2013. augusztus 18., vasárnap

Párolt rizs kuktában


Én és a családom szívesen fogyasztjuk a rizst köretként. Szeretek a konyhában sütni-főzni, azonban kisebb praktikákat ki kell találni, amivel le tudom rövidíteni az itt eltöltött időt. Így jött a magvas gondolat, hogy mi lenne, ha a rizst a kuktában készíteném el, lerövidítve az ebéd elkészítési idejét. Ki is kísérleteztem  a főzési időt és az elkészítés módját. Hogyan lesz a kuktában főtt rizs "pergő", hogyan lehet elkészíteni benne úgy, hogy ne tapadjanak össze a rizsszemek? Mennyi fűszert tegyek bele?
Ha hiszitek, ha nem, nekem a kuktafazekam körülbelül 30 éves darab. Nem ugyanez, de ugyanilyen darab. Csak rizs főzésére használom. 

A receptem a következő:



35 dkg  rizst szűrőkanálban, meleg folyóvíz alatt megmossuk, és 2 evőkanál olajon megdinszteljük a kuktában.   Amikor kezd kifehéredni ,felengedjük kétszeres mennyiségű, vagyis 7 dl forró vízzel. Fontos, hogy forró vizet öntsünk rá. Vigyázzunk, mert nagy gőz keletkezik, meg ne égessük a kezünket!Utána hozzáadunk  1 mokkáskanál sót vagy 1 kávéskanál delikátot, kevés borsot. Teszünk bele apróra vágott zöldpetrezselymet, esetleg egy diónyi vöröshagymát. Egyszer megkeverjük, a kuktát azonnal lezárjuk. Nemsokára (kb egy perc ) sípol a kukta. Ekkor vegyük takarék lángra , még kb két percig  főzzük, majd zárjuk el a lángot alatta és hagyjuk sorsára. Körülbelül egy óra múlva nyissuk  fel az edényt, és lehet tálalni.
Ha többen vagyunk, akkor előfordul, hogy az adagot megkétszerezem.


2 megjegyzés:

  1. Ezzel csak az a "gond", hogy kukta helyett sima lábast használva 20 perc alatt kész a rizs. ;-)
    Szóval nem látom, miképpen rövidíti le a módszered a rizs főzési idejét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zoli, akkor te ügyes vagy. Én így készítem, nekem lerövidíti, mert csak addig állok a tűzhelynél, míg lepirítom egy kicsit. Ez kb két perc a tűzhelynél állva. Utána a kuktában puhul.

      Törlés