Szilvát tartósítottam befőzőautomatával. Külön nem írtam róla blogbejegyzést, de üvegenként 5 kanál cukor került bele, és 90 fokon 30 percig tartósítottam az automatával. Ezután még uborkát is raktam el 27 üveggel, a tavaly leírtak alapján. Most azonban rábukkantam a Gizi-receptjei blogon egy sütire. Kapóra jött, hiszen az eltett szilvát akartam kipróbálni valamilyen sütiben. Nos azon nyomban neki is ugrottam volna, ha lett volna itthon túró. Mivel egy mákszemnyi sem volt, ezért elhalasztottam a sütést másnapra. A hozzávalókat előkészítettem.
Tészta egy 22szer 32 cm es tepsihez.
30 deka liszt,
2 tojás sárgája,
1 ek porcukor,
15 deka vaj,
fél dl tej,
csipet só,
fél élesztő,
reszelt citromhéj,
Töltelék:
fél kg túró,
1kg szilva(én egy befőttnyi szilvát használtam fel,)
20 deka porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
fél vaníliás pudingpor,
2 tojásfehérje,
5 deka mazsola,
reszelt citromhéj,
A töltelék alá :
10 deka darált dió,
őrölt fahéj,
fél vaníliás pudingpor
A töltelék elkészítésének menete: a túrót elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, beletesszük a fél csomag pudingport, majd a mazsolát. Ezután keverjük hozzá a habbá vert tojásfehérjét.
A darált dióba teszünk ízlés szerinti fahájat és hozzáöntjük a másik fél pudingport.
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk,és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Én a tésztát szilikonos sütőpapíron szoktam nyújtani tepsi méretűre, majd a papír segítségével könnyen bele lehet fordítani a tepsibe.Ezután ezt az alsó lapot megszórom a diós keverékkel. Erre megy a túrós keverék, amit kirakunk szilvával.Nekem , mint már említettem, befőtt szilvám volt. Ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, és előmelegített sütőben , 150 fokon, alsó -felső sütésen 30 percig sütöttem.Szeletelni csak hidegen lehet! Megszórjuk tálaláskor porcukorral. Jó étvágyat hozzá. Lányom, üzenem, csütörtökön ilyet is küldök a pogácsával egyetemben.
És mert sosem bírok várni a kihűlésig:
És mert sosem bírok várni a kihűlésig: