2015. október 30., péntek

Elefánt torta





Ezt a tortát hirtelen felindulásból követtem el, hiszen kis unokám születik hamarosan, és holnap megyünk meglátogatni. Sietni kellett vele, hiszen még sok tennivalóm van  a mai napon. Azért megmutatom itt is.



2015. október 28., szerda

Kókuszos-krémes



Az eredeti receptet Vass Lászlóné receptjei alatt találtam az internetes barangolásom során. Eredetileg a neve: kókuszos habgaluskás krémes.
Hozzávalók:
Én a piskótán változtattam , s jól bevált saját olajos tejes piskótámat sütöttem meg a sütemény alapjának. Ennek a receptje :
Olajos -tejes piskóta hat tojásból: 
6 tojás sárgája
25 deka porcukor
20 deka finomliszt
5 deka rétesliszt
1 deci olaj
1 deci tej
1 sütőpor,
Ennél a receptnél tettem bele 2 ek. kakaót. 

A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, liszttel elkevert sütőport, majd  a tojás felvert habját. Tepsibe tesszük, és a következő kókuszhabot kanalazzuk a tetejére, majd együtt sütjük ki, 150 fokon.

Kókuszhab készítése:

5 tojásfehérjét 10 ek cukorral felverünk habbá, beletesszük a 3 ek. lisztet, 10 deka kókuszreszeléket fél csomag sütőport.  



Krém elkészítése:
5 tojássárgáját az 5 deka finomliszttel 3 vaníliás cukorral, 20 deka kristálycukorral és 3,5 dl tejjel felfőzzük, kihűtjük, majd belekeverünk 25 deka vajat.
Ezt a kisült piskótára kenjük, és a hűtőben lehűtjük.
Tetejére 3 deci tejszínt habbá verünk, mehet bele habfixáló. Ez kerül a sárga krém tetejére. Hűtőben lehűtjük ismét, majd 3 deka csokit megolvasztunk és a fehér tetőre csurgatjuk.
Nagyon dekoratív és finom sütemény!

Hirtelen felindulásból szeleteltem, így nem volt ideje dermedni. Holnap , ha marad , akkor készítek szebb fotót  róla.

2015. október 18., vasárnap

Részt vettem a 25. blogkóstolón





Kávés szelet fügelekvárral- mikróban készítve



Részt vettem a 25. blogkóstolón. Nagyon megörültem, amikor megláttam a nekem kisorsolt blogot. Gyönyörű ételfotók sorakoznak a blogon. Azért esett a mikrós sütire a választásom, mert egyik kollégám kérdezte tőlem, lehet-e mikróban készíteni piskótát, süteményt. Én akkor elküldtem neki egy receptet, de nem érdeklődtem később, hogy el is készült e végül  sütemény. Most időhiányban is szenvedek- a szakdolgozatomat egy hónapon belül le kell adni,ráadásul kisunokám fog születni egy héten belül, így gyors felindulásból el is készítettem a sütit.
Hozzávalók:
1 dl cukor
2 dl liszt
1 ek kakaó
fél cs. sütőpor
1 csomag capuccínopor
Én egy csomag nescafét tettem bele, de az eredeti recepten egy egy kk. nescafe van
egy tojás
egy deci tej
2 ek. étolaj
2 ek darált dió
2 ek áfonya és mazsola vegyesen

A hozzávalókat összekevertem, betettem a mikróba. Azt írja ChefTündér, hogy 800 Watton, 6 perc szükséges a sütéshez. Nekem a mikróm egy egyszerű darab, hőfokot nem, csak fokozatokat lehet állítani rajta, de így is pont elkészült hat perc alatt. Én ezúttal fügelekvárral töltöttem. Férjem azonnal le is tesztelte. Finom lett!!!  Fotó csak egy késő esti, lámpa melletti készült, nézzétek el ezt nekem:)Köszönöm, ChefTündér, és köszönöm, hogy részt vehettem a játékban.


2015. október 16., péntek

Postaláda torta



Drága barátnőm férje postás, így a mai napon postaláda alakú tortát készítettem a részére .Kricky postaláda tortáját nyomta az orrom alá, olyat szeretne.  Íze finom barackos túrós. A levelet hajnal kettőkor írtam neki:)))))3 db levelet is összegyűrtem, mire úgy gondoltam, ez már jó lesz. Szükséges lenne beszerezni valami nagyon jó ecsetet. Mondtam a férjemnek, hogy hajnal kettőkor írtam azt a levelet. Mire ő: mi az,hát miért nem írtál emailt?  :)(Elnéztem neki, mert nem volt még rajta szemüveg.)A biztonság kedvéért bélyegek is kerültek rá, sőt ajánlott levélként szándékoztam elküldeni . Majd egy másik postás fogja neki kézbesíteni. (Én)
A betűkhöz a sablont még délután vágtam ki szikével. Remélem, tetszeni fog neki. Az íze szerintem fantasztikus, egyik kedvencünk ez a torta, mely úgy készült, hogy saját készítésű tartósítószermentes sárgabarack lekvárral lekentem a piskóta lapot. Erre ment a tejszínes -vaníliás-citromos krémtúró, majd erre tettem omlós sárgabarack darabokat,végül befedtem egy piskótalappal.
Boldog szülinapot kívánok neki!!!

2015. október 10., szombat

Kávétortám



Mai ebédünk desszertjeként kávétortát készítettem.A piskótát ugyanúgy készítettem, mint máskor az olajos-tejes piskótát, azonban most tettem bele 1 evőkanál őrölt kávét is.
Hozzávalók tehát a piskótához:
25 deka porcukor
20 deka finomliszt
5 deka rétesliszt
1 dl olaj
1 dl tej
1 sütőpor
6 tojás

A tojássárgáját kikeverjük  a porcukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ehhez adjuk a tojás felvert habját, és 150 fokon kb 40-45 perc alatt kisütjük.

Krém elkészítése:

Hozzávalók:
1 mascarpone
5 ek. porcukor
4 db instant kávé
2 ek forró víz
1 csomag habfixáló
1  csomag vaníliás főzés nélküli pudingpor
250 ml habtejszín

A forró vízzel elkeverjük az instant kávét, hozzáadjuk a porcukrot, ehhez keverjük a mascarponet, majd a felvert tejszínt. Én tettem bele még sűrítésképpen egy vaníliás pudingport is, hogy elérje a kellő konzisztenciát.

A tortalapot 3 részre vágtam, habzsákba kanalazva megtöltöttem a tortát, majd habzsákkal és díszítőcsövek segítségével dekoráltam.