2019. december 20., péntek

Diós, mákos beigli, ahogy én készítem



A tészta hozzávalói: 
- 1 kg liszt,
- 40 deka margarin,
- 1 kk só,
- 2 dkg élesztő,
- 10 deka porcukor,
- 2,5 deci tej,
- 2 tojás sárgája.
1. A szobahőmérsékletű tejbe beleteszem a 2 tojás sárgáját és az élesztőt, elkeverem.
2. A lisztet összekeverem a porcukorral, sóval, majd elmorzsolom a margarinnal.
3. Összedolgozom a lisztes elegyet az élesztős tejjel.
4. Négy egyenlő részre osztom, folpackba csomagolom, és egy órát pihentetem a hűtőben.

Töltelékek hozzávalói: 
 Először elkészítem a cukorszirupot, amit a töltelékre fogok önteni:
 Kb. 8-10 merőkanál vízben feloldok 1 kg kristálycukrot, felforrósítom, kevergetve. Ebbe belefőzök előtte pár szem  szegfűszeget.
Mák töltelék: 
- 40 deka mák,
- 2 narancs héja lereszelve,
- 2 citrom héja lereszelve,
- 2 evőkanál fahéj,
- rumos vízben felfőzött mazsola.
Dió töltelék: ugyanez, csak dióval. 
 A töltelék elkészítése:
A mákba, vagy dióba belereszelem a citromot, narancsot, beleteszem a fahéjat, majd leforrázom a fahéjas cukorsziruppal.Az állaga olyan legyen, ha kézzel kiveszek belőle, akkor kis labdát formázva megtartsa az alakját, tehát ne legyen folyékony.

Elkészítés:
A kis gombócokat kiveszem a hűtőből, téglalap alakúra nyújtom, kb. 3 mm vastagságú legyen. Ez a tészta nem ragad, nem szükséges lisztezni a deszkát.
A tészta felületén elhelyezem a tölteléket, két oldalát behajtom, majd az ellentétes oldalon elkezdem feltekerni, nem túl szorosan.
Sütés előtt az alapjáig beszurkálom vastag tűvel, vagy hurkapálcával, hogy a gőz el tudjon távozni, ne repedjen szét.

Kétszer kenem le tojássárgájával, a tojássárgája uán a hűtőben szárítom legalább egy -egy órát. Ezután felvert tojásfehérjével kenem le, de ezután már nem teszem be a hűtőbe, hanem kb. 30 percet hagyom szobahőn kelni.
175 fokon, 40 percig sütöm. Ha megsült, konyharuhával takarom le, hogy ne száradjon ki.
Jó étvágyat annak, aki elkészíti. Eredeti recept Szoky konyhájából való-




2019. november 11., hétfő

Tortarecept 8 szeletes Zila tortaformához- túrós-málnás szelet.




Aki ismeri a Zila tortaformát, vagy akár rendelkezik is egy ilyennel, szívesen kísérletezik a különböző hozzávaló receptekkel. Így tettem ma én is, elkészítettem egy málnás, túrós tortát.
Maga a Zila tortaforma így néz ki, ha valaki nem tudná, hogy miről beszélek. A kép nem saját.

Ebben készíthetünk mousse tortát, de zselatinnal, pudinggal készült tortát is, beletehetünk tetszőleges krémet, akár gyümölccsel. Én ma a málnát választottam.
Először elkészítjük a tortaforma tartozékának, a fémgyűrűnek a segítségével a kerek piskóta lapot. Ezúttal a klasszikus sima piskótareceptet használtam, bár én jobban szeretem az olajos –tejes piskótát
Tehát. A fémkarikát ráhelyeztem egy tepsire, alátettem egy szilikonos zsírpapírt, ebben sütöttem ki a piskótát.
 A piskóta receptje:
2 tojás sárgája, kikavarva 2 ek. porcukorral, hozzátettem 2 ek. lisztet, majd a tojások felvert habját. Előmelegített sütőben kisütöttem. Mikor megsült, körbevágtam a szélein, és kihűtöttem. Ez a kerek piskótalap lesz a süti alja.  
Ezután elkészítettem a süti corpusát.
Hozzávalók ez nyolc szeletes Zila formához:
Fél kiló túrót kikevertem 20 deka porcukorral, 3 ek. tejfellel, kevés citromlével, majd másfél deci langyos tejben elkevertem 3 kávéskanál zselatint. Ezt kihűtve a túrós krémhez adagoltam. A tortaformára visszatettem a fémkarikát, majd formaleválasztó sprével befújtam. Ezután beleöntöttem a túrós egyveleget, majd a hűtőbe tettem dermedni. Nekem fél óra sem kellett, szépen elvált a túrós krém a tortaforma falától. Természetesen ez csak egy próba volt, a tökéletesebb eredmény érdekében nem árt tovább dermeszteni. 

A sütiben lévő kis mélyedésekbe én a málnás krémet készítettem el.
A krém a következő:
20-30 deka fagyasztott málnát olvasztottam, tettem bele ízlés szerinti porcukrot, majd 1,5 deci vízben 3 kávéskanál zselatint feloldottam, kihűtve a málnához kevertem. Tíz perc alatt elkezdett sűrűsödni a hűtőben, majd a süti kis zsebeibe adagoltam. Széleit lehet díszíteni tejszínhabbal.  Most a díszítést csak elnagyoltam, az általam kreált recept működésére voltam csak kíváncsi. Nagyon finom kis torta lett belőle. 
Íme a végeredmény. Nem tökéletes a látvány, majd legközelebb tovább dermesztem. Isteni finom lett. Tetejét tejszínhabbal lehet díszíteni, persze nem ilyen sietve, mint én tettem .
Tipp a tejszínhabbal való díszítéshez: Ha a tejszínhabhoz kevés mascarponét, vagy tejfelt keversz, akkor szebben lehet vele díszíteni, szépen kiadja a díszítőcső formáját.
- Jó étvágyat annak, aki elkészíti. 

És egy kis feketeerdő

2019. július 19., péntek

Kinder pingui torta lányom 30. szülinapjára




Megsütöm a piskótát az alább recept szerint, lehet kakaós piskóta is.
6 tojás, 22 deka finomliszt, 5 deka rétesliszt, 1 sütőpor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 25 deka porcukor.
A tojások sárgáját kikeverem a porcukorral, beleteszem  a tejet, olajat,lisztet, sütőport,  majd a tojások felvert habjával összekeverem. Ha kakaós piskótát készítek, akkor két ek. kakaót teszek bele és ugyanennyi liszttel kevesebbet adok hozzá.
Ezután elkészítem a tejszínes krémet.

Tejszínes krém:
5 dl tejszínt felverek, egy evőkanál zselatint langyos vízben elkeverek, hagyom állni pár percig, majd felforrósítom, kevergetve a felvert tejszínhez adom. Teszek bele még egy kanál mézet, ízlés szerint porcukrot, és valamennyi vaníliás aromát.
A piskótát 3 részre vágom, ráteszem a tortatálcára, köré csatolom a tortagyűrűt. Ez azért jó, mert a segítségével a tortát szépen meg lehet tölteni, egyenletesen.
A tejszínes krém negyedét rásimítom a tortalapra, erre teszem a csokis krém felét.

Csokis krém: 15 deka étcsokit felolvasztok mikróban, teszek hozzá, egy kanál olajat, 10 deka margarint. Elkeverem, és a közben lehűtött tejszínes krémre simítom. Újra beteszem pár percre a fagyasztóba. Ha megdermedt a csokiréteg, újra egy réteg tejszínes krémet teszek rá. Erre kerül a piskóta második lapja, majd újabb egy réteg tejszínes krém. Újra lehűtöm, megint csokiréteg, majd ismételt hűtés után tejszínes réteg, végül a harmadik része a piskótának.
A torta külsejét lekenem tejszínhabbal, elsimítom, ismét hűtöm.
Végül "csorgatásos "technikával " ganacheval díszítem. A ganache receptje:
fél deci tejszínt felforrósítok, ebbe kerül 5 deka étcsoki. Simára keverem. Én olyan tubusba szoktam tenni, mint amilyenbe a mustárt teszik. Metróban lehet kapni. Ebből szépen lehet a torta oldalára csorgatni. Tetejét lehet díszíteni gyönggyel, csokival, tejszínhabbal. A torta aljára díszítésnek tettem ismét csokit. Ez ganache tulajdonképpen, csak margarint tettem bele, így szépen megtartja a nyomócső mintáját.


Ez pedig egy Mazda 6 os akar lenni, és egy másik  Mancs őrjárat meséből.






 És aki szégyenlős, az hunyja be most a szemét.... lánybúcsúra készült.


Az elmaradhatatlan királyfi szelet és egy szülinapos.











2019. június 8., szombat

Esküvői torta


A torta 30 - 24 - 16 cm -es átmérőkkel készült, felső szint mascarpone málnás ízű, középső szint tejszínes túrós, a legalsó szint pedig főzött csokoládé.
A tortára saját készítésű drótos cukorvirágok kerültek. Az alsó szintre cukorcsipkét készítettem.
Sok boldogságot kívánok az ifjú párnak!
Az utóbbiak pedig mostanában készültek.