2014. március 25., kedd

Cukorvirág orgona készül




A készülő orgonák. Még nem készült el az orgona virágja. Sok sok kis szirom kell még , hogy elkészüljön a fürt. 

Az interneten láttam egy cukorvirágból készült orgonát, amitől azonnal lázba jöttem, gondoltam  én is kipróbálom. Többfajta virágot készítettem már, ilyet azonban még nem. Azonnal kikerestem pár you tube videót, ami az elkészítésével kapcsolatos.
Ha  a you tube-on keresel videót, akkor angol keresőszavakat célszerű beírni: how to make a lilac gumpaste, vagy csak egyszerűen lilac,  gumpaste  .
Előkészületek.
-fehér és lila színű AD massza, ( az elkészítéséről találsz a blogomban receptet) A lila színt wilton pasztával színeztem.)
- virágerező tábla

-tollszerű mintázók

- kevés keményítő. Én a keményítőt kis porcukor szóró szitában tartom, így mindig tudok nagyon kevés mennyiséget juttatni a felületre-. hallottam már olyat is , hogy valaki zokniban tartja.:)

. kis pohárba víz,

-zöld virágdrót 26-os

- nagyobb olló, kis körömvágó olló: a nagyobb ollóval a drótot, a kisebbel pedig a masszát vágom .

-virágszalag

fogó: a csokor összeállításánál fog jó szolgálatot tenni.

-lila porfesték és ecset a virág közepének színezéséhez

-poharak, mert ez alá bújtatom a cukorvirág masszát, hogy ne száradjon ki. Könnyebb, mintha nylon zacskóba tenném, nem kell mindig bontogatni.
-levélkiszúró és levélerező.Majd teszek fel erről is képet.
-kis műanyag nyújtófa: jelen esetben nekem egy vadiúj vízvezeték  csőből van levágva egy darab. A célnak tökéletesen megfelel. A lényeg, hogy ne fából, hanem műanyagból legyen, hiszen a fához könnyebben tapad a cukormassza, alig lehet levakarni róla.


Végül a virágok szárításához egy bármilyen nikecell tömb.-ebbe szúrom a szirmokat száradni.


Először darabokra vágom a virágdrótot, egy szál drótot körülbelül hat darabra.
Egy pici darabot lecsípek a cukorvirág masszából, nagyobb borsónyit-és ovális formára  nyújtom . Egyik végébe beleteszem a vízbe mártott virágdrótot, a másik végét bevágom kis körömvágó ollóval négy felé. Így négy szirmot kapok. Minden szirmot elvékonyítok a tollszerű eszközök közül azzal, amelyiknek a vége gömb. Ezután még eligazgatom orgona formára a kis szirmokat. Nagyon sok ilyen kis virágot készítek, egyik bimbós legyen, másik pedig kinyílt forma.  Hagyom száradni a virágokat, majd összerakom a végleges formára.
Felülre mindenképp egy kis bimbós orgona virágocska kerül, e-köré mennek a többi kis apró virágok. Virágszalaggal dolgozom össze. Eleinte egyenként tettem a kis apró virágokat a fürtre, majd rájöttem, hogy akkor lesz dús hatású fürt, ha hat-hat kis virágot összefogok, és azokat egyszerre teszem a vezérszálra, majd a fogóval széthajlítgatom a kívánt formára.
Amikor elkészült az orgonafürt, a leveleknek állok neki. Zöldre színezett masszát  nyújtok ki, majd levél kiszúróval kivágom a kívánt formára a levelet. Széleit elvékonyítom. 
Majd teszek fel fotót a kész orgonafürtről is. 



4 megjegyzés:

  1. Jó lesz ez Ildikó! Ha elég türelmed van hozzá (és mért ne lenne?) egy kis gyakorlás még és tökéletes lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs még kész a fürt, ez csak egy fél fürt, majd ha elkészül, teszek fel fotót róla.

      Törlés
  2. Ildikó, biztos vagyok benne, hogy csak az illatát nem tudod "prezentálni" ! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lesz! Idő és munkaigényes de megéri a fáradozás :)

    VálaszTörlés