2014. július 31., csütörtök

Lecsó berakása, csirátlanítás befőzőautomatával




A nagybani piacon vettem ma paprikát. Úgy gondoltam, korai még berakni, hiszen drága még a paprika, nekem a kertben pedig nincs . Úgy gondoltam, ha kapok olcsón, akkor mégiscsak elkezdem az első adagot befőzni. Gyermekeimmel vásárolni mentünk , a szeptemberi iskolakezdéshez vettünk nekik farmereket és pólót.  Utána sikerült  olcsón megvenni a lecsó hozzávalóit.
 Így készítettem el.
-          6 kiló paprika
-          kb . 2-3 kiló paradicsom
-          kb. két kiló hagyma (ezt frissen ástam ki a kertből)
-          kb. fél liter olaj,
-          só és pirospaprika
A hagymát apróra vágtam, az olajon megdinszteltem, megszórtam pirospaprikával, majd beletettem a paradicsomot és a paprikát. Ez a mennyiség bizony csak egy óriási fazékba fért bele, én úgy hívom a nagysága miatt  ezt a fazekat, hogy lakodalmas fazék :)
Mikor puhára főtt , kiszedtem üvegekbe, és 90 fokon , 30  percig automatáztam. Nagyon finom, télen, amikor felbontok egy üveggel, teszek bele füstölt kolbászt és felvert tojással készre főzöm pár perc alatt. És ami a legfontosabb, hogy nincs benne tartósítószer!

Ebből a mennyiségből 12 db hétdecis üveg lett, és maradt a családnak vacsorára is.

2014. július 27., vasárnap

Csemegeuborka télire- befőzőautomatával



Még forrón kiszedve az automatából.

Sikerült szert tenni a piacon 5 kiló uborkára. Igaz, hogy nem a legkisebb méret, de jövő hétre ígértek kis méretűt is.
A következőképpen raktam el.
Természetesen alapos mosás után beletettem 0,7 dl-es üvegekbe.  A bögrés uborka receptjét használtam fel hozzá kis változtatással, mert egész bors nem volt itthon.
A bögre 2,5 dl űrtartalmat jelent.
-          5 bögre víz
-          1 bögre cukor
-          1 bögre 20 % os ecet
-          5 deka só
A recept ír még kaprot, és szemesborsot is, de nekem nem volt itthon bors, így helyette tettem koriandert és mustármagot.
A hozzávalókat összekevertem,  a 11 db üvegbe ennek a mennyiségnek kicsit több, mint a kétszerese ment . Hidegen ráöntöttem az uborkákra, az előzőleg kiforrázott kupakokkal lezártam, és az automatában 90 fokon 30 percig dunsztoltam.
Az üvegeket felcímkéztem utólag, jelöltem rajta a receptet, hőfokot, dátumot és hogy mennyi ideig dunsztoltam. Ez irányadó lehet jövőre, ha valamit változtatni akarok majd rajta.


2014.08.04.
Nyolc nap telt el, felbontottam egy üveggel, és az íze mennyei! Kicsit lehetne ropogósabb, de úgy tudom, ha tortát teszek bele, vagy meggyfa ágacskát, akkor  nem puhul meg  az uborka, jó ropogós marad. Legközelebb kipróbálom.(Haha , tortát írtam, és tormát akartam! )Tehát helyesen: Torma.

Mai ebédünk: töltött csirkecomb uborkasalátával, tört krumplival


Ma reggel korán keltettem a lányomat, Brigittát (9 óra. de szünidő van:), hogy kísérjen el engem a piacra. Félidőben már biztosan meg is bánta, hogy velem jött, hiszen egyre nehezebb lett a kosár, a szatyor, amit az autóig cipelnünk kellett. Vettünk dinnyét, aztán megint dinnyét, barackot, majd megint barackot és megint barackot. Amikor megálltam egy újabb gyönyörű, zamatos gyümölcs előtt, hallottam Brigitta fortyanását, hogy ugyan már, elég lesz anya. A biztonság kedvéért vettem még uborkát is, hiszen a befőzőautomatám ott áll üresen, most csemege uborkát fogok befőzni. De ez a következő téma lesz, ma a mai ebédünkről fogok írni.  Amint hazajöttünk a piacról, nekiláttam, hogy elkészítsem az ebédet.
Elővettem a csirkecombokat.Ahogy szemügyre vettem, láttam rögtön, hogy két jobbos és két balos csirkecombot kaptam:)))) Alaposan megmostam, majd elkészítettem a tölteléket, amit majd a csirkecomb bőre alá fogok tölteni.
Töltelék: 2 db zsemle, kevés petrezselyem, só, bors, pirosparika,delikát,  2 db tojás. A zsemléket vízbe áztattam, kinyomkodtam, majd a többi hozzávalóval elkevertem.  A csirkecomb bőre alá betöltöttem. Letakartam a tepsiben alufóliával, majd 150 fokon, légkeverésen megsütöttem. A végén eltávolítottam róla a fóliát, hogy a bőre is szép, piros ropogósra süljön.
Uborkasaláta: 
Az uborkákat meghámoztam, legyalultam, majd sóval elkevertem. ezután kinyomkodtam a levétől. Elkészítettem a salátalevet: Kevés ecet, én ízlés szerint  tettem bele, kevés cukor, egy gerezd reszelt fokhagyma, kevés tejfel és pirospaprika. Ebbe tettem az legyalult uborkát, és jól behűtve tálaltam.

A tört krumpli végül nem készült el, mert a családom hamarabb hazaért , és nekiláttunk a csirkecombok elfogyasztásának. Egy gyors fotó azonban készült, amit most itt megmutatok.

2014. július 13., vasárnap

Piros pöttyös labdatorta


Piros pöttyös labdatortát készítettem kedves ismerősöm unokájának. Egy éves lett a kicsi lány  és én nagyon örültem, hogy én készíthettem el a tortáját.  A gömb forma a kedvenc tortaformám, készítettem már röplabdát, focit, kézilabdát, (földgömböt) (gömbakváriumot),így ez a mostani kiegészíti a gömbtorta repertoáromat .
Ízesítése főzött tejszínes csoki.



2014. július 9., szerda

Torta mascarponés eperkrémmel és eperdarabokkal

 



Ma egy hirtelen ötlettől vezérelve epertortát sütöttem. Semmi díszítésre nem gondoltam, csak valami édességre vágytam. Talán annak megünneplése alkalmából, hogy sikerült a felvételi az ápoló mesterszakra. Bár a ponthatárokra még várni kell július végéig., de maximális pontszámot kaptam. 

Szóval a torta: 
Először kisütöttem a sima kerek tortalapot a szokásos piskótámat sütöttem meg, majd kikevertem a tortakrémet.
Eperkrém:
Hozzávalók:
-500 dkg mascarpone
- 500 dkg fagyasztott eper turmixolva,, ízlés szerint cukor,
-kicsi citromlé
- 400 ml tejszín
habfixáló

Elkészítés menete.
A mascarponét elkeverem botmixerrel, ehhez teszem hozzá az ízlés szerinti cukrot,, citromlevet, zselatin fixet., epret. Majd a felvert tejszínhabot (mibe szintén tettem 2 kis zacskó habfixálót, összekeverem  a mascarpones eperrel. A tortába töltéskor bőven eperdarabokkal szórtam meg. 
Behűtve igazi kánikulai csemege.


És két torta, amivel elmaradásom volt.A hangjegyek és a traktor:


2014. július 7., hétfő

Gyrostál akokidli módra tzatziki mártással


Ma gyrostálat készítettünk közösen  ebédre gyermekeimmel.  Eleinte a mártást nagyon gyanakodva figyelték, hiszen a kaprot, amit beletettem, nem nagyon szeretik, aztán a kóstolásnál nagyon odavoltak érte. Kollektív munka volt, ők aprították a zöldséget hozzá.
Hozzávalók a mártáshoz: 

- két kis natúr joghurt,
- fél kígyóuborka kockára vágva,
- két kis gerezd fokhagyma lereszelve,
- egy kis kapor apróra vágva,
- egy fél ek. olaj,
- só, bors,
- egy ek. frissen csavart citromlé.
A hozzávalókat összekeverjük, és a hűtőben lehűtjük.
Elkészítése:

60 deka csirkemellet vékony csíkokra vágtam, beleforgattam gyros fűszersóba. Ebben hagytam állni vagy 15 percet, majd kevés olajban kisütöttem. pici sóval megszórtam.Ha valaki szereti, tehet rá egy kis majorannát is.
Egy kg mirelit hasábburgonyát kisütöttem, papírtörlőre kiszedtem, hogy az olaj nagy részét eltávolítsam róla.
 Lila hagymát és a két fej paradicsomot kockára vágtam.

Elővettem egy nagyobb porcelán tálat, és erre rétegeztem sorba a hozzávalókat. Hasábburgonya, hagyma, paradicsom, tzatziki mártás, erre még egy sor került. Az íze fenomenális volt.
Hamarosan ismétlésre kerül sor. Ez a mennyiség annyira bőséges volt, hogy vacsora is ez lesz.




2014. július 2., szerda

Rostos sárgabarack ivólé –befőzőautomatával





A sárgabarack amellett, hogy nagyon finom, igen gazdag vitamin és ásványi anyag tartalommal bír. Fokozza a vérképzést, csökkenti az asztmás panaszokat. Vízhajtó és méregtelenítő hatású is egyben,segít a fertőzések legyőzésében. Felhasználása sokrétű, krémlevesek, kompótok, sütemények fontos alapanyaga lehet.
Én is igyekszem hasznosítani a kertünkben lévő két fának a termését.
Már tettem el baracklekvárt, befőttet , és ivólé készítést is terveztem, azonban gyümölcscentrifuga híján nem igazán akartam nekiállni, mert a lé kinyerése igen nehézkes a gyümölcsből. Bármennyire is turmixolom, passzírozom, szűröm, mégis összegyűlik a gyümölcs sűrűje az üveg nyakánál. Így ma arra az elhatározásra jutottam, hogy rostos ivólevet fogok eltenni , meg sem próbálkozom az átlátszó tiszta nedű kinyerésére.
Néhány napja ott árválkodik még egy kevés sárgabarack a terasz asztalon.
Alapos mosás után lobogó-forró vízbe dobtam, majd hideg vízbe kiszedtem. Ezután héja könnyedén lehúzható lett. Az így lepucérított barackot turmix-szal pépesítettem. Hogy ne barnuljon meg, tettem rá egy kevés citromsavat. Öntöttem hozzá kevés vizet , pici édesítőszert, majd kimosott üvegekbe tettem, és automatával 90 fokon 30 percig dunsztoltam.


Juhhéé! Van már gyümölcscentrifugám, igaz, hogy mechanikus, ma tettem szert eme darabra.