2018. március 21., szerda

Macaron mániaMacaront sütöttem ma, már ki tudja , hány próbálkozás van mögöttem. Nem egy egyszerű sütemény, sokszor , sok helyen hallottam, hogy csak többszöri próbálkozás járt sikerrel.Így voltam ezzel én is. Most értem el  oda, hogy kezdek ráérezni a buktatóira. A recept nem saját kútfőből van, az internetes barangolásom során találtam a  " Merjetek macaront sütni" címszó alatt. Itt beléphetsz az oldalra. 
Digitális mérleg és cukorhőmérő nélkül hozzá se kezdjetek.Pontosan ki kell mérni az adagokat , valamint az is fontos, hogy a cukor megfelelő hőmérsékletű legyen, amikor  a felvert fehérjéhez hozzáadagoljuk.  
A recept  a következő:
 Hozzávalók: 

3,8 dkg víz,
15 dkg  kristálycukor,
2 szer 5,5 dkg tojásfehérje,
pár csepp ételfesték,
15 dkg mandulaliszt,
15 deka porcukor.

 Elkészítése: 

- Először átszitálom a mandulalisztet és a porcukrot, majd összekeverem egy tálban.
- Ezután a tojásfehérjéket beteszem a mikróba pontosan 6 másodpercre. Eddig pihentetett tojásfehérjével dolgoztam, de ez a művelet helyettesíti a pihentetést. Legalább két napig pihentettem eddig a tojásfehérjét szobahőn, majd amikor rádöbbentem, hogy meg kellene már sütni a macaront, éppen akkor nem volt kedvem hozzá. Nálam a sütés olyan, hogy ötletszerűen jön, hirtelen kigondolom, hogy na, akkor most süssünk valamit.
Így nem kell várni két napot, akkor sütök, amikor kedvem van. Azaz nem ajánlatos esős időben nekiállni, mert a pára miatt nem jól szárad a teteje.
-Az egyik adag tojásfehérjét belekeverem a porcukros mandulába. 
- Közben elkezdem verni robotgépben a másik adag tojásfehérjét.
Eközben felfőzöm a cukrot a vízben, óvatosan, hogy ne barnuljon be. Előveszem a hőmérőt, s amikor 118 fokon van a cukor, beleöntöm a felverődött tojásfehérjébe. Addig folytatom a keverést, amíg ki nem hűl. Ekkor teszem bele a pár csepp ételfestéket. Szép pasztellszínűre keverem.
- Ha kihűlt, összekeverem a mandulás keverékkel.
- Habzsákba teszem, és szilikonos sütőpapírra kis kerek halmokat nyomok belőle.
- Ezután hagyom szobahőn száradni. Amikor már nem nedves a teteje, picit megérintem az ujjammal és nem ragad, akkor bekapcsolom a sütőt 125- 130 fokra, légkeverésre és a már bemelegedett sütőben 12 percig sütöm. Közben szép kis talpakat ereszt a macaron.
A piskótát sem szoktam ilyen áhítattal figyelni míg sül, mint ezt a macaront.
Legutóbb fehér csokira öntöttem tejszínt, majd ezt kikeverve, lehűtve megkentem a macaronokat, most  csak étcsoki volt itthon, így 1 deci tejszínt felforrósítottam, ebben feloldottam 10 deka csokit, majd belekevertem 2,5 deka vajat. Lehűtöttem, és ezzel töltöttem meg a makikat.
Jó étvágyat hozzá, aki elkészíti.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése