2016. május 29., vasárnap
2016. május 28., szombat
Torta Dávidom 15. szülinapjára
Legkisebb ugrifüles a családban ma tölti be a 15. életévét. Erre az alkalomra feketeerdő ízű, tejszínes tortát készítettem. A külseje ganacheval van lecsorgatva. Aki nem ismerné, hogy mi a ganache, annak megsúgom, hogy tejszínben felolvasztott csoki.Két változatban fényképeztem. Nem két torta, csak lefotóztam csokival és anélkül.
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNOK DÁVIDOM!!!!
Legyen nagyon szép napod!!!
2016. május 24., kedd
2016. május 18., szerda
Törökmogyoró, házi nutella készítése
Törökmogyoró
Egyik nap azt hallottam, hogy a törökmogyorót aranyárban
mérik. Nosza rajta, pucoljuk meg, hiszen nekem van itthon jócskán belőle,
ráadásul még megtisztogatni sem volt időm a száraz levélrészektől sem. Nem volt
időm, hiszen a mesterszakos vizsgámra készültem, a diplomavédésre, a
szakdolgozattal bajlódtam. Mióta megkaptam a diplomámat, azóta nem győzöm az
elmaradt tennivalókat pótolni. Az idő
nagy része azzal ment el, hogy a száraz levelektől megtisztítottam. Nem
gondoltam akkor még arra, hogy este nekiállok a mogyorót feltörni. Rá kellett
jönni a mogyorótörés helyes módjára. Nem ám nekiesek kalapáccsal, mert
összetörik a bélzete, és darabokban kell kiszedni. A kalapácsot lefektetve
csaptam rá, így a legtöbbet egészben sikerült kivenni belőle. Ráadásul nem söpörtem
félre a héjat sem, mert a kalapács így nekiütközve a többi héjnak, nem törte
porrá az egyben maradt mogyoróbelet. Hogy a konyha milyen lett, azt ne kérdezzétek,
még másnap is találtam mogyoróhéjat a legeldugottabb zugban is.
Ezután az interneten tájékozódtam, hogyan tudnék megszabadulni
a héj alatt lévő vörös buroktól.
Van, aki azt ajánlja, hogy meg kell főzni, és akkor lejön
róla. Én az utóbbi mellett tettem le a voksomat, miszerint 170 fokon sütőbe tesszük,
sütőrácsra, sütőpapírra. 10 percig pirítjuk, Máshol azt olvastam, olajon kell
pirítani. Kicsit elbizonytalanodtam, akkor kell-e olaj, vagy sem. Mindegy,
pörkölünk.
A pörkölésről majd beszámolok, hogy sikerült.
Következő magvas kérdésem az, hogy az így megpörkölt
mogyoróból mit készítsek. Ugyanis ettől függ, hogy kivágom-e a mogyoróbokrot,
vagy sem. Ha hasznosítani tudom a termést, akkor lehet, hogy megkegyelmezek
neki. Bár a diótörés sem tartozik egyik családtagom kedvenc időtöltése közé,
hogy is tudnám akkor megszerettetni a mogyoró törését velük?
Úgy látom, csak magamra számíthatok.:)
Olvastam egy házi nutella receptet, mely a következő. Bár
igen sok csokit ír, így elég drága mulatság, lehet, hogy jobban járok, ha a sok hozzávaló csoki
megvétele helyett veszek egy csupor nutellát, a bokrot kivágom, a nutellát
pedig megeszem.
Azért megosztom veletek a receptet, bocs, de nem tudom, kié
az eredeti.
Házi nutella:
-
20 deka törökmogyoró
-
3 ek olaj
-
1 csipet só
-
1 ek kristálycukor
-
3 ek cukrozatlan kakaó
-
45 deka tejcsoki
-
2 dl tej
-
10 deka tejpor
Az előbb leírt módon megpörköljük sütőben a mogyorót,
konyharuhával ledörzsöljük a héjat róla. Péppé
zúzzuk. A langyos tejben feloldjuk a tejport, a csokit vízgőz felett
olvasztjuk. Végül összekutyuljuk az egészet. Ne kérdezd, meddig áll el,
fogalmam sincs, a tej és a tejpor miatt. Azonban én megpróbálom a
befőzőautomatámmal tartósítani. Miért ne lehetne, hiszen a kocsonya és egyéb
készételeim is elállnak hónapokig a spejz polcon.
Ha mégsem nutellát fogok örökké gyártani, akkor
mogyorókrémet készítek belőle, tortába. Ha rátalálok egy tuti receptre, akkor megosztom
veletek, illetve beírom ebbe az online receptkönyvembe.
-
2016. május 14., szombat
Feketeerdő esküvői saját készítésű cukor orchideákkal
Mai tortám kedves ismerős esküvőjére, ízesítése feketeerdő, a cukor orchideákat is saját magam készítettem erre az alkalomra.
Sok boldogságot kívánok az ifjú párnak!
A feketeerdő krémem receptjét itt találod.
És ez is mostanság készült.
Sok boldogságot kívánok az ifjú párnak!
A feketeerdő krémem receptjét itt találod.
És ez is mostanság készült.
2016. május 6., péntek
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)