2017. december 13., szerda

Francia diós


A receptet egy kedves ismerősömtől kaptam, ő egy ász a sütemény készítésben. (Ménesi Magdi) Az ő süteményeit nézve törekedem arra, hogy kifogástalan legyen a külalakja, nemcsak az íze.
A sütemény hozzávalói:

A diós lap anyagai:
- 6 egész tojás,
- 30 deka kristálycukor,
- csipetnyi só,
- 6 ek. víz,
- 25 deka liszt,
- 25 deka darált dió,
- 1 teáskanál sütőpor,

A másik két lap hozzávalói:
- 30 deka liszt,
- 10 deka porcukor,
- 5 deka vaj,
- 1 ek. méz,
- 1 tojás sárgája,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- kevés tej,

A krém hozzávalói:
- 3 vanília puding,
- 9 deci tej,
- 30 deka vaj,
- 20 deka porcukor,
- 2 vaníliás cukor,
- fél rum aroma,
- fél vanília aroma,

Az én tepsim mérete:  kb 28 szor 34 cm.

Elkészítés:
Először a diós lapot készítjük el:
A tojást, a cukrot, a sót, a vízzel felverjük, hozzáadjuk a liszttel, sütőporral elkevert diót. Előmelegített sütőben , légkeverésen, 25 percig sütjük 140 fokon.

Ezután elkészítjük a másik két lapot.  A hozzávalókat összegyúrjuk, majd két részre szedjük, sütőpapíron kinyújtjuk, és azzal együtt tesszük a tepsibe. Légkeveréssel, 150 fokon 2 szer 8 perc alatt kisütjük.
A krém elkészítése:
A 3 vaníliapudingot 9 deci tejben felfőzöm, kihűtöm, hozzákeverem a vaj és a porcukor előzőleg összekevert elegyét. Majd hozzáadom az aromákat, vaníliás cukrot.

A süti összerakása. Alsó rész az egyik mézes lap, erre jön a krém fele, majd a diós lap. Ezután megint a krém, és a másik mézes lap. A hűtőszekrényben tegyünk rá egy tálcát, hogy lenyomódjon. A tetejére én ezúttal nem szitált porcukrot, hanem díszített csokimázat tettem.


És az újabb mézeseim.


És a legutóbbi torta vadász témában.
Végül itt egy fotó a legutóbbi királyfi szeletről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése