2013. augusztus 18., vasárnap

Mézes írókával díszítve


Tegnap délután összeállítottam a mézesnek a tésztáját. Már régebben egy olyan receptet választottam, ami azonnal fogyasztható, nem kell várni, hogy megpuhuljon. Ezt a receptet eredetileg a Moha Konyha oldalán találtam, ha többre vagy kíváncsi, akkor  ott megtalálod.
A recept a következő: 

50 deka liszt
10 deka porcukor
25 gr szódabikarbóna
1 zacskó mézes fűszerkeverék
25 deka virágméz
6 deka margarin
1 tojás
2-3 ek víz
Tegnap óta pihent a hűtőben. Ma könnyedén kinyújtottam. Nem először készítem ezt a receptet. Első alkalommal sokat vesződtem vele, most viszont nagyon hamar sikerült kinyújtani, kiszaggatni. A titka: meg kell tanulni a mézes tésztával dolgozni. A felét a hűtőben hagytam, így nem tudott ellágyulni, mire a követező adagot nyújtottam.

Hamar kisütöttem, majd elkészítettem az írókamázat is. Ezt a mázat most nem tojásfehérjével készítettem.Valahol olvastam, hogy tojásfehérje porral jobb minőségű írókát kapunk.
Így  következő recept alapján álltam neki kikeverni az írókát.


180 ml forró víz • 5 ek. tojásfehérjepor • 1 tk. tejszín • 1000 g porcukor 
Ezt a mennyiséget megnegyedeltem,így is rengeteg írókamázat kaptam. 

A mézeseket szemlélve arra  a megállapításra jutottam, hogy gyakorolni kell ezt még nekem, azonban már így is jobban sikerült, mint az előzőleg elkészített adagom. 

1 megjegyzés:

  1. Ezt a mézesreceptet én is szoktam sütni, finom!
    Az íróka nekem is mindig sok lesz.
    Nylonzacskó sarkából írókáztál?

    VálaszTörlés