2013. május 30., csütörtök

Kézilabda Felisz szülinapjára

2013.05.30.



Focilabdát és kosárlabdát már készítettem. Ma kézilabdára került a sor, mert a szülinapos ilyen sportot űz.  Válogattam a neten a mintát illetően. Sokfajta kézilabda létezik. Nem vagyok tájékozott ebben a sportágban, de láttam, hogy más és másfajta kézilabda való a nőknek, gyerekeknek ,férfiaknak, más a strandra  a vízbe.
A borús idő miatt nem vagyok megelégedve  a fotóval.
Boldog szülinapot Felisz!!

2013. május 24., péntek

Gyereknapi-gyermekváró csokis-epres-túrótorta

2013.05.24.

Idén is elkészítettem gyereknapi-gyermekváró tortámat. Ezúttal tejszínes túró a tölteléke,chokoflex-el van burkolva , rajta csokoládé és eper díszítéssel.

A túrótorta receptjét itt olvashatod.

Hozzávalók:



- Fél kiló tehéntúró
- 30 gr vaníliás cukor
- 100 gr porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 15 gr étkezési zselatin feloldva 1 dl vízben
- 3 dl növényi tejszín
A túróhoz hozzákeverem a  vaníliás cukrot, a porcukrot, belereszelem a citrom héját, belecsavarom a levét. Jól kikavarom , hogy ne legyen darabos. A zselatint az 1 dl  meleg vízben feloldom,kihűtöm, a tejszínt felverem, és ahhoz csurgatom. Tovább verem a habot , majd ha már kemény lesz, hozzákeverem óvatosan a túróhoz. Hűtőbe teszem, hogy a zselatintól a krém elérje megfelelő állagát. Dermedés után megtöltöm kívül-belül a tortát, majd még azt tejszínhabbal is díszítem.Ebben az esetben nem tejszínhab, hanem chocoflex borítást kapott.

 


2013. május 19., vasárnap

Hőscincér torta feketeerdő ízben




2013. május 19.


·         Dávidom 12 éves lesz május 28.-án. Már jó előre nyaggatott, hogy tartsuk meg a szülinapját egy héttel hamarabb. Olyan kis hedonista típus.:) Így előrehozott gyereknapot is tartottunk . Egy virtuális ismeretség kapcsán (Mária Lipovszky-Dresher)felfigyeltem egy tortára, amit készítője kisfiának kreált. Nagyon megtetszett, gondoltam, a fiam is örülne neki. Ilyen korban szeretik a gyerekek, főleg a fiúk a meghökkentő dolgokat. Előző nap kellemetlenség  ért, így csak délután tudtam nekiállni a tortájának, de este 11 re már elkészültem vele. Az én bogaram kicsit testesebb lett, mint az eredeti.  Feketeerdő töltettel készült, ami formatortának nem egy hálás feladat, de mindenképpen ebben gondolkodtam, hiszen ez a fiam kedvence. A tortáról képeket  én és a lányom is,de profi fotós is készített .Egyúttal remélem hasznos dolgokat is sikerült megtanulnom a fotózásról.

Feketeerdő tortám receptjét itt olvashatod.
 


Egy hat tojásos piskótát sütök  és nem a megszokott 3, hanem négy részre szeletelem fel, Ezt a legkönnyebben egy cérna vagy egy hosszú kés  segítségével lehet megtenni.
Krém hozzávalói: 
- 4,5 dl meggylé
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 kk fahéj
-4-5 ek cukor
- 1 bő marék meggy
- 9 dkg margarin
A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint. Ezt a krémet rákenjük  két  tortalapra. Mindkettőre
ráborítjuk a másik lapot. Így rögtön pihen a hűtőben kb. egy órát.
Hab hozzávalói: 6-8 dl tejszín, 5-6 habfixáló,(vagy zselatinfix) 5-6 ek porcukor
A hozzávalókat elkeverjük, a habot felverjük. A két tortafelet ezzel a habbal összeragasztjuk.Ezzel a habbal díszítjük a torta oldalát és a tetejét is. Reszelt csokoládéval és meggyel díszítjük. Ebben az esetben nem tejszínhab borítást kapott természetesen, hiszen ez formatorta.
Egyenlőre pár kép, majd több is hamarosan a hőscincérről.


2013. május 17., péntek

Kosárlabda és palánk oroszkrém- csoki ízben.

2013.05.17.
Kosárlabdát még nem készítettem,most itt volt az alkalom.A labda csokoládé ízű, a palánk oroszkrém ízesítést kapott.
Az oroszkrém torta receptjét itt megosztom veletek. :

Hozzávalók a krémhez :

  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola
  • 6 dl tejszín
  • 5 tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dkg zselatin
  • fél rúd vanília
 A tojásokat a tejjel, a cukorral, a vaníliával gőz fölött verd sűrűre. A zselatint olvaszd fel forró vízben, szűrd át,hogy ne legyen csomós és keverd azt is a vaníliás masszához. Ha levetted a tűzről  addig kevergesd, míg ki nem hűl, de vigyázz, hogy még ne dermedjen meg. A felvert tejszínhab felét add hozzá, és kend meg a piskótalapokat. Szórd meg  rumos mazsolával. A tortát vond be kívülről is a hab másik felével(a díszítő habhoz  szoktam adni egy zselatinfixet )és tedd néhány órára hűtőbe, hogy megdermedjen.,- ebben az esetben formatortáról volt szó, így unidec borítást kapott, nem a tejszínhabbal vontam be.