Nem minden évben terem a barackfánk. Háromévente van csak
rajta barack. Szegény, már amúgy is kihalófélben van. Tavaly és tavalyelőtt
hiába lestem, egy darab nem volt rajta. Most azonban bőségesen terem. Így hát
ilyenkor kell eltenni a lédús gyümölcsből a lekvárt. Már messziről virít a sok
barack a fán.
Az idén tettem el barackbefőttet is és lekvárt is.
A befőtt elrakása: Az üvegbe helyezett, kimagvalt barackra
helyeztem 3 ek cukrot,vízzel felöntöttem, és 90 fokon 30 percig automatáztam.
Utólag felbontottam egyet, és elég savanyúnak bizonyult, így a következő
üvegekbe már 5 kanál cukrot tettem. Nem vagyok a túl cukros dolgok híve,
viszont hiába teszem el kevesebb cukorral, bizony a gyermekeim akkor nem fogják
megenni. Amúgy sem fogyasztanak belőle sokat, így ez a cukor nem fogja nagyon
megterhelni a szervezetüket.Utólag kaptam észbe, tehettem volna az üvegbe fahéjat , szegfűszeget, vagy vanília rudat. nem baj, majd jövőre.
Ma azonban lekvárt készítettem.
A lekvár : A megmosott barackot húsdarálón ledaráltam.
Minden kiló gyümihez raktam 70 deka kristálycukrot. Ezt megfőztem lekvárnak.
Tiszta üvegekbe helyeztem, és 95 fokon, 35 percig automatáztam. Természetesen nem tettem tartósítószert bele.
Ezúton mutatom a két torta elmaradásomat is. Egy tűzoltós
(Sam) torta és egy Thomas torta készült .
Úgy látom, a befőzés lesz a tortázás után a másik szenvedélyed! :)
VálaszTörlésMariszkám, csak módjával. Elmúlik a befőzési szezon hamar.
TörlésAzt szeretném kérdezni hogy a sárgabarack nem lett e plotyi van nem e romlott meg ? Mert sajna külön receptet nem találtam :(( válaszodat előre is köszönöm :)
TörlésHa már megvan főzve a lekvár mért kell az autómatába tenni? Hiszen annak már elég a száraz dunszt is.
VálaszTörlés