2014. június 24., kedd

Sárgabarack befőzés- befőzőautomata használatával





Nem minden évben terem a barackfánk. Háromévente van csak rajta barack. Szegény, már amúgy is kihalófélben van. Tavaly és tavalyelőtt hiába lestem, egy darab nem volt rajta. Most azonban bőségesen terem. Így hát ilyenkor kell eltenni a lédús gyümölcsből a lekvárt. Már messziről virít a sok barack a fán.
Az idén tettem el barackbefőttet is és lekvárt is.
A befőtt elrakása: Az üvegbe helyezett, kimagvalt barackra helyeztem 3 ek cukrot,vízzel felöntöttem, és 90 fokon 30 percig automatáztam. Utólag felbontottam egyet, és elég savanyúnak bizonyult, így a következő üvegekbe már 5 kanál cukrot tettem. Nem vagyok a túl cukros dolgok híve, viszont hiába teszem el kevesebb cukorral, bizony a gyermekeim akkor nem fogják megenni. Amúgy sem fogyasztanak belőle sokat, így ez a cukor nem fogja nagyon megterhelni a szervezetüket.Utólag kaptam észbe, tehettem volna az üvegbe fahéjat , szegfűszeget, vagy vanília rudat. nem baj, majd jövőre.
Ma azonban lekvárt készítettem. 
A lekvár :  A megmosott barackot húsdarálón ledaráltam. Minden kiló gyümihez raktam 70 deka kristálycukrot. Ezt megfőztem lekvárnak. Tiszta üvegekbe helyeztem, és 95 fokon, 35 percig automatáztam.  Természetesen nem tettem tartósítószert bele.
Ezúton mutatom a két torta elmaradásomat is. Egy tűzoltós (Sam) torta és egy Thomas torta készült . 


4 megjegyzés:

  1. Úgy látom, a befőzés lesz a tortázás után a másik szenvedélyed! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mariszkám, csak módjával. Elmúlik a befőzési szezon hamar.

      Törlés
    2. Azt szeretném kérdezni hogy a sárgabarack nem lett e plotyi van nem e romlott meg ? Mert sajna külön receptet nem találtam :(( válaszodat előre is köszönöm :)

      Törlés
  2. Ha már megvan főzve a lekvár mért kell az autómatába tenni? Hiszen annak már elég a száraz dunszt is.

    VálaszTörlés