2015. január 29., csütörtök
2015. január 26., hétfő
Részvétel a 21. blogkóstolón
Jelentkeztem , hogy szeretnék részt venni a 21. blogkóstolón. Nekem a www.chefviki.hu című blogot sorsolta ki a blogkóstoló házigazdája, Márti. Hosszasan nézegettem a Chéf Viki blogját, de vizsgaidőszak révén, nem tudtam dönteni . A vizsgák után azonban nekiduráltam magam és sikerült kiválasztani, hogy melyik ételt fogom megfőzni a nekem kisorsolt blogról.
Azért esett a Viki frankfurti levesére a döntésem, mert már régen készült ilyen a konyhámban. Elég válogatósak a gyermekeim, így sokszor egyoldalúan főzök, hiszen vannak slágerételeik, amiket gyakran kérnek. Másrészt a kelkáposzta nem tartozik a kedvenceik közé. De én töretlenül hiszem, hogy ezúttal meg fogják kedvelni,és betehetem a hetente elkészítendő ételek közé.
A fotón háttérben a Kertészet és Szőlészet új száma, aminek az első lapján az én büszkeségem,lányom, Vass Alexandra fotója is látható az újság szerkesztői között.
Lássuk csak, hogy is készült a leves?
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma,
- fűszerek:( só, bors, köménymag,majoranna,pirospaprika)
- virsli
- 1 kis pohár tejfel
- 1 kis fej kelkáposzta
- liszt
-olaj
Elkészítés menete: - a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Amikor már üvegesre párolódott, rátesszük az apróra vágott kelkáposztát, fokhagymát, felengedjük vízzel. Amikor felforrt, ízesítjük, köménymaggal, borssal, sóval,majorannával. Ha puhára főtt, berántjuk. Ezután kiszedünk a levesből egy kis mennyiséget, amiben elkeverünk egy pohár tejfelt, majd amikor már simára kevertük, visszaöntjük a levesbe és felforraljuk. Így nem lesz csomós a tejfel a levesben. Végül belefőzzük az apróra vágott virslit.
2015. január 19., hétfő
Vizsgaidőszak két torta között......
Mostanában nem jut időm a kedvenc hobbimra, a
tortadekorálásra. VIZSGAIDŐSZAK van. Így, csupa nagybetűvel. Tanulni nem egyszerű.
Főleg nem az ötvenen túl. Azon veszem észre magam, hogy negyedszer olvasom el
ugyanazt a szöveget, mégsem rémlik semmi, amikor vissza akarom idézni. Ilyenkor
jön a jogos felháborodás, na , akkor rendszerezzük, jegyzeteljünk, definiáljunk
és kategorizáljunk, hogy meg is maradjon
abba a híg agyunkban valami. Mivel sürget az idő, betelepedtem a fekhelyem
közepére, körbetábláztam magam a nélkülözhetetlen tudással. Egyik oldalamon a
laptop, másik oldalon a tea és a koffein. Elérhető magasságban a telefonok.
Ekkor hirtelen eszembe jut valami halaszthatatlan dolog , valami fatális
mulasztás a takarításban, amit azonnal meg kell oldani. Amikor eltakarítom az
utolsó morzsákat, ragyogóra gőzölöm a padlót a padlótisztító gőzölővel, még
szétnézek, nem maradt –e ki valami. Természetesen nem várhat az ablaktisztítás
sem. Visszahuppanok a tanulnivaló
világába, akkor gőzerővel megjelenik a gyermekem valami halaszthatatlan
megoldanivalóval. Ugye, senki más nem tudja ezt megoldani, miért is ne? Már nem
is reménykedem 5 perc nyugalomban, amikor megszólal a telefon. Anyukám ecseteli
hosszan, hogy 40 Ft ért sikerült venni tojást, és a WC papír is le volt árazva. Micsoda fontos
információk.
Amúgy is le vagyok amortizálódva. Lelkileg. Nem tudom, miért van ez, a vizsgaidőszak visz
le érzelmileg a nulla, vagy a pince szintre, de egy biztos,egyre nehezebben
tolerálom az irigy, a törtető, „könyöklő”,-(és itt most nem az ablakban
könyöklő emberekre gondolok)-, a másik hátán felkapaszkodó, lusta, és a nem
őszinte embereket. Már magában a hazugság szaga is kiborít, de ha
valaki „csak” úgy egyszerűen őszintétlen! Ilyenkor a torták világába menekülök.
Olyankor elfelejtek mindent. Regenerálódom, elfelejtem a múltban ért annyi
bántást. 50 éves koromig elhittem az irigy embereknek, hogy nem jó az, ami én
vagyok, nem jó az, amit én csinálok. Ma
már tisztában vagyok a hibáim mellett az értékeimmel is. A betegség megtanított sok mindenre.Mindamellett aki ismer, az tudja, milyen küzdelmes életem volt. Bocsássátok
meg ezt a rövid kitérőt a gasztronómiából, a vizsga után újult erővel gyártom a
fehér kenyereket, mignonokat, a gyermekeim megelégedésére. Én pedig úgy látom,
nem fogok hamar lefogyni! Holnapután, ha minden igaz, elmondhatom, hogy levizsgáztam, magam mögött hagytam ezt a félévet .
2015. január 11., vasárnap
Újévi tortáim, diótorta receptje
Diótorta receptje:
Hozzávalók:
- 15 dkg dió,-
- 4 dl tej
- 2 db tojássárgája,
- 1 tasak vaníliás pudingpor,
- 14 dkg cukor
- rumaroma,
- 4 dl habtejszín
- 1 zselatinfix
Plusz tettem
bele kevés forró vízben feloldott fél tasak zselatint
· A krémhez a
pudingport a cukorral, tojássárgájával, tejjel csomómentesre felfőzzük.
· A diót és a
rumot belekeverjük, kihűtjük.
· A zselatint
1/2 dl langyos vízben feloldjuk.
· A habtejszínt
kemény habbá verjük, és a pudingos krémbe lazán beleforgatjuk.
·
Utoljára a kihűlt, de folyós zselatint hozzákeverjük.
2015. január 7., szerda
Kocsonya tartósítása befőzőautomatával
A kocsonya ritkán készül a konyhámban. Most azonban arra
gondoltam, nem csak idényszerűen fogyaszthatjuk. Mi lenne, ha én is
tartósítanám a befőző-automatával, így mindig akkor ehetnénk, amikor kedvünk
szottyan rá. Csak leveszem a spájzpolcról, és már meg is van az aznapi étel.
Igaz, hogy holnap vizsgám lesz, de akkor sem tudtam
kihagyni, hogy kocsonyát főzzek. Amíg rotyog az étel, addig tudok tanulni is.Azt tartja a mondás, hogy a tanulás nem tenger, hogy elmerüljünk benne, így sokszor eszembe jut közben minden más.
Egyébként és főként:)- kutatásmódszertanból vizsgázom. Ez is egyfajta kutatás számomra, hiszen nem tudom,hány hónapig áll el majd a kocsonya, mint attribútum?:))Vagy a kocsonya is besorolható az "étel " nevű változó alá. Vagy a hipotézisem megállja e a helyét? Feltételezem, hogy a kocsonyám eláll egy évig: Igen, valószínűleg megártott a kutatásmódszertan.
Nah, hogy a témánál maradjak:
Egyébként és főként:)- kutatásmódszertanból vizsgázom. Ez is egyfajta kutatás számomra, hiszen nem tudom,hány hónapig áll el majd a kocsonya, mint attribútum?:))Vagy a kocsonya is besorolható az "étel " nevű változó alá. Vagy a hipotézisem megállja e a helyét? Feltételezem, hogy a kocsonyám eláll egy évig: Igen, valószínűleg megártott a kutatásmódszertan.
Nah, hogy a témánál maradjak:
Még délelőtt megvásároltam a hozzávaló kocsonyahúst. Úgy
tudom, hogy csont nem kerülhet bele a tartósított ételbe, így amikor megfőtt,
kicsontoztam.
Hozzávalók:
Vásároltam kb. 4 kiló csülköt, tarját. Sertéskörmöt, egyéb
disznóságokat nem kaptam, így nekiláttam megfőzni a szerzeményeimet.
Tehát:
-
4 kiló sertéscsülök, tarja
-
1 csomag szemes bors
-
2 nagy fej fokhagyma
- 2 db száraz erőspaprika
- 2 db száraz erőspaprika
-
só, ízlés szerint- legalább volt ürügy a
kóstolgatásra, hogy elég sós-e?
-
10 liter víz
5 órát főztem lassú lángon.(A férjem úgy jött-ment a kocsonya körül, csorgatta a nyálát). Zsírját leszedtem, üvegekbe
kiadagoltam, beletettem minden üvegbe a hozzávaló, kicsontozott húst. Lezártam
az üvegeket, és 120 percig 100 fokon dunsztoltam. Holnap teszek fel fotót is a
vizsga után, valamint beszámolok itt arról is, hogy mennyire sikerült a
tartósítás. Úgy tudom, hogy a kidunsztolt kocsonya nem kocsonyásodik meg, csak
majd akkor, ha evés előtt tányérba öntjük és a hűtőben pihentetjük.
Sálálá, jutott idő a tanulásra is, hiszen a végén két óra kellett, hogy a csodafazekamban kidunsztolódjon a kocsonya, így éjfélkor mentem aludni.
Sálálá, jutott idő a tanulásra is, hiszen a végén két óra kellett, hogy a csodafazekamban kidunsztolódjon a kocsonya, így éjfélkor mentem aludni.
-
2015. január 2., péntek
Brassói aprópecsenye
Amikor valami másra vágyom gasztronómiailag, mint ami a
megszokott, akkor gyakran keresgélek a neten, kutatok receptek után. Brassói
aprópecsenyét már régen készítettem, így most erre esett a választásom.
Régebben próbáltam elkészíteni, de előfordult, hogy nem olyan lett, mint
amilyet vártam, mert a receptben nem volt leírva minden részletesen. Vagyis, a
krumpli megpuhult túlságosan. Tehát a krumplit
kockára vágom, utána lecsöpögtetem, papírtörlőre téve szárítom kicsit.
Ezután forró olajba téve kisütöm. Így nem fog ellágyulni. Kb. másfél kiló
krumplit kockáztam fel. Ezután, vagy eközben elkészítem a húst. Apró kockákra
vágom, két kanál olajon megpárolom, teszek bele reszelt fokhagymát, borsot,
sót, köménymagot. Pici vízzel (kb. fél deci) felöntöm. Mikor puhára párolódott,
összekeverem a krumplival.
Jó étvágyat hozzá, akinek kedve szottyan elkészíteni!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)