Szépen lassan eljött a szeptember. A nemszeretem évszak.
Soha nem várom, mert engem mindig az elmúlásra emlékeztet. Minden évben rossz
érzések kerítenek hatalmába, amikor a hulló diót szedem fel a diófa széles lombkoronája alól, vagy a harmatos fűben gázolok a
kertben, netán a ködös , nyirkos időben állok ki a garázsból. Lehet, hogy ez a betegségem miatt van, de az is
közrejátszik, hogy a Bundás kutyusunk ott alussza örök álmát a diófa tövében.
Ilyenkor az segít, ha elfoglalom magam. Noha én sohasem
unatkozom, most jócskán lesznek tennivalóim. A gyermekek körüli teendők, a
családi ház, a munkahely,a hobbim, a torta készítés és varrás. Készítek egy
tortadíszítő kiskönyvet is, ami jelenleg a nagy lányom korrektúráz, ráz
formába,hogy utána virtuálisan és esetleg könyv formában is megjelenjen. Újabban elkezdődött az iskola is, ápoló
mesterszakon tanulok. Jelentkeztem egy
csokiképfestő tanfolyamra,amit már nagyon várok.Ennyit az utóbbi idők történéseiből,
most azonban kenyérsütésről akarok beszámolni .
Sohasem gondoltam volna, hogy én egyszer kenyérsütésre adom
a fejem. Sütöttem már régebben, amikor megvettem a kenyérsütő gépet, de az
egyszerű művelet volt. Most megláttam a
Limara péksége című blogon a kenyérsütésről írtakat, amely nagyon inspiráló
volt számomra. Még tegnap bedagasztottam hozzá az öregtésztát. Mert ugye az is
kell hozzá,öregtészta, vagy pedig
kovász. A hűtőben várt a mai felhasználásra.
Szépen kidagadt a jénai tálból. Mivel nekem nincs 8 literes kacsasütő
jénaim(már nem sokáig) ezért egy 3 literes jénaiban sütöttem meg a kenyeremet.
Az adagot így megfelezni kényszerültem.
Gondosan követtem a Limara péksége című blogban leírtakat. A
sütőből kivéve lespricceltem kevés vízzel, hogy cserepesedjen.
És tádámmm, íme a kenyerem. Nagyon elégedett vagyok vele. Amint így szemléltem, felsejlett lelki szemeim előtt a kenyér kalória értéke és glikémiás indexe, de gyorsan elhessegettem , inkább a pillanatnak örültem.
Ez az első adag volt, a sütőben csücsül a második fél vekni.
A recept Limara pékségéből való:
Hozzávalók az öregtésztához:
- 3 dl langyos víz
- 1 ek olaj
- 1 tk cukor
- 1 deka morzsolt élesztő
- 50 deka BL80 as liszt
- csipet só
A hozzávalókat kenyérsütő gépben dagasztom, kétszer tíz percig. Majd pár órát az asztalon hagytam kelni, később betettem a hűtőben zárható dobozba, így összesen kb. 12 órát pihent.Egy hétig is eláll, így ebből tehetünk a kovász helyett a kenyértésztába.
A kenyér hozzávalói:
- 2 dl langyos víz
- 0,7 dl tej
- csipet aszkorbinsav
- 2 ek. olaj
- 20-25 deka öregtészta
- 50 deka BL80 as liszt
- 2 tk só
- 1 dk friss élesztő
A tésztát kenyérsütő gépben kidagasztottam, (kétszer tíz percig), majd átgyúrva egy tálba tettem, megvártam, míg kétszeresére kelt. Ezután megformázva sütőpapírral kibélelt jénaiba tettem, és hagytam ismét kelni, majd zsilettpengével bevagdostam. Ezután is hagytam kelni, hogy a bevágások szépen szétnyíljanak. Hideg sütőbe kell betenni, 220 fokon sütöttem kb. egy órát. Kivéve rácsra teszem hűlni, vízzel lespriccelem, hogy szép cserepes legyen a héja.
Ma céklát is tettem el. Azért írok róla újra, mert most nem főztem meg előzőleg, mint
a múltkori alkalommal, hanem nyersen tettem a gépbe, és a főzést a gépre
bíztam. Így több vitamin marad benne, hiszen az üvegben fő meg. Előzőleg úgy
tettem el, hogy fazékban megfőztem a céklát, a felöntőlevet kiborítottam.Ebben
az esetben a cékla az ízesített céklalében fog megfőni.
Mivel nyersen tettem el, így a hőfokot és a percet is
megváltoztattam.
A felöntőlé ízesítése:
- 10 bögre víz
A felöntőlé ízesítése:
- 10 bögre víz
- 1 bögre 20 % os ecet
- 2 bögre cukor
- 10 deka só
- 4 tk őrölt kömény
( a bögrék 2,5 dl űrtartalmúak)
- 2 bögre cukor
- 10 deka só
- 4 tk őrölt kömény
( a bögrék 2,5 dl űrtartalmúak)
100 fokon, 120 percig automatizáltam.