2014. november 22., szombat

A beigli


Előrebocsájtom, hogy a recept nem saját kútfőből van. Egy gasztroblogger társam honlapján olvastam, nevezetesen a Dina világa című blogban. Rögtön kedvet kaptam az elkészítéséhez, hiszen közeledik a karácsony, segít az ünnepekre ráhangolódni, de épp ideális süti ,segít elviselni  a hideg napokat.
Mostanában kevés időm van a blogírásra, hiszen az egyetemen kezdenek besűrűsödni a tennivalók, beadandó dolgozatok, kutatási terv, power point bemutatók, közeledik a vizsgaidőszak, így éppen tanulás közben kis lazításként kalandoztam el a szóban fogó blogra.Ráadásul  elkezdtem a patchworkozás gyakorlati megvalósítását is, egy babatakarót varrok.
Elkészítés menete:  
30 deka margarint és 15 deka zsírt elmorzsolunk  1 kg liszttel, majd belekeverünk két tojást, csipet sót, 3 dl  langyos tejben elkevert cukrot, 2,5 deka élesztőt. Ezt a kenyérsütő gépben kidagasztottam, majd nylon tasakban a hűtőbe tettem A recept azt írja, hogy egy napot pihentetni kell. Az én tésztám két napot is pihent, mert nem értem rá befejezni, mert iskolából későn értem haza. 

A töltelék:
40 deka diót ledaráltam, hozzákevertem 2,5 deci tejben feloldott 30 deka cukrot, hozzáadtam egy citrom levét és héját. (ez 3 rúdra lesz elég,ugyanezt elkövetem mákkal is). A dió mennyisége nekem teljesen jó volt, de mák csak 20 deka volt itthon. Ez a húsz deka pedig teljesen elég volt, több nem is kellett,  az eredeti recept abból is 40 dekát ír.
A tésztát hagyom kiengedni szobahőn, majd kinyújtom, hat lapot formálok belőle. Betöltöm a beigliket.
Ezután tojássárgájával lekenem hosszában a rudakat, és hagyom száradni.
Ha a sárgája teljesen megszáradt, tojásfehérjével keresztben le kell kenni a recept szerint. Hurkapálcával megszurkáljuk, majd 170 fokon sütjük.
Kicsit lapos lett, valószínűleg azért, mert plusz egy napot pihent a hűtőben, de az íze nagyon finom. 

2014. november 15., szombat

Dobostorta


Már régóta készülök dobostortát sütni, de mostanában nem volt rá időm. Így hát  ma nekiduráltam magam. A dobostető elsőre nem sikerült, de legalább másodszorra ráéreztem, hogy kell bejelölni a forró karamellt,hogy ne ragadjon bele a kés.Nem ez az első ilyen tortám. Először egy kis méretűt sütöttem pár hónappal ezelőtt, és annyira büszke voltam rá, hogy be-benézegettem hozzá a hűtőszekrénybe. Mivel éjszaka nem tudtam aludni, a dobostorta tetejét  apró gyöngyökkel raktam ki.
Íme a recept, ha te is ki akarod próbálni.
Először a 24 cm es tortakarikát körberajzolom grafittal egy szilikonos sütőpapíron, nyolc ilyen sütőpapírt készítek elő.
Hozzávalók a tésztához:(összesen kétszer)
- 6 tojás
- 12 deka porcukor
- 15 deka liszt
- fél sütőpor
Ezt kikeverjük, nem kell szétválasztani a sárgáját a fehérjétől, úgy is tökéletes lesz. Tehát robotgéppel felverjük a tojást, belekeverjük a porcukrot, majd a lisztet és a sütőport.  Négy részre osztjuk és a sütőpapírra kenjük egyenletesen. Érjen túl a tészta a körön, mert majd egyformára fogjuk vágni a kör mentén. Így 4 szép tortalapunk lesz. 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük.
Közben újra kikeverjük ezt a hat tojásos adagot,és ismét kisütjük a négy lapot. Figyelni kell, mert hamar megég a széle. Amikor megsült, még melegen le kell vágni a körök mentén a felesleget.
Krém:
- 8 tojás(egész)
-40 deka kristálycukor
Ezt felverjük, gőz felé tesszük . (Egy lábasban vizet forralunk, felé teszünk egy kisebb lábast- ne érje a víz a felső lábas alját. Mikor forr, kevergetjük. Vigyázni kell, nehogy rántotta legyen belőle!)Amikor kicsit besűrűsödött, ujjunkkal érezzük, hogy  forró ,) levesszük a gőz felől, és még melegen keverünk bele 20 deka tejcsokoládét. Simára keverjük fakanállal. Vízfürdőben lehűtjük, és pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. Közben kikeverünk 40 deka vajat vagy margarint, teszünk bele két evőkanál kakaót. A doboskrémhez én régebben úgy olvastam, hogy a kakaót a tojásos krémbe keverik. Nekem úgy sohasem sikerült, mert összecsomósodott. Így kikísérleteztem, a vajba keverem, így mindig sima krémet kapok. A lehűlt tojásos krémet összekeverem ezzel a kakaós vajjal és betöltöm a tortát. Csak hét lapot, hiszen a legszebb lapra elkészítem a karamellt.A tetejét és oldalát is lekenem.
Dobostető elkészítése:  
23 deka kristálycukrot felolvasztok egy lábasban. Amikor felolvadt, teszek bele egy kávéskanál vajat, és 5 csepp ecetet. Gyorsan ráöntöm a tortalapra,s amikor szétterült, esetleg késsel a tortalap szélei felé húzom a karamellt. Ezután vajba mártott késsel bejelölgetem a szeletek széle mentén. A dobostető ezután rákerül a tortalapokra. Nyomózsákba tett krémmel még kidíszítem.Én nem tudtam aludni, így gyöngyökkel raktam ki.
Jó étvágyat hozzá!!


2014. november 9., vasárnap

Baconba tekert csirkemell krumplipürével, uborkasalátával

Mai ebédünk baconba tekert csirkemell volt. 
Elkészítése:
A csirkemellet szeletekre vágjuk. Kicsit kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval , borssal. Vigyázat, a baconnak is van kis sós íze!  Amikor ízesítettük, tehetünk bele sajtszeletet is, én ezúttal nem tettem bele. Feltekerjük, és bacon szalonnába csavarjuk. Fogpiszkálóval átszúrjuk a rögzítés érdekében, de szerintem enélkül is megtartja formáját. Kevés olajjal meglocsoltam, majd 180 fokon sütöttem. A végén a jénai fedőjét levettem, hogy megpiruljon Krumplipürével tálaltam és uborkasalátával, ami a család kedvence.

2014. november 5., szerda

Első csokiképem

Jelentkeztem egy csokiképfestő tanfolyamra. A dolgok úgy alakultak, hogy nem tudok részt venni rajta. De nem hagyott nyugodni a technika, gondoltam, el tudom ezt én is készíteni. És sikerült is. Szereztem tapasztalatokat is, a következőnél már tudom, mire kell vigyázni.  .Jöhetnek az arcképes fotóval ellátott ajándék torták. 

Mai ebéd: rakott makaróni és a csupa-csoki torta

Örökzöld kérdés  a családunkban: Mit főzzek mára? Válasz mindig: Makaróni!

Gondoltam, legyen akkor makaróni, de kicsit másképp, mint ahogy szoktam, darált hússal, tejfelesen. Ezúttal rakott makarónit készítettem.
 Fél kiló csirkemellet apró csíkokra vágtam, kevés hagymát aprítottam, és olajon megdinszteltem, megszórtam pirospaprikával. Erre a pirított hagymaágyra tettem a csíkokra vágott mellfilét, és egy paradicsom levével fedő alatt puhára pároltam.Amikor már készre főtt, megszórtam két evőkanál liszttel, és egy tejfelt is belekavartam. Persze ízlés szerint sóztam, borsoztam.
Közben  egy csomag makarónit kifőztem, 3 tojást felvertem, és a makarónihoz kevertem. Ezután belevegyítettem a tejfeles mellfilét. Vajazott, morzsával meghintett jénaiba tettem, és 180 fokon 30 percig sütöttem.(Köszönöm a receptet a " Finomreceptek.com" nak!! Ezúttal megmutatom a tegnap készített csupacsoki tortát is.

-

2014. november 1., szombat

Torta Boglárkának és a csokis kutyuska csak úgy...

Ezt  a pink színű tortát a munkahelyemre vittem, egy kedves, aranyos , fiatal doktornő búcsúztatójára. A kép nem igazán adja vissza az ehető lüszter keltette csillogást.  Mentségemre legyen mondva, hogy itthon nem tudtam lefotózni a cipővel együtt, a szállítás miatt nem mertem rátenni . Csak ott tudtam fényképezni,a fotózáshoz nem túl jó fényviszonyok között.

A másik tortám a csokikrémmel töltött kutyuska, csak itthonra, csak úgy:)
Nem vagyok megelégedve vele, legközelebb tudom, mit kell másképp csinálni . Viszont feltöltöttem a facebokon egy sütis csoportba, és majdnem nyolcszáz elismerő like-ot kapott.