2013. április 23., kedd

Karamellás torta csipke díszítéssel



2013.04.23.

A tortadíszítő szilikonok szerelmese vagyok.Ezeknek az eszközöknek( véleményem szerint )a királynői a csipkekészítő szilikonok. Ez áll egy bizonyos csipkeforma mintázó szilikonból és a hozzá tartozó porszerű anyagból, amit vízzel össze kell keverni. Ebbe  a mintázóba kell belesimítani, majd száradás után kivehető belőle a kész csipkeminta, ami méretre is vágható. Ára elég borsos, így azon gondolkodtam, mivel lehetne hasonló hatást elérni. 
Így jött az ötlet, hogy van ételfestékes nyomtatóm, nyomtatok csipkemintát, majd ezzel díszítem a tortát. Ehhez a projekthez kísérletként egy zsúrtortát sütöttem, amit karamellkrémmel töltöttem meg. A karamellkrém receptjét a Kiskukta oldalán olvastam, majd kevés változtatással elkészítettem. A recept a következő:

Hozzávalók: 

fél liter tej
1 db karamellás pudingpor
6 púpos ek. cukor
10 dkg  fehér csoki
4 dl állati tejszín-én növényivel készítettem)
1 dl tej
1 ek. zselatin  
ízlés szerint porcukor a tejszínhez



A cukrot 1 ek vízzel felolvasztom, majd  amikor halványbarna lesz felöntöm a tejjel. (Óvatosan, mert égési sérülést okozhat.)Ha feloldódott, ennek egy kis részében feloldom a pudingport, a többit felforralom. Amikor felforrt,beleteszem a pudingos keveréket, megfőzöm,és teszek még bele kockára tört csokit. Addig keverem, míg a csoki elolvad.  Vízfürdőben kihűtöm .
A zselatint az 1 dl tejben feloldom, majd oldódásig melegítem. Az eredeti receptben  a feloldott zselatinhoz kell keverni pár kanál krémet, majd állandó keverés  mellett a zselatint is hozzáadni a krémhez.
 Itt annyit változtattam rajta, hogy én a tejszínbe teszem a zselatint, majd a tejszínes –zselatinos habot keverem össze a karamellás krémmel. Plusz a krémbe én még tettem darabos roppanó fehér csokoládét .

A tortát megtöltöttem a karamellkrémmel, majd hűtőben dermesztettem, hogy a krém elérje a megfelelő állagot. 
 Ezután lekentem vajkrémmel, majd újra a hűtőben pihentettem. 
Végül a   torta burkolása következett  készen vásárolt unidec nevű tortaburkolóval, de saját készítésű fondanttal is lehet. 
A tortakészítés legélvezetesebb része a torta dekorálása. Mivel előre kinyomtattam a csipkemintát, odakészítettem az ostyát,valamint a hidegzselét, amivel majd a tortára rögzítem. 
Most is tanultam valamit. Kicsit spóroltam, amikor több részletben nyomtattam ki a csipkemintát, mert így több fért a lapra.  Az illesztéseknél azonban látszik. Legközelebb két részletben fogom kinyomtatni.





4 megjegyzés:

  1. Azt hittem, festetted a mintát sablonon keresztül.
    Ezt a hidegzselés technikát nem ismerem.
    ha nem mondod a hibáját, én nem veszem észre, sőt így se.
    Nekem nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Ha majd egyszer sok pénzem lesz, veszek egy sugarweil-t. Meg Neked is veszek, meg a Mariszkának... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Márti, igazán nagylelkű vagy! Ideje lesz már nekem is lottózni!!:)

      Törlés