2014. szeptember 30., kedd

A kenyér sütése és cékla tartósítás automatával, másképpen.





Szépen lassan eljött a szeptember. A nemszeretem évszak. Soha nem várom, mert engem mindig az elmúlásra emlékeztet. Minden évben rossz érzések kerítenek hatalmába, amikor a hulló diót szedem fel a diófa  széles lombkoronája  alól, vagy a harmatos fűben gázolok a kertben, netán a ködös , nyirkos időben állok ki a garázsból.   Lehet, hogy ez  a betegségem miatt van, de az is közrejátszik, hogy a Bundás kutyusunk ott alussza örök álmát a diófa tövében.
Ilyenkor az segít, ha elfoglalom magam. Noha én sohasem unatkozom, most jócskán lesznek tennivalóim. A gyermekek körüli teendők, a családi ház, a munkahely,a hobbim, a torta készítés és varrás. Készítek egy tortadíszítő kiskönyvet is, ami jelenleg a nagy lányom korrektúráz, ráz formába,hogy utána virtuálisan és esetleg könyv formában is megjelenjen.  Újabban elkezdődött az iskola is, ápoló mesterszakon tanulok. Jelentkeztem  egy csokiképfestő tanfolyamra,amit már nagyon várok.Ennyit az utóbbi idők történéseiből, 
most azonban kenyérsütésről akarok beszámolni .

Sohasem gondoltam volna, hogy én egyszer kenyérsütésre adom a fejem. Sütöttem már régebben, amikor megvettem a kenyérsütő gépet, de az egyszerű művelet volt.  Most megláttam a Limara péksége című blogon a kenyérsütésről írtakat, amely nagyon inspiráló volt számomra. Még tegnap bedagasztottam hozzá az öregtésztát. Mert ugye az is kell hozzá,öregtészta, vagy  pedig kovász.  A hűtőben várt a mai felhasználásra. Szépen kidagadt a jénai tálból. Mivel nekem nincs 8 literes kacsasütő jénaim(már nem sokáig) ezért egy 3 literes jénaiban sütöttem meg a kenyeremet. Az adagot így megfelezni kényszerültem.
Gondosan követtem a Limara péksége című blogban leírtakat. A sütőből kivéve  lespricceltem kevés vízzel, hogy cserepesedjen.

És tádámmm, íme a kenyerem. Nagyon elégedett vagyok vele. Amint így szemléltem, felsejlett lelki szemeim előtt a kenyér kalória értéke és glikémiás indexe, de gyorsan elhessegettem , inkább a pillanatnak örültem.
 Ez az első adag volt, a sütőben csücsül a második fél vekni.
A recept Limara pékségéből való:
Hozzávalók az öregtésztához:  
- 3 dl langyos víz
- 1 ek olaj
- 1 tk cukor
- 1 deka morzsolt élesztő
- 50 deka BL80 as liszt
-  csipet só

A hozzávalókat kenyérsütő gépben dagasztom, kétszer tíz percig. Majd pár órát az asztalon hagytam kelni, később betettem a hűtőben zárható dobozba, így összesen kb. 12 órát pihent.Egy hétig is eláll, így ebből tehetünk a kovász helyett a kenyértésztába.

A kenyér hozzávalói:
- 2 dl langyos víz
- 0,7 dl tej
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. olaj
- 20-25 deka öregtészta
- 50 deka BL80 as liszt
- 2 tk só
- 1 dk friss élesztő
A tésztát kenyérsütő gépben kidagasztottam,  (kétszer tíz percig), majd átgyúrva egy tálba tettem, megvártam, míg kétszeresére kelt. Ezután megformázva sütőpapírral kibélelt  jénaiba tettem, és hagytam ismét kelni, majd zsilettpengével bevagdostam. Ezután is hagytam kelni, hogy a bevágások szépen szétnyíljanak. Hideg sütőbe kell betenni, 220 fokon sütöttem kb. egy órát. Kivéve rácsra teszem hűlni, vízzel lespriccelem, hogy szép cserepes legyen a héja.







Ma céklát is tettem el. Azért írok róla  újra, mert most nem főztem meg előzőleg, mint a múltkori alkalommal, hanem nyersen tettem a gépbe, és a főzést a gépre bíztam. Így több vitamin marad benne, hiszen az üvegben fő meg. Előzőleg úgy tettem el, hogy fazékban megfőztem a céklát, a felöntőlevet kiborítottam.Ebben az esetben a cékla az ízesített céklalében fog megfőni.  
Mivel nyersen tettem el, így a hőfokot és a percet is megváltoztattam.
A felöntőlé ízesítése:
-  10 bögre víz
- 1 bögre 20 % os ecet
- 2 bögre cukor
- 10 deka só
- 4 tk őrölt kömény
( a bögrék 2,5 dl űrtartalmúak)
100 fokon, 120 percig automatizáltam.


2014. szeptember 27., szombat

Torta magnóliával és cukorcsipkével


Mai tortám egy cukorvirágos torta . Ízesítése tejszínes citrom és főzött csokoládékrém.
A tetejére cukorból készült virágot, magnóliát tettem, oldalát cukorcsipkével díszítettem. Az alkalmi jelleget csillogó lüszterrel adtam meg .

És egy másik szögből fényképezve .

Pár napja készítettem egy másik tortát is. A neten láttam meg egy festett tortát, ami inspiráló volt számomra, azonban mindig rá kell jönnöm, hogy festeni nem tudok. Talán, ha többet gyakorolnám. Szívesen tanulnék a nagy tortafestőktől.


2014. szeptember 15., hétfő

Bio almalé tartósítása befőzőautomatával




Van a kertben egy olyan almafánk, ami zöld almát terem.
Mivel nem volt permetezve, nem túl szép almák teremtek rajta. Mindegyik felszíne fekete pöttyös. Nem kukacos, de fekete pettyek csúfítják az almák felszínét. Az íze viszont nagyon finom.
Gondoltam, almalevet készítek belőle. Még tegnap leszedtem a fáról, egy láda lett tele. Ma délután, amikor hazaértem négy óra körül, még egyéb bokros teendőimet intéztem, így csak este tudtam nekiállni a hámozásnak.
Gerezdekre vágtam, majd leturmixoltam. Kevés vizet tettem hozzá, ezt is csak azért, hogy a turmixgép motorját ne terhelje meg, majd minden liter léhez 2 evőkanál cukrot tettem. Ezt a pépet megkóstoltattam a gyermekeimmel. Nagyon húzták az orrukat, nem is tudtam először, hogy miért. Aztán rájöttem, ebben a formában nem szeretik, csak leszűrve. Ezért leszűrtem, üvegekbe töltöttem. Most használtam először a koronazáró eszközt, azaz a kupakolót, a sörös és a bomba energiaitalos üvegekre szépen rá tudtam tenni a  kupakokat. 80 fokon, 30 percig dunsztoltam.
Ez az almalé tényleg bio, hiszen az alma sem volt permetezve, és az üvegekbe sem került tartósítószer.

PS: A szőlőlevet ugyanígy tettem el, 80 fokon 30 percig, de abba nem tettem sem vizet , sem cukrot. Egy üveggel felbontottam, az íze fantasztikus. 

2014. szeptember 14., vasárnap

A héten készült torták és a koronazáró

A héten két torta készült.
Egyiket egy munkahelyi kis "összeröffenésre" készítettem. (A focitorta) Sajnos, az úton kicsit megdőlt a tortadobozban s mire odaértünk, kicsi darab kiszakadt belőle.
A másikat lányom párja édesanyjának készítettem 50. szülinapjára

Ezen kívül bemutatom legújabb szerzeményemet. ez egy koronazáró eszköz, ún. kupakoló.


 Ennek hasznát a befőzéseknél fogom venni. Ugyanis mióta megvan a befőzőautomata, én üveghiányban szenvedek. Így ha ivólevet akarok tartósítani, akkor a sörösüvegeket is fel tudom használni. Ezzel az eszközzel a söröskupakkal le tudom zárni az üveget és mehet az automatába dunsztolódni. Ma leszedtem a kertből az almát, abból fogok ivólevet gyártani.

2014. szeptember 10., szerda

Sertéspörkölt tartósítása befőzőautomatával



Amikor megvásároltam a befőzőautomatámat, bizony én megfogadtam, hogy készételt nem fogok tartósítani vele. Csupán a befőttek télire való elrakását akartam megkönnyíteni vele.
Azonban engem sem hagyott nyugodni a lehetőség, hogy kipróbáljam, így 3 kg sertéshúst vettem, ezt készítettem el pörköltnek. Bőséges hagymaágyon kezdtem el főzni. Ízesítéssel is teljesen úgy jártam el, ahogy a mindennapokban a pörköltet szoktam készíteni. Kihűlés után üvegekbe szedtem, és  100 fokon, 100 percig dunsztoltam.
Mehet a polcra.  Majd előveszem, vizsgák, munka, vagy szakdolgozatírás közepette,  amikor nem lesz időm a főzésre. Csak egy kis tésztát kell kifőzni hozzá. Azt mondják, hogy íze még jobb lesz, mint a frissen készülté, mert összeérnek benne az ízek. Jelenleg az automatában hűlnek az üvegek, hét darab 720 ml-es üveggel lett tele. Majd készítek róla fotót .Legközelebb halászlét fogok tartósítani.

2014. szeptember 7., vasárnap

Bögrés fánk



Vasárnap délután van. Délelőtt vásárolni voltunk Brigi lányommal, átmeneti kabátot vettünk neki.A fél nap is eltelt, mire hazaértünk, így igyekezni kellett a főzéssel.
Ebéd után beszéltünk arról, hogy milyen jó is lenne most egy kis édesség, egy torta, vagy valami süti.
Szétnéztem a neten, és megakadt a szemem a bögrés fánk receptjén.
(Rupáner konyha blogon találtam. Köszi!)
 Nem gondolkodtam sokat, összekevertem a hozzávalókat, így valóban 15 perc alatt készen volt  a délutáni édesség.
Hozzávalók:


- 2  bögre liszt
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 doboz natúr joghurt,de fele fele arányban lehet joghurt és tejfel is.
-3 evőkanál cukor

Ezeket összekevertem egy tálba, a tészta állaga leginkább a nokedlire hasonlított.  Olajat forrósítottam, és két kanál segítségével kisütöttem a kis fánkokat. A fánkok maguktól megfordulnak az olajban.
Papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges olajat felitassam róla.
Majd porcelántálba letakarva várta a gyerekeket. Saját készítésű tartósítószermentes baracklekvárral tálaltam. (Az első adag túl forró olajba került, és a fánkok túl nagyok lettek, így a kutyusoknak jutott az első adag, aminek nagyon örültek. )

2014. szeptember 3., szerda

Reszelt alma berakása befőzőautomatával

Ma vettem egy láda almát. Nem azért vettem, hogy télire elrakom, de addig nem nyugodtam, amíg meg nem hámoztam a felét. Egy részét lereszeltem, jó lesz almás pitébe télen, de két üveg almakompótot is tettem el  üvegekbe.
A befőzitisz egy ragályos betegség, ami gyorsan terjed  a befőzőautomatával rendelkezők csoportjában.Már engem is utolért.

Reszelt alma:
Az almát lereszeltem, üvegekbe raktam. A hétdecis üvegbe egy, a nagyobb üvegekbe kettő kanál cukrot tettem. Kevés levet engedett, azt ráöntöttem, és 85 fokon 30 percig automatáztam.
Az almakompóttal ugyanígy jártam el, (a hőfokot és az időtartamot illetően,) azonban itt szeletekben tettem az üvegbe az almát ,felöntöttem vízzel és kevés szegfűszeget is tettem az almaszeletek mellé.