2014. július 2., szerda

Rostos sárgabarack ivólé –befőzőautomatával





A sárgabarack amellett, hogy nagyon finom, igen gazdag vitamin és ásványi anyag tartalommal bír. Fokozza a vérképzést, csökkenti az asztmás panaszokat. Vízhajtó és méregtelenítő hatású is egyben,segít a fertőzések legyőzésében. Felhasználása sokrétű, krémlevesek, kompótok, sütemények fontos alapanyaga lehet.
Én is igyekszem hasznosítani a kertünkben lévő két fának a termését.
Már tettem el baracklekvárt, befőttet , és ivólé készítést is terveztem, azonban gyümölcscentrifuga híján nem igazán akartam nekiállni, mert a lé kinyerése igen nehézkes a gyümölcsből. Bármennyire is turmixolom, passzírozom, szűröm, mégis összegyűlik a gyümölcs sűrűje az üveg nyakánál. Így ma arra az elhatározásra jutottam, hogy rostos ivólevet fogok eltenni , meg sem próbálkozom az átlátszó tiszta nedű kinyerésére.
Néhány napja ott árválkodik még egy kevés sárgabarack a terasz asztalon.
Alapos mosás után lobogó-forró vízbe dobtam, majd hideg vízbe kiszedtem. Ezután héja könnyedén lehúzható lett. Az így lepucérított barackot turmix-szal pépesítettem. Hogy ne barnuljon meg, tettem rá egy kevés citromsavat. Öntöttem hozzá kevés vizet , pici édesítőszert, majd kimosott üvegekbe tettem, és automatával 90 fokon 30 percig dunsztoltam.


Juhhéé! Van már gyümölcscentrifugám, igaz, hogy mechanikus, ma tettem szert eme darabra.
 

2 megjegyzés:

  1. Hogy vált be a búzafűprés a gyümölcshöz, nem nagyon nehézkes és mennyiért vetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer használtam, akkor jó volt, az árára nem emlékszem.

      Törlés