kék, fekete és szürke  színekre volt szükségem. A képen a szürke nem szerepel, azt később készítettem el.



Miután begyúrtam, visszatettem  a hűtőbe ezt is kicsit dermedni.
Közben elkészítettem Thomas arcát.
Először kivágtam egy szürke kerek lapot a tortaburkolóból. A képen látható, hogy készítettem el.


 Ezután ezt a kis szürke lapot megfordítottam, kisimítottam a szemüreget, feltettem a szemgolyókat , a szemöldököt , bevéstem a száj helyét.



 
Lekentem a mozdonyt, volt ideje dermedni a hűtőben, ellenőriztem, hogy mindenütt sima-e a felület. Jöhetett a burkolás, simítás.


Ezután feltettem  az ablakokat, kis csíkokat a mozdony tetejére, az ütközőket, kerekeket, valamint a kéményt. Igazából ezek az utolsó simítások keltik életre a kis mozdonyt.
Ebben az esetben még ehető ostyalapra, ételfestékkel nyomtatva bogyó és babóca került a mozdony ablakába.

Ha készítettél már burkolt tortát, bizonyára találkoztál már olyan problémával, hogy a tortád felülete „megizzadt”. Én az alábbi dolgokat kísérleteztem ki, és azóta nincs ilyen gondom. Ha betartod a következőket, te is elkerülheted.
- Ha betöltöm a tortát, és tudom, hogy nem lesz már aznap időm befejezni, akkor le sem burkolom, hanem beteszem a hűtőbe, és másnap, a díszítés előtt burkolom le. Tehát: ne tegyél díszítést előző nap leburkolt tortára.

- Ne legyen nagyon hideg hőmérsékletre állítva a hűtő. Teljesen elég a kettes fokozat.

- A tortás hűtő hátsó részébe állíts egy kartonlapot. Ez felfogja a nedvességet. Ha nem annyira nagy a torta, akkor én a szállításra szánt tortadobozban tárolom, elkészítéséig pedig a tortabúra  alatt pihen. Ez egyrészt higiénikus, másrészt pedig felfogja a hűtőben keletkező nedvességet.



3 megjegyzés:

  1. Szia! Lesz blogkóstolós linked? Vagy csak nem figyeltem és én maradtam le róla? Üdv. teller-cake

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lett a torta!Elkeszitettem��Koszonom!❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy visszajeleztél nekem. )Örülök, hogy segíthettem!Próbálkozz a focitortámmal, nagyon ügyes vagy!

      Törlés