2015. augusztus 30., vasárnap

Királyfi szelet, mert régen volt:)))))))))





Este 10 kor a blogomra tévedtem, és megláttam egyik receptemet, a királyfi szelet leírását. Hamarjában felugrottam, mivel tudtam, úgysem jön álom a szememre. (Kánikulában felesleges a bárányokat számolni.)
Ilyenkor vagy magvas gondolatok járnak az eszemben, vagy a cukorvirágok készítésében találom örömömet, ha nem kell tanulni vagy dolgozatot írni.  Férjem éjfél előtt megjegyezte, hogy ez mikorra lesz, mára vagy holnapra?:) Mondtam neki, mindenképpen várnia kell, hiszen a bevásárlások alkalmával ma minden eszembe jutott, csak az nem , ami valójában nem volt itthon.A minap is elmentünk a lányommal vásárolni, nekem cipőt. Cipőt, na azt nem vettünk, de vettünk helyette cuki kis karkötőt és fülbevalót.
 Így holnap, vasárnap ide-vagy oda, reggel bolt látogatás lesz. Újra leírom a receptet, hiszen így kezdők is könnyen elkészíthetik majd. Előző leírásomat inkább csak haladók használhatják. A tepsi mérete: 37 szer 25 cm.
Előbb sütünk egy 8 tojásos olajos tejes piskótát.A tepsit kizsírozom, lisztezem, majd az aljára teszek egy szilikonos sütőpapírt.
Hozzávalók:
8 tojás sárgája + fehérje
28 deka finomliszt
8 deka rétesliszt
30 deka porcukor
1,2 deci olaj
1,2 deci tej
1 sütőpor
2 ek kakaó
A tojások sárgáját felverem a porcukorral, beleteszem az olajat, tejet, majd a liszttel elkevert sütőport és kakaót.Hozzáadom a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig  150 fokon. Amikor kisült, kiborítom, még frissen lehúzom róla a sütőpapírt és a rácson hagyom kihűlni.
Ezután elkészítem a másik lapot.
Ismét zsírozom, lisztezem a tepsit, aljára sütőpapírt teszek.
A másik lap hozzávalói:
8 tojás fehérje
30 deka porcukor
15 deka darált dió
10 deka liszt
sütőpor
15 deka befőtt meggy, de így utólag nyugodtan mondhatom, elbír egy teljes üveggel.
A tojásfehérjéket felverem a porcukorral, belekeverem a darált diót, lisztben elkevert sütőport, majd a tepsibe öntve beleszórom a meggyet is arányosan elosztva. 150 fokon kisütöm. Tűpróba után kiborítom ezt is a rácsra és hagyom kihűlni. Kicsi édes morzsával vagy liszttel szoktam megszórni a tetejét, amit ráborítok a szilikonos sütőpapírra, így nem fog odaragadni.
 Miközben hűlnek a  lapok, elkezdem a sárga krém elkészítését.
Hozzávalók:
8 tojás sárgája
1 egész tojás
25 deka porcukor
Egy edénybe vizet forralok, felé helyezek egy kisebb edényt. Így gőz felett besűrítem a tojásokkal felvert porcukrot, majd kihűtöm. Ezután belekeverek egy RAMA margarint. Ezt a krémet kétfelé veszem.

A süti összerakása:
Barna piskóta-sárga krém- meggyes lap-sárga krém-barna piskóta.
Tetejére olvaszthatunk csokoládét.
Csak hidegen szeleteljük, akkor lesz a királyfi szeletünk dekoratív és gusztusos.Megjegyzés: a sütemény elég munkaigényes, nem is a legolcsóbb sütemény, de nagyon kiadós, extrém finom, így kisebb összejövetelekre is bátran készítsük el, nagyon népszerű lesz.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó! az első lapnál 8 sárgája+ fehérje ...itt egy db tojás fehérjét ért vagy a 8 tojásájét?
    köszönöm Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ildikó!! A barna piskótát ketté kell vágni? - hogy az aljára meg a tetejére is kerüljön? --köszönöm!! a többi egyértelmű.

    VálaszTörlés