2017. január 29., vasárnap

Első hamburger zsemlém

Kiflit vagy zsemlét süssek? - morfondíroztam , amikor megláttam a Limara oldalán a hamburger zsemle leírását. Nosza, neki is ugrottam azonnal. Bár látom a hibáit, legközelebb mit kell elkerülni. Most túl hamar lekentem tojással, így egyik-másik kirepedt.Az élesztőt sem volt türelmem kivárni, hogy megolvadjon, mert a fagyasztóból vettem elő. Az íze isteni finom. a receptet megtaláljátok Limaránál  .itt.
 Egy adagból kilenc darab zsemle lett. Bár én a diétám miatt nem ehetek belőle, suttyó módon belekóstoltam a lányom megvajazott zsemléjébe. 
És annyira népszerű lett, hogy azonnal bedagasztottam a következőt, íme:
Ez már horror számomra, ha nem  az esti órákban lennék , akkor bizony diéta ide vagy oda, megkóstolnám. Finom vajjal.

2017. január 13., péntek

Zsiráf torta



És kipróbáltam a torta oldalán a csíkozást. Nem a legjobban sikerült, tudom is a miértjeit. Az airbrushom nem a legjobb állapotban van, vékony csíkot nem igazán tudok vele húzni Ideje lesz már beruházni egy újra A torta mára készült meglepinek  a gyerekeknek.  Ízesítése feketeerdő. A másik képen "labda ül a fűben". A burkolás sem az igazi, mivel bezárt az a bolt itt helyben, ahonnan tortaburkolót lehet vásárolni. Így csak rendelni tudok legközelebb. Most saját magam készítettem a fondantot, ezzel meg másképp kell bánni, mint ahogy én megszoktam.


2017. január 9., hétfő

Limara foszlós kalácsa


Tegnap a kiflik sültek este a konyhában, gondoltam, hogy ma megpróbálkozom a kaláccsal is. Ki más receptje lehetne az, mint a Limaráé?
Elkészült, és ma először megszegtem a diétámat, mert nem tudtam ellenállni neki. A ronda, de finom kategóriába sorolnám.( Itt már hiányzik az a része, amit elfogyasztottam:)
Recept:
- 2,5 deci habtejszín
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek cukor
- 50 deka liszt
- 2 deka élesztő



1 egész tojás a lekenéshez
A kenyérsütő gépbe teszem a hozzávalókat.  Kétszer tíz percig dagasztottam. Nekem még tenni kellett bele valamennyi tejszínt, mert nagyon kemény lett a tészta. Tálban utána duplájára kelesztettem.  Én nem úgy fontam, ahogy le van írva a receptben, hanem a you tubeon látott négyes fonást alkalmaztam. Tojással lekentem . 30 perc alatt jénaiban sütöttem, alsó - felső sütésen. A fele időnél letakartam a jénai tetejével, mert nagyon kezdett pirulni a teteje. Mennyei finom lett.



2017. január 8., vasárnap

Kifli újragondolva


A recept egy olyan kifli elkészítését mutatja be, ami másnap is omlós, friss marad. Ezúttal egy másik receptet választottam, kipróbálásra, de az előző kiflivel is nagyon meg voltam elégedve.
Hozzávalók:
- 50 deka liszt
- 50 gr tejfel
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 10 gr só
- 2 deka élesztő
Elkészítése:
A vizet, tejet ,tejfelt összekeverjük, mikróban kicsit meglangyosítjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, élesztőt belemorzsoljuk, majd kézzel, vagy a kenyérsütő gépben kidagasztjuk. 2-szer 10 percig dagasztottam vele. Ezután lisztezett deszkán kerek lapra nyújtottam. Ezt a kerek lapot nyolc részre vágtam, egyenként a vastagabb résztől kezdve a kis háromszögeket feltekertem jó szorosan. Megkentem langyos tejjel, 10 percet újra pihentettem,majd alsó felső sütésen 200 fokon kisütöttem.Kb. 20 perc a sütési idő.