2016. július 27., szerda

Görögország immár másodszor


Az elmúlt két évtizedben  gondolni sem tudtunk nyaralásra.Nagyrészt anyagi okok, később betegség miatt, az utóbbi másfél évben pedig a mesterszakos tanulmányaim foglalták le a mindennapjaimat.   A tavalyi évben végre eljutottunk mi is nyaralni., s felejthetetlen élményeket szereztünk Görögországban.
Az idén egy szigetet választottam ki, Zakynthos szigetét. Ez lesz az első repülős utunk is, így érthetően nagyon be vannak sózva a gyermekeim. Hosszú-hosszú tervezgetés előzte meg az utazást. Konyhánk falán van egy nagy fehér mágneses tábla, azon jelöljük minden nap, hány nap van még hátra az utazásig.Nagyon hamar eltelt a 44 nap, sajnos így suhan el a nyarunk is.Férjem és kiskutyánk ezúttal is itthon marad, ők nem szeretik a pihenés eme formáját. 
Tavalyi nyaralásunk képei  itt elérhetőek.

2016. július 20., szerda

Pöttyöske Mica konyhájából



A receptneked   oldalán találtam rá erre az ínycsiklandó süteményre, Mica konyhájából származik.
  Mica konyhája-Pöttyöske .  Olyan "rábukkanós", "azonnalfelugrós", "azonnalmegsütős" recept ez, amit hirtelen felindulásból követtem el.

Hozzávalók:

Én annyit változtattam a recepten, hogy a 8 tojásos sima piskóta helyett a jól bevált hat tojásos olajos tejes piskótámat sütöttem ki téglalap alakú tepsiben, és azt vágtam ketté.Valamint a tetejére ganachet öntöttem.
Az olajos tejes piskótám receptje  itt  található.
A két lap közé került a következő krém:
2 vaníliás pudingot 1 ek. liszttel , vaníliás cukorral 7,5 deci tejben felfőzök, mikor besűrűsödött, leveszem a tűzhelyről és kihűtöm.25 deka margarint 15 deka porcukorral habosra keverek, és a kihűtött pudingot ezzel összekeverem. Hűtőben pihentetem.  
Közben 20 deka darált kekszet 1 evőkanál baracklekvárral, 1 ek. kakaóval, 0,5 dl rummal, 25 deka gesztenyemasszával, kevés tejjel összegyúrtam. Hat kis rudat sodortam belőle vizes kézzel.
A süti összerakása: egy fél lap piskóta, erre tettem a pudingos krém felét, majd ebbe ágyaztam a gesztenyés rudakat, úgy, hogy  a krém másik fele is rákerült. Befedtem a másik fél lap piskótával. Hűtőben dermesztettem, majd leöntöttem ganacheval.(Ejtsd: ganázs)
 A ganache a következő : 2 dl növényi tejszínt felmelegítettem  mikróban, ebbe tettem 52 % os étcsokit 20 dekagrammot. Amikor szépen felolvadt, ráöntöttem a süti tetejére. Fehér csokival pöttyöztem.
Jó étvágyat hozzá, aki elkészíti. Egy nagyon finom süti lett belőle, nekem segítettek a gyerekek , mind az elkészítésben s a mosogatásban is, hiszen elég sok szennyes edény keletkezik utána. Így kb. 75 percet vett igénybe.
 

2016. július 15., péntek

Uborka berakása


A tavaly berakott csemegeuborka nagyon finom lett, blogomban azonban csak a tavalyelőtti receptet találtam meg, ami kicsit puhára sikeredett. Így egy új recept szerint raktam el az idei uborkát.
 A recept nem az én saját receptem, a befőzőautomatás csoportban találtam rá.
A mennyiségek egy 720 ml-es üvegre vonatkoznak:
A felöntőlé_
- 1 rész10 % os ecet
- 3 rész víz
Minden 720 ml-es üvegbe :
- 2 csapott kanál cukor
- 1 tk só
- fűszerek: kapor, bors, koriander, mustármag, babérlevél,

90 fokon, 30 percig dunsztoltam a befőzőautomatában.
(Következő évben kipróbáltam 90 C -on és 25 percen. )

2016. július 8., péntek