2014. november 15., szombat

Dobostorta


Már régóta készülök dobostortát sütni, de mostanában nem volt rá időm. Így hát  ma nekiduráltam magam. A dobostető elsőre nem sikerült, de legalább másodszorra ráéreztem, hogy kell bejelölni a forró karamellt,hogy ne ragadjon bele a kés.Nem ez az első ilyen tortám. Először egy kis méretűt sütöttem pár hónappal ezelőtt, és annyira büszke voltam rá, hogy be-benézegettem hozzá a hűtőszekrénybe. Mivel éjszaka nem tudtam aludni, a dobostorta tetejét  apró gyöngyökkel raktam ki.
Íme a recept, ha te is ki akarod próbálni.
Először a 24 cm es tortakarikát körberajzolom grafittal egy szilikonos sütőpapíron, nyolc ilyen sütőpapírt készítek elő.
Hozzávalók a tésztához:(összesen kétszer)
- 6 tojás
- 12 deka porcukor
- 15 deka liszt
- fél sütőpor
Ezt kikeverjük, nem kell szétválasztani a sárgáját a fehérjétől, úgy is tökéletes lesz. Tehát robotgéppel felverjük a tojást, belekeverjük a porcukrot, majd a lisztet és a sütőport.  Négy részre osztjuk és a sütőpapírra kenjük egyenletesen. Érjen túl a tészta a körön, mert majd egyformára fogjuk vágni a kör mentén. Így 4 szép tortalapunk lesz. 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük.
Közben újra kikeverjük ezt a hat tojásos adagot,és ismét kisütjük a négy lapot. Figyelni kell, mert hamar megég a széle. Amikor megsült, még melegen le kell vágni a körök mentén a felesleget.
Krém:
- 8 tojás(egész)
-40 deka kristálycukor
Ezt felverjük, gőz felé tesszük . (Egy lábasban vizet forralunk, felé teszünk egy kisebb lábast- ne érje a víz a felső lábas alját. Mikor forr, kevergetjük. Vigyázni kell, nehogy rántotta legyen belőle!)Amikor kicsit besűrűsödött, ujjunkkal érezzük, hogy  forró ,) levesszük a gőz felől, és még melegen keverünk bele 20 deka tejcsokoládét. Simára keverjük fakanállal. Vízfürdőben lehűtjük, és pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. Közben kikeverünk 40 deka vajat vagy margarint, teszünk bele két evőkanál kakaót. A doboskrémhez én régebben úgy olvastam, hogy a kakaót a tojásos krémbe keverik. Nekem úgy sohasem sikerült, mert összecsomósodott. Így kikísérleteztem, a vajba keverem, így mindig sima krémet kapok. A lehűlt tojásos krémet összekeverem ezzel a kakaós vajjal és betöltöm a tortát. Csak hét lapot, hiszen a legszebb lapra elkészítem a karamellt.A tetejét és oldalát is lekenem.
Dobostető elkészítése:  
23 deka kristálycukrot felolvasztok egy lábasban. Amikor felolvadt, teszek bele egy kávéskanál vajat, és 5 csepp ecetet. Gyorsan ráöntöm a tortalapra,s amikor szétterült, esetleg késsel a tortalap szélei felé húzom a karamellt. Ezután vajba mártott késsel bejelölgetem a szeletek széle mentén. A dobostető ezután rákerül a tortalapokra. Nyomózsákba tett krémmel még kidíszítem.Én nem tudtam aludni, így gyöngyökkel raktam ki.
Jó étvágyat hozzá!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése