2013. Január 9.
A bátyám megkért, hogy készítsek neki egy földgömb tortát.
Az jutott eszembe, hogy úgy lenne igazán szép, ha a földrészeket nem ecsettel
festeném rá, hanem kinyomtatnám ostyára, és azt tenném rá. Ostyakép ügyben
nincs még nagy tapasztalatom. Kikértem mások véleményét abban, hogyan
viselkedik az ostya függőleges helyzetben. Volt, aki azt mondta, neki nem
sikerült, de volt olyan is, aki rendszeresen rak a torta oldalára ilyet és még soha nem volt
gond vele. Mivel itt a széleit lefogatni sem lehet semmivel, nehogy egy idő
után leváljon róla. Ráadásul ez nem is függőlegesen van, hanem teljesen domború
lesz a gömb formája miatt.
Mindegy, döntöttem. Ostyakép lesz. Ha lejön róla, kezdhetem
újra a burkolást. Majd megrajzolni, festeni a földrészeket. Igen nagy projektnek
ígérkezett. Foci ügyben már tapasztalt vagyok.
Azonban a focit két fél részben burkolom le, úgyis takarják
az illesztést az öt illetve hatszögek. Itt egy teljes gömböt egyszerre kell
bevonni. Na, ez a másik buktatója a dolognak.
Mindig kell lenni egy B tervnek, mert olyan nincs, hogy a
kukában landoljon.(Legfeljebb kiskanállal megesszük)))
Sokan kérték, hogy tegyek fel a focitorta készítéséről
fázisképeket. Mostanában olyat nem készítek, ezért a földgömb készítését
mutatom be pár kép erejéig .
1.
Első dolog, a tésztaszűrőket kibéleltem
sütőpapírral. A sütőpapírt bevagdaltam, hogy pontosan illeszkedjen. Kis időre
tettem mind a kettőbe fél-fél kiló porcukrot, hogy a piskótának „kifeküdje” a
helyet.
2.
Elkészítettem a piskótát . Én a tejes-olajos
piskóta receptet használom, amit Kricky oldalán találtam.
Ez a piskóta formatortákhoz is tökéletes,
van tartása.
Elkészítése a következő:
-
a tojásokat szétválasztom
-
a tojások sárgáját kikeverem 25 dkg porcukorral,
majd keverek hozzá 1 dl olajat és egy dl tejet.
-
hozzáteszek 20 dkg finomlisztet, 5 dkg
réteslisztet, valamint egy sütőport, majd a tojások felvert habját.
Ezt a masszát öntöttem fél- fél arányban a sütőpapírral
kibélelt 18 cm átmérőjű tésztaszűrőkbe, majd előmelegített sütőben 150 fokon sütöttem, kb. 50 perc-1 óráig. Szerintem
azért ilyen sokáig, mert vastag a tésztaszűrő fala és zománcos.
Ezután felszeleteltem és megkentem az előre elkészített krémmel. Ezúttal a teljesen egyszerűen elkészíthető pudingos krémet tettem bele:
1 csokoládépudingot felfőztem 3 dl tejjel, míg besűrűsödött, közben kavargattam. Közben 20 deka porcukrot, 20 deka margarint és 2 evőkanál kakaót kikevertem.. A pudingot kihűtöttem, majd ehhez a margarinos masszához kevertem. Ízlés szerint tehető bele kis rum aroma. Mivel ez a torta gyermeknek készült, így a rumaromát hanyagoltam.
A megkent félgömböket visszatettem a tésztaszűrőbe, és abban
dermesztettem tovább pár órát a hűtőszekrényben.
Fontos , hogy a csokoládékrémnek megfelelő legyen a
konzisztenciája, mert egy túl folyékony krém nem megfelelő egy ilyen tortába.
Itt válik szét egy focitorta készítése a földgömb tortától.
Ugyanis a focitortánál a félgömböket külön burkolom, úgyis eltakarja az
illesztést majd a sok öt és hatszög.
A két félgömb közé vágok egy kerek kartont, amit bevonok
folpackkal, a közepére egy lyukat fúrok, ide jön majd bele a szívószál. A
karton és a szívószál a torta merevítésére fog használni.
De térjünk vissza a földgömbhöz.
De térjünk vissza a földgömbhöz.
A két félgömböt összefordítottam, közé tettem a kartont.
Közepébe egy szívószál került.
Itt próbálkoztam először egy teljes gömb burkolásával. Még
ilyet nem csináltam. Azonban azt tudom, hogy nem szabad túl vékonyra nyújtani a
burkolóanyagot, valamint jóval nagyobbra kell hagyni, hogy túlérjen a gömbön,
csak akkor lehet szépen elsimítani. Mindezen ismeretekkel felfegyverkezve
hozzáfogtam a gömb burkolásának. Arra számítottam, ha a gömb átmérője 60 cm,
akkor körülbelül egy négyzetméter burkolóanyagot kell kinyújtani.
2013.01.07.
Ma nagy öröm ért! Megérkezett az ostyára nyomtatott térkép. Egy önzetlen tortás ismerősöm küldte, ingyen, mindezért semmit nem fogadott el. Professzionálisan be volt csomagolva, karton hátára feltéve, buborékos borítékban!!!!!
Nem térek magamhoz, annyira örülök neki!
Nagyon bizonytalan voltam, hogy nem fog -e lesenderedni a gömb alakú tortáról, viszont ha már ennyire önzetlenül elküldte, nekem kötelességem kipróbálni! . Készítettem egy darab kis piskótát, bevontam unideccel, lefújtam airbrushhal , majd erre feltettem hidegzselével asz ostyát. Most kíváncsian várom, hogy fog viselkedni a hűtőben. És íme a kép róla:
Ha reggel még rajta lesz, akkor nyert ügyem van. Ja és a többi buktatót ha kizárom:)
2013.01.09. Tegnap nagy izgalmamban elfelejtettem lefotózni a készítés további menetét:)))))))
Most csak a kész képet tudom mutatni. Ennyit az én feledékenységemről.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése