2013. május 19., vasárnap

Hőscincér torta feketeerdő ízben
2013. május 19.


·         Dávidom 12 éves lesz május 28.-án. Már jó előre nyaggatott, hogy tartsuk meg a szülinapját egy héttel hamarabb. Olyan kis hedonista típus.:) Így előrehozott gyereknapot is tartottunk . Egy virtuális ismeretség kapcsán (Mária Lipovszky-Dresher)felfigyeltem egy tortára, amit készítője kisfiának kreált. Nagyon megtetszett, gondoltam, a fiam is örülne neki. Ilyen korban szeretik a gyerekek, főleg a fiúk a meghökkentő dolgokat. Előző nap kellemetlenség  ért, így csak délután tudtam nekiállni a tortájának, de este 11 re már elkészültem vele. Az én bogaram kicsit testesebb lett, mint az eredeti.  Feketeerdő töltettel készült, ami formatortának nem egy hálás feladat, de mindenképpen ebben gondolkodtam, hiszen ez a fiam kedvence. A tortáról képeket  én és a lányom is,de profi fotós is készített .Egyúttal remélem hasznos dolgokat is sikerült megtanulnom a fotózásról.

Feketeerdő tortám receptjét itt olvashatod.
 


Egy hat tojásos piskótát sütök  és nem a megszokott 3, hanem négy részre szeletelem fel, Ezt a legkönnyebben egy cérna vagy egy hosszú kés  segítségével lehet megtenni.
Krém hozzávalói: 
- 4,5 dl meggylé
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 kk fahéj
-4-5 ek cukor
- 1 bő marék meggy
- 9 dkg margarin
A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint. Ezt a krémet rákenjük  két  tortalapra. Mindkettőre
ráborítjuk a másik lapot. Így rögtön pihen a hűtőben kb. egy órát.
Hab hozzávalói: 6-8 dl tejszín, 5-6 habfixáló,(vagy zselatinfix) 5-6 ek porcukor
A hozzávalókat elkeverjük, a habot felverjük. A két tortafelet ezzel a habbal összeragasztjuk.Ezzel a habbal díszítjük a torta oldalát és a tetejét is. Reszelt csokoládéval és meggyel díszítjük. Ebben az esetben nem tejszínhab borítást kapott természetesen, hiszen ez formatorta.
Egyenlőre pár kép, majd több is hamarosan a hőscincérről.


1 megjegyzés:

  1. Már egy másik fórumon megdícsértem a tortádat, de itt is megteszem. Tökéletes!
    Boldog születés és gyermeknapot kívánok Dávidnak!

    VálaszTörlés