2016. december 31., szombat

BÚÉK!!!

Az idén úgy alakult, hogy Szilveszter napján nappalos műszakban voltam. A fotó itt készült.
Kicsit mókásra vettük a figurát, azaz csak a külsőségek mutatják azt, hiszen nagyon is komoly munka a miénk.
Ezzel a fotóval szeretnék minden rokonomnak, ismerősömnek, barátomnak, munkatársamnak és blogolvasómnak Boldog Új évet Kívánni!
Őszintén remélem, hogy a következő év  nagyobb problémáktól, betegségektől mentes lesz, szeretteink körében.

2016. december 27., kedd

Regenoros étrendem, eredményeim.

A fotó nem saját, csak illusztrálni szerettem volna az írásom témáját. Bár ezen a fotón krumpli is van, az azonban tiltott ebben az étrendben, hacsak nem édesburgonya az. 
Közelebbi ismerőseim tudják, hogy immár 3 hónapja  a regenor étrend szerint étkezem. Itt ,ebben a bejegyzésemben nem a megszorításokról akarok írni, nem a tiltott ételek listájáról fogok írni,hiszen ahhoz az interneten minden információhoz hozzá lehet jutni.  Azokat a recepteket mutatom be, ami nekem nagyon bejött. A három hónap alatt 8,3 kilót sikerült lefogynom, amellett, hogy nem éheztem, mindig jóllakott voltam. Természetesen kell ehhez is önuralom, hiszen a finom süteményekbe, amiket a családomnak készítettem, nem haraphattam bele. De nagyon sokat adott nekem ez a diéta, hiszen egészségileg sokkal jobban érzem magam. Nincs teltségérzésem, javult a reflux betegségem. Örök fogyókúrázó vagyok, életemben sokszor fogytam keveset és sokat is. Míg fiatalabb voltam, edzettem  a fogyókúrák mellett. De ilyen észrevétlenül még sosem adtam le ennyi súlyt. Ráadásul nem jön a jo-jó effektus sem, mert nem éheztetem ki magamat.
Sok ember azt mondja, hogy ő ugyan nem tudná ezt betartani, hiszen elég sok megszorítást tartalmaz. A legrosszabb megszorítás, hogy tiltott a tejtermék és a gyümölcs(kivéve citrom, grapefruit és gránátalma) De éppen azért könnyű ezt a diétát betartani, mert nem vagyok éhes!Ha pedig nem vagyok éhes, nem hiányzik az étel sem.
Leírok itt néhány receptet, ami színessé teheti az étrendet.
Sokan kérdezik, akkor mit lehet enni, hogy ne legyen egyhangú az étkezés?
Barna rizs ehető. Bár az nekem nem jött be, így kihagyom az étrendemből. 
Mindenféle pörkölt ehető, ha az nem olajjal, hanem zsírral van elkészítve. Bármilyen főzelék ehető, kivéve a krumpli, ha zsírral rántod be, és a rántáshoz nem sima lisztet, hanem rizslisztet használsz. A gyerekeknek teszek bele tejfelt, a magam részét anélkül hagyom. A kenyeret én magam sütöm, igaz, úgy tudom, hogy csak rozskenyér ehető, mivel a búzalisztben előfordulhat a gomba.  Én ennek ellenére tönkölylisztből sütöm a kenyeremet, és ezt pirítom minden nap, napi 3 szelet kenyeret fogyasztok. Minden reggelihez retket, paradicsomot, paprikát, uborkát eszem. 
A gyümölcshiány ellensúlyozására én napi három citromot csavarok ki, és étkezések közben édesítőszeres limonádét hörpölök. Ez segít abban is, hogy a náthás időszakokat elkerüljem. Reggelire fogyasztható sült szalonna, két szelet, vagy egy szelet szalonna és sült tojás.  Készíthető bundás kenyér is, de csak pirított kenyérből. Főtt tojás is elég gyakori az étrendemben,
Szeretem a töltött káposztát is, de nem kellett lemondani róla.  A darált húst kétfelé veszem. Az egyik feléhez rizst rakok, (a család részére)a másik feléhez pedig késsel apróra vágott karfiolt. Ugyanúgy készítem el, mint máskor, csak az én részemet karfiollal. Ugyanolyan finom tud lenni, mint a rizzsel készült társa. viszont nem okoz annyira nagy teltségérzetet, kevesebb a kalóriatartalma és a glikémiás indexe is. Nem éhezem meg tőle olyan hamar. Mióta ezt a diétát folytatom, eltelik sokszor akár nyolc óra is, mire észreveszem, hogy nem ettem. Pedig azelőtt mindig nassoltam valamit. Azért az étkezéseket ajánlott egymástól egyenlő időközökre elosztani.
Itt egy ételfotóm, a mai ebédem, párolt zöldség, rántott csirkemell filével. A csirkemellet kicsit megklopfoltam, megsóztam, majd rizsliszt-tojás-rizslisztbe mártva zsírban kisütöttem. A hús nagyon finom puha lett.

A neten találtam egy regenoros sütemény receptjét . Még nem készítettem el, most Szilveszterre akarom elkészíteni. Karácsony alatt is diétáztam, most regenoros sütit fogok enni.
Regenoros piskóta: 
- 5 deka eritrit
. 4 egész tojás
. 1 citrom héja és leve
- 20 deka rizsliszt
- 4 kanál forró víz
- 1 cs sütőpor
A tojássárgáját az eritrittel és a citrom levével elkeverjük. Hozzákeverjük a forró vizet, habosítjuk. Majd a reszelt citromhéjat, végül a sütőporral elkevert lisztet adjuk hozzá. A tojás felvert habját belekeverjük,és gránátalma magokat szórjuk a tésztába. Sütőpapírt teszünk a közepes méretű tepsibe, és 160 fokon tűpróbáig sütjük.( Kb. 20 perc).

El is készítettem, nagyon ízletes, ahhoz képest, hogy nincs benne cukor. kalóriatartalma kb, 76  cal / szelet. (plusz a gránátalma magocskák.  Ha ugyanezt cukorral készítettem volna el, szeletenként 138 kalóriát tett volna ki.

Itt fogok beszámolni a további fogyásomról, egyéb diétás receptekről. Ha akarsz, tarts velem.


2017. 02.13.  A mai napi mérlegelés több, mint tíz kilót mutatott.
 Induló súly: 82,1 kg. Szeptember. 27
Mostani súly: 71, 4 kg.Február 13. Tehát négy és fél hónap. Eredmény: 10 kiló és hetven deka.
 Egy hónapja nem iszom a regenoros italt, vizet sokkal kevesebbet iszom, viszont igyekszem tartani a diétát. Igaz, szeptember 27.én kezdtem, azóta 3 alkalommal elcsábultam egy -egy finom, általam készített tortaszeletre. Továbbra sem vagyok éhes. Az egyedüli gond, hogy ha suliba, dolgozni megyek, vagy utazom Pestre, akkor előzőleg el kell készíteni a diétás ételeimet. Egész napi citromlé kicsavarva, a kenyér megsütve és lepirítva, a főzelék zsírral berántva és a rántásba rizslisztet téve. De ez a legkevesebb, mert nem fáj a gyomrom, javult a refluxom. nemsokára vérvételre megyek. Nagyon kíváncsi vagyok a koleszterin szintemre. Ugyanis a kúra előtt az emelkedett volt. Majd elválik, hogy hatott rá a szalonna és a tojás nagyobb mértékű fogyasztása.


Március 4. szombat: testsúly 70,4 kiló.  Tehát január 13 tól nem iszom a regenoros italt, diétát tovább folytatom, egyszer - egyszer elcsábulok egy - egy sütinek, és saját sütésű kenyérlángosnak. Nem egészen egy hónap alatt így újra egy kiló ment le. Már jó idő van, így ma tettem egy sétát a kutyusommal.Ami viszont nagyon nem tetszik az az, hogy a koleszterinszintem megnőtt 6 egészről nyolc egészre. Nem is tudom, miért hittem annak a hírverésnek, hogy csökkenni fog. Hiszen itt zsírt eszünk zsírral.  Ez sem vette el azonban a kedvemet, folytatom a diétát, de megpróbálom kevesebb zsírral.
Egy before- after kép rólam.



 


 




















2017. 03.29. mai mérlegelés: 69, 1 kg. Igaz, hétvégén ennél kevesebb is volt, akkor 68,8 kiló.  Most megbetegedtem, ez is közrejátszott.
Készítettem a családomnak palacsintát, és gondoltam, jó lenne nekem is regenorosan elkészíteni.
Én a palacsintát a következő recept szerint készítem:
Turmixgépbe teszek két egész tojást, 2 deci tejet, 3 deci szódavizet, 20 deka lisztet. Összeturmixolom, és lehet is kisütni.
A regenoros palacsinta általam készített változatába tej helyett kókusztejet, liszt helyett rizslisztet tettem. Ugyanúgy két tojás ment bele. Így azonban leragadt sütés közben. Megpróbáltam egy tojással feldúsítani,és sikerült.
2017.04.24.  A diétát részben tartom, súlyom nem nőtt és nem csökkent. Néha bűnözök, süti azért ritkán. Újabb fotó,felpróbáltam, belefogytam a lányomtól kapott ruhába.
2017.06.24.  Ma reggeli mérlegelésem eredménye: 65,9 kg . Csak nagy vonalakban tartom a diétát, mégis fogyok. Sokat jelent, hogy csak pirított, saját sütésű, teljes kiőrlésű kenyeret eszem naponta 3 szeletet, és egy kis sajt kivételével a tejtermékeket is mellőzöm. Néha gyümölcsöt is eszem. Eddig 16, 2 kg -ot adtam le.
És a legújabb fotóm:
2017.07.23. Ma reggel a mérleg 64,5 kg-ot mutatott. Így már sikerült leadni 17,6 kg-ot. Ez egy ma készült fotó rólam.
2017. 10. 29. A mai súlymérésem eredménye: 61,9 kg. Fotót később mellékelek. Súlyvesztésem összesen 20,2 kg. Bár már nem tartom be szigorúan az előírásokat, sőt , néha sütit is eszem, de igyekszem tartani a súlyomat.

Vajas pogácsa

Receptje egy korábbi bejegyzésemben található, itt.

2016. december 24., szombat

Békés, boldog Karácsonyt kívánok!

Ezzel a tortámmal szeretnék minden olvasómnak, rokonomnak, ismerősömnek, barátomnak boldog Karácsonyt kívánni!
Valamint egy pár évvel ezelőtt készült tortámmal:

2016. december 23., péntek

Királyfi szelet Karácsonyra


Mit is süthetek, ha nem a közkedvelt sütinket?
Királyfi szelet készült ma a konyhámban. A receptjét itt találod, egy előző bejegyzésemben. Most csak a fotókat frissítettem., valamint lefotóztam a két lapot, amit sütöttem. A kakaós lapot kell kettévágni, ez kerül alulra és felülre, a középső lesz a diós lap, amibe a meggy kerül. A lapok közé pedig a krém, ami a receptben szerepel.
Nagyon tartalmas, sok szeletes, igazi ínyenceknek való süti.

2016. december 12., hétfő

Mákos krémes



 A receptet az internetes barangolásom során találtam, ezért nem tudok jelölni hiteles forrást. Elkészítettem, továbbadom.

Hozzávalók:
 Mákos töltelékhez:
- 25 deka darált mák
- 15 deka margarin
- 2 db tojás
- 5 deka kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 3 deka liszt
A hozzávalókat összekeverem, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom.
Erre öntöm a piskótát, amit a következőképpen készítek el.
Piskóta:
5 tojás sárgáját kikeverek 15 deka kristálycukorral, hozzáteszek 15 deka lisztet, egy sütőport, és a tojás felvert habját.
A mákos rétegre öntöm, és előmelegített sütőben kisütöm.
Hagyom hűlni.
Közben elkészítem a krémet, ami a tetejére megy.
4 dl tejet elkeverek 4 kanál liszttel, felforralva besűrítem, 15 deka margarint kikeverek 15 deka porcukorral, és a lisztes sűrítménnyel elkeverem. Ezt ráöntöm a már kihűlt süteményre.
A tetejére ganachet öntöttem, ami 1 deci tejszín, és 10 deka csoki elegye. A tejszínt felforrósítom és elkeverem benne a csokit.





És Freddy egy számgépes hős.


2016. december 4., vasárnap

Brigitta 17 éves lett



Kisebbik lányom 5-én tölti  17. szülinapját. Mivel hétvége van, így ma tartottuk meg.
A tortája fehér csokis mascarponekrém, benne málnadarabokkal.
Boldog szülinapot Brigitta!


PS: A fehércsokis krém receptjét itt találod.itt

Este hírtelen felindulásból kifliket is sütöttem a gyerekek reggelijéhez.  Látszik, hogy még ezt nekem gyakorolni kell.


A receptjét a neten találtam, sajnos nem jegyeztem fel, hogy honnan származik.
A receptje  következő:
Hozzávalók:
- 35 deka liszt
- 2,5 deci tej
- 2,5 deka élesztő
- 2,5 deka olvasztott margarin
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- kenéshez 1-2 ek tej

Élesztőt a cukorral felfuttattam. A lisztet összekevertem a sóval, olvasztott margarinnal, az élesztős tejjel, Kenyérsütő géppel egyszer 10 perc alatt kidagasztottam.
Ezt a mennyiséget két részre osztottam.
Mindkét részt még 4 -4 részre vágtam. Kinyújtottam a lapokat, kifli formára tekertem Sütőpapírral kibélelt tepsin alsó felső sütésen 200 fokon kisütöttem, de előtte tejjel lekentem.A sütő aljába vizet tettem egy edénybe.

Új próbálkozás, :

2016. november 22., kedd

Karácsonyra hangolódva


Mézeseket készítettem. Az eredménnyel még mindig nem vagyok megelégedve. A végére jöttem bele, amikor már elfogytak a mézesek

2016. október 24., hétfő

Tortakrémjeim

Ezen az oldalon a tortakrémjeimet mutatom be. Jól bevált receptek akár burkolt tortába is. és egyben mennyei finom mind. Mivel ez egy online  receptkönyv is egyben számomra, így egy helyen megtalálom az összes tortakrémemet.Van saját kifejlesztésű is közte, valamint az évek során kapott ötleteket , recepteket is tartalmazza.  Én ezeket szoktam többnyire váltogatni a tortáimban, attól függően, hogy a családtagjaim melyiket szavazzák meg a szülinapok alkalmával. Mindegyik alkalmas burkolt tortába is.

Túrós- tejszínes: fél kiló túrót elkeverek 15 deka porcukorral, egy citrom lereszelt héjával és levével, vaníliás cukorral, majd 4 deci felvert tejszínnel keverem össze. Ha burkolt tortába teszem, akkor főzés nélküli vaníliás pudinggal javítok a konzisztenciáján. Ez egy finom vaníliás feeliget is ad neki  . Van, amikor a krém alá teszek baracklekvárt, a túrós krémre pedig sárgabarack befőtt kerül.



Nutellás krém: 35 deka  nutellát kikeverek 35 deka mascarponeval, majd ezt 3 deci felvert tejszínnel keverem el. 

Diókrém: Fél liter tejszínt  felforrósítok, belefőzök 20 deka  darált diót, vaníliás cukrot.Miközben kihűtöm,  beleolvasztok 20 deka fehér csokoládét. Egy éjszakára hűtőbe teszem, majd felverem robotgéppel.

Feketeerdő krém:
4,5 dl meggylé, 2 csomag vaníliás puding, 2 kk. fahéj, 4-5 ek cukor, meggy, 9 deka margarin.(ha ARO márkájú a puding, akkor elég 4,2 deci meggylé is.)
A meggylevet a pudingporral,cukorral, fahéjjal  elkeverem, állandó keverés mellett felfőzöm, Ha megsűrűsödött, mehet bele a meggy , ha hűlni kezd, mehet bele a margarin. Még felverek 3 deci tejszínt, cukorral, és a két krémet felváltva teszem a tortába.

Oroszkrém:
15 deka cukor, 10 deka rumba áztatott mazsola, 3 dl tejszín, 5 tojás, 3 dl tej, 3 deka zselatin, vanília.
A tojásokat felverem a cukorral, a vaníliával, gőz felett besűrítem. A zselatint kevés forró vízben felolvasztom, és ehhez a vaníliás masszához keverem  szűrőn keresztül.  Tűzről leveszem, kevergetve kihűtöm. a felvert tejszínhabot hozzáadom. Rumot is teszek bele.

After eight :
10 ml mentaszirup, 5,5 dl víz, 2 tasak tejszínízű pudingpor, 500 ml tejszín, 2 csepp zöld ételfesték.
A pudingport elkeverem a vízzel, felfőzöm, beleteszem a mentaszirupot, ételfestéket, majd összekeverem a felvert tejszínnel.

Doboskrém:
7 tojás, 25 deka porcukor, 2,5 db Lidl kék csoki, plusz egy gerezd főzőcsoki, 4 ek .kakaó, 50 deka margarin, 25 deka porcukor,
A tojásokat a porcukorral gőz felett besűrítem, beleteszem a csokit,
kihűtöm. A margarint a porcukorral és a kakaóporral kikeverem és ezt a kettőt összekeverem.Ez számomra stabilabb, mint a  kiskukta doboskrémje, mert bizony előfordult, hogy az nem kellő konzisztenciájú lett.

Vörösáfonya és citromkrém:fél liter tejszínt felverek, hozzáadok natúr joghurtot, plusz áfonya szörpöt, vagy 3 citrom leve, plusz mehet bele vaníliás  Gála puding. Ez fogja besűríteni, valamint egy finom vaníliás feelinget ad neki, amitől egyedi lesz. Plusz porcukor. (áfonyát forró vízbe áztatni előtte)

Raffaelló krém:
5 dl habtejszínt melegítek, kb 20 deka fehér csokit olvasztok fel benne,majd  kihűtöm. Felverem habbá, majd 25 deka mascarponét teszek bele, plusz 5 deka porcukrot, plusz 10 deka kókuszreszeléket. 

Kávé:
1 mascarpone
5 ek. porcukor
4 db instant kávé
2 ek forró víz
1 csomag habfixáló
1  csomag vaníliás főzés nélküli pudingpor
250 ml habtejszín

A forró vízzel elkeverjük az instant kávét, hozzáadjuk a porcukrot, ehhez keverjük a mascarponet, majd a felvert tejszínt. Én teszek  bele még sűrítésképpen egy vaníliás pudingport is, hogy elérje a kellő konzisztenciát.

Oreo 
Egy nagy görög joghurtba elkeverek egy zacskó Horváth Rozi zselatint, majd mikróban melegítem.  250 - vagy 500 deka mascarponet elkeverek 25 deka porcukorral, és vaníliás cukorral, majd ezt a kihűtött joghurthoz keverem. Plusz megy bele még 5-6 deci tejszín, azonban ezt nem felverve adom hozzá, hanem ezzel együtt keverem. nem kell teljesen a kívánt állagra, hiszen megy bele az oreo keksz és ez is fel fog szívni valamennyi nedvességet belőle.

Tojáslikőrős: 
3 deci rum
- 9 deci tej,
- 5 db  pudingpor,
- 12 kanál cukor,
- Ezeket a hozzávalókat kis lángon besűrítem, amikor már elég sűrű, leveszem a tűzről és kihűtöm. Mehet bele még ízlés szerint vanília és rum aroma .
Keverhető hozzá tejszínhab és vaj is tetszés szerint.
Burkolt tortába is megfelelő.

Fehércsokis-málnás:

- 15 deka fehér csokoládé
- fagyasztott málna
- 2 -3 dl tejszín felverve
- 25 deka mascarpone

A csokit felolvasztom, összekeverem a mascarponeval, majd ezt a masszát felvert tejszínnel lazítom, 2-3 decivel. A krémbe tegyünk fagyasztott málnadarabokat.

2016. október 11., kedd

Torta tojáslikőrös krémmel



Unokaöcsém kerek évfordulójára( 25 éves) készítettem el ezt a tortát. Tojáslikőrös krém ment bele. A tojáslikőrös krém elkészítésének menete:
Hozzávalók:
- 3 deci rum
- 9 deci tej,
- 5 db  pudingpor,
- 12 kanál cukor,
- Ezeket a hozzávalókat kis lángon besűrítem, amikor már elég sűrű, leveszem a tűzről és kihűtöm. Mehet bele még ízlés szerint vanília és rum aroma .
Keverhető hozzá tejszínhab és vaj is tetszés szerint.
Burkolt tortába is megfelelő.
A torta külsejét tejszínhabbal kentem meg. Erre még ganache került, melynek a leírása  itt megtalálható. Apró gyöngyökkel díszítettem.

2016. október 7., péntek

Kókuszos szelet meggyel


A sütemény elkészítéséhez egy 34-szer 24 cm-es tepsiben sütöttem meg  a lapokat, majd abban is töltöttem meg a krémmel.

Hozzávalók a tésztához: 
- 6 tojás
- 22 deka liszt,
- 30 deka porcukor,
- 2 dl olaj
- 3 dl tej,
- 7 deka holland kakaópor,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 sütőpor,

A tojássárgákat elkeverjük robotgéppel a porcukorral, beleadagoljuk a tejet, olajat, lisztet, kakaót ,vaníliás cukrot és a sütőport. A masszát két részre osztjuk, és szilikonos zsírpapírral bélelt tepsiben kisütjük 180 fokon . Kb. 2 -szer 15 perc alatt.
Közben elkészítjük a krémet.

Hozzávalók: 
- 15 deka fehér csoki,
-  3,5 deci tej,
- 12 deka kókuszreszelék,
- 2 tojássárgája,
- 15 deka porcukor,
- 3 dl habtejszín,
- fél üveg meggybefőtt,
 - 1 teáskanál étkezési kukoricakeményítő,
 - 1 tasak(20 gramm) zselatin

A krém elkészítésének menete:
A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a keményítőt és a vaníliás cukrot.
A tejbe keverjük a kókuszreszeléket, lassú tűzön felfőzzük, majd belekeverünk 15 deka fehér csokit. Ha elolvad, levesszük a tűzről, kihűtjük. A zselatint feloldjuk pár evőkanál vízben és belekeverjük a krémbe. A tojássárgájás keverékkel ezt összekeverjük. Hűtőbe tesszük. Ha kihűlt, összekeverjük 3 deci felvert tejszínhabbal. Újra tegyük a hűtőbe kb. 20 percre, de figyeljük, ne dermedjen teljesen meg Ezután abban a tepsiben, amiben megsütöttük, megtöltjük a süteményt Alulra kerül az egyik kakaós lap, erre megy a krém egyik fele A krémet sűrűn megtűzdeljük lecsöpögtetett meggybefőttel. Erre megy a másik kakaós lap, majd szépen eloszlatjuk a tetején a krém másik felét Vaníliás cukorral elkevert kókuszreszelékkel szórjuk meg. Ha kellően megdermedt a hűtőbe, lehet szeletelni.

Eredeti receptet a ketkes.com oldalon találtam. Sajnos, az eredeti recept nem írta, hogy mekkora tepsiben kell sütni, így a  sütim lapjai vastagabbak lettek. Úgy látom, elbír egy nagyobb tepsit is. A benne lévő meggy miatt szeletelés előtt jobban ki kell dermeszteni.
Sajnos, nem ehetek belőle, mert a Regenor diétát tartom, pedig imádom a kókuszos sütiket.

2016. szeptember 29., csütörtök

Töltött káposzta rizs helyett karfiollal a töltelékben-Regenor étrendnek megfelelve

Az új étrendemnek megfelelően kipróbáltam a töltött káposztát rizs helyett karfiollal tölteni.
Mennyeien finom lett! Ezentúl mindig így készítem. Mindamellett, hogy a rizsnek nagyobb a glikémiás indexe, kalóriatartalma, sok szénhidrátot tartalmaz.
Annyit fűznék hozzá, hogy én az intelligens kuktámban főztem meg. Így fele annyi vízzel kell megfőzni, mint a rizzsel készített káposztát. Mivel ez egy zárt rendszer, nem párolog el víz belőle. Rizs pedig nincs benne, ami felszívná a vizet.
A diétámról folyamatosan beszámolok itt, remélem, lesz változás, lesz miről.Annyit már most elmondhatok, hogy hiába jól laktam ezzel a káposztával, nincs teltségérzésem, nincs hasi diszkomfort érzésem, mint amikor jóllaktam a hagyományosan elkészített káposztával.

Ja,  és kenyeret is sütöttem ma, pedig igencsak náthás vagyok.




2016. szeptember 27., kedd

Tönkölylisztes kenyerem

Szabadságon vagyok. Még tart a jó idő, ezért minél több időt szeretnék a szabadban tölteni, élvezni a kora őszi idő napsugarait. Ezért a kis kerti konyhámban kezdtem el főzni a mai ebédet, zöldbab főzeléket pörkölttel. Közben bedagasztottam Limara kenyerét, azzal a különbséggel, hogy a lisztet lecseréltem tönkölylisztre és az olajat zsírra. Limara JBFK kenyerét itt találod.
Azért tönkölyliszttel, mert egy új diétába kezdtem, a Reg-enor-os diétába. Ez pedig tönkölylisztes kenyeret ír elő, azt is pirítva. Az olajat is tiltja az étrend, így tehát azt is lecseréltem jóféle házi zsírra.
A diétának megfelelően a zöldbabot is rizsliszttel rántottam be, észre sem vették a gyermekeim a különbséget. Azaz, a kislányom, aki szinte soha nem ette meg a zöldbabfőzeléket, ebből most kétszer szedett.

2016. szeptember 16., péntek

Tortadíszítés stencillel



Megérkezett a stencilem, amit tortadíszítéshez vettem és azonnal ki kellett próbálni. Ezúttal  kis unokámmal érkeznek a lányomék, így volt is apropója a kipróbálásnak. Túrós-barackos tortát készítettem és erre került a díszítés.  Nekem tetszik, a következő még jobb lesz.



2016. szeptember 14., szerda

Szőlőlé


Kedves szomszédomtól kaptam ma két jókora vödör szőlőt.Nagyon sok munka volt vele, mire megtisztítottam és bekészítettem a léfőzőbe. Cukor és tartósítószer nélkül raktam el, 80 fokon 30 percig automatáztam.

2016. szeptember 10., szombat

Padlizsánkrém

Már nagyon sokszor hallottam a padlizsánkrémet az egekig magasztalni ismerőseimtől, így muszáj volt nekem is kipróbálni.
Vásároltam 4 közepes méretű padlizsánt. Ezeket kettévágtam, és a vágott felületével lefelé a sütőbe tettem. Alá természetesen szilikonos zsírpapír került. Hőlégkeverésen 180 fokon 40 percig sütöttem. Amikor megsült, belsejét kiskanállal kikapartam. Az így kapott masszához kevertem borsot, sót, egy tubus majonézt (160 gr), egy gerezd fokhagymát. Egy közepes fej hagymát apróra vágtam, szalonnazsíron megfonnyasztottam, és ezt is a masszához kevertem. Rúdmixerrel kevertem homogén eleggyé.
Kenyérre kenve tényleg nagyon finom, én apróra vágott füstölt sajt darabokkal szórtam meg.
Jó étvágyat hozzá, aki elkészíti!

Körtelé Albert unokámnak


A mai napon megérkezett a tegnap rendelt lé és szörpfőző edényem. A kertben terem egy kevés gyümölcs és az nagyon bio nálunk, mert nem sokszor van permetezve. Így szépséghibás gyümölcsökből tudok készíteni finom gyümölcsleveket.  Ezúttal Albert kis unokámnak készítettem körtelevet. Bár a körtét vettem, mert nekünk csak pár szem termett az idén a kertünkben. A léfőző edény használata rendkívül egyszerű. 3 részből áll. Az alsó edénybe kell tenni a vizet. A felsőbe kerül a gyümölcs és a középsőbe folyik le a nedű. A kis kerti konyhámban tettem oda a tűzhelyre.A léfőző edényből egyenesen a kis üvegekbe csapoltam. Bár azt írja  a léfőző edény használati utasítása, hogy az így nyert gyümölcslé steril, nem kell automatázni, én mégis 80 fokon 20 percig dunsztoltam. Tartósítószer és cukormentes!!
Ha kíváncsi vagy a léfőző edényre, akkor megmutatom.A képet róla nem én készítettem.


2016. augusztus 23., kedd

Nagytakarítás

Számítógépem lelassult, így szükségét láttam az újratelepítésének. Mivel elég sok anyagom összegyűlt rajta, ezért  előbb elkezdtem rendszerezni az anyagokat. Sok sok anyagot át akartam menteni, hiszen a főiskolai, a mesterszakos anyagom mind.- mind rajta vannak, sőt a hosszú évek során összegyűlt fényképek, nyaralásos, tortázós, unokázós képek Ahogy így barangoltam az emlékek között, rácsodálkoztam néhány tortám képére, amit itt megosztok veletek.Ezek azért furcsák számomra, mert ezek rég feledésbe merültek. Az első a makaróni torta. Ez marcipánból készült a férjem szülinapjára, be is csaptam vele.
Ezek ünnepi kis muffinok, elegáns díszítéssel.
Itt mézesek díszítésébe kezdtem, igaz , nem profi eredménnyel. van még mit gyakorolni.
Itt egy meglepi torta, unokaöcsém szülinapjára készítettem, a fényképét is cukorlapra festettem.
Itt pedig a Szamos Marcipán cukrászdában voltam, egy kurzuson, amit nyertem, bőszen készítek egy tortát éppen.
Még keresgélek.....:)

A lila emeletes.