2014. június 11., szerda

A befőzőautomata





A mai napon végre megvásároltam a befőző automatámat. Bár eddig csak egy márkáról hallottam, a Weningerről, aminek borsos ára eddig elriasztott a vételtől. Most azonban kedvezményesen jutottam hozzá egy hasonló  darabhoz. Nem tudtam kihagyni, mivel elég régen kerülgetem,, mint az a bizonyos macska a forró kását. Mint diplomás ápoló, kötelességemnek tartom az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek terjesztését is. Mint tudjuk,a tartósítószer fogyasztása az egészségre ártalmas. A szervezetben kumulálódik, és későbbi betegségek forrásává válik Ennek a készüléknek az az előnye, hogy segítségével tartósítószer mentesen tudjuk eltenni a befőtteket. Nemcsak befőtteket! Ugyancsak tátva maradt a szám a csodálkozástól, amikor meghallottam,hogy húslevest, fasírtot, akár halászlevet és süteményt is lehet így elrakni. A befőzés folyamata nagyon leegyszerűsödik. Megmosom a gyümölcsöt, üvegekbe teszem, öntök rá hideg vizet, ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer megy a tetejére.  Csavaros tetőt teszek az üvegre, majd az előre meghatározott fokon , x percig a gépben csirátlanítom.  Az így elkészített befőtt azonnal mehet a spejz polcra, nem kell még a dunyha alatt rejtegetni kihűlésig. Az automatába mindig kerüljön egy deci ecet, hogy ne legyen vízköves az edény és az üvegek ne mattuljanak el.A cukrot is lehet helyettesíteni xilittel, vagy bármi más diabetikus cukorpótlóval, így tehát fogyókúrázók, cukorbetegek is nagy hasznát veszik ennek a készüléknek. 
Először Tortafüggő Marisz blogjában olvastam erről a csirátlanító gépről, amíg eljutottam az elhatározásig, én is begyűjtök egyet.  Nem hagyhattam ki, hiszen a készülék árának töredékéért jutottam hozzá egy kedvezményes akcióban.
Az így elkészített befőtteknek az üvegére saját tervezésű címke kerül majd, ami tartalmazza az eltett gyümölcs képét,nevét az eltevés dátumát, vagy bármilyen szöveget, ami segíti majd a jövő évi berakást.
A készülékhez vásárolható ivólékészítő és lekvárfőző betét is külön.
Első gyümölcs a magozott meggy lesz, úgy tervezem, hogy megosztom veletek mindig a géppel szerzett tapasztalataimat. Bár az én családom nem egy "befőttfaló" kolónia, azért igyekszem majd olyan befőtteket tartósítani, aminek hasznát veszem. a meggy a feketeerdő tortába,piskótába,  a lekvár a palacsintába,vagy a zöldbab a levesbe, hiszen még a főzelékekért sem rajonganak. Ivólevek, stb.
Néhány jó tanácsot már megjegyeztem: Jódozott só nem kerülhet az így eltett befőttekbe, és a tököt ajánlatos ecettel eltenni, hogy ne puhuljon meg túlságosan.  A hétvégén még előttem a kislányom ballagása, de utána indul a befőző akció!!

9 megjegyzés:

  1. Ildikó, örülök, hogy végre sikerült megvenned a gépet. Kívánom, hogy legyen általa sok örömöd! Meglátod, a család is megszereti a befőtteket, ha elhiszik, hogy a tartósítószer mentes befőttek hasznosabbak, mint a vegyszerrel kényszeresen érlelt ilyen-olyan gyümölcsök. Mi már belejövünk a készételek elrakásába is, nagyon kényelmes leemelni a polcról, ha hamar kell a főtt étel. Sok sikert kívánok a használatához!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ildikó!

    Milyen lekvárfőző betétet lehet használni ehhez a - ahogyan látom Silvercrest - befőzőautomatához? Jó hozzá a Weningeres?

    Köszönettel

    Hank Evans

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Benne vagyok a facebokon egy befőzőautomatás csoportban. ott megkérdeztem neked. Azt mondták, hogy tökéletesen illeszkedik rá, mégsem lehet sok levet kinyerni vele a gyümölcsből.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!

      Törlés
  3. Sürgősen szükségem lenne segítségre ! Már egy éve megvan a készülékem de féltem használni a múlt évben . Most rászántam magam, de nekem semmiféle útmutatót nem küldött a gyártó cég.Szeretnék egy két dolgot megkérdezni attól akinek van ilyen készüléke . Pl : Kell - víz az edénybe ? vagy csak száraz edénybe kell belerakni az üvegeket ? Hány fokra kell beállítani a főzőedényt pl . befőttnél vagy savanyúság elrakásakor ? Előre is nagyon köszönöm segítségeteket! Orsolya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsolya!
      Természetesen feltöltöd vízzel, mindig annyi víz kell, ameddig befedi a befőtteket.A különböző savanyúságokat és gyümölcsöket nem egyforma hőfokon kell tartósítani, mert ami az egyiknek jó, a másik bizony elpuhul. Javaslom neked a facebokon keresd meg a befőzőautomatások csoportját. Ott sok segítséget kaphatsz, sőt, vannak ott olyan dokumentumok a fájlokban,amikben megtalálod, hogy egyes ételek milyen hőfokot kívánnak.Nem tudom, te melyik készüléket vetted, van e rajta hőfok és óra is.

      Törlés
  4. Kedves Ildikó!
    Tervezem a SilverCrest márkájú befőzőautomata vásárlását.
    Fentebb olvastam,hogy jó hozzá a Weninger befőzőautomata lekvárfőzője?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Vargáné Betti

    VálaszTörlés
  5. SylverCrest befőző automatához hol leget ivólé készítő betétet venni? Esetleg tudna valaki segíteni? Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Sylver27 literes lidulös befözöautomatához lekvárfözö dbetétet szeretnék vásárolni ,Hol tudnám megvásárolni !

    VálaszTörlés