2015. augusztus 30., vasárnap

Királyfi szelet, mert régen volt:)))))))))





Este 10 kor a blogomra tévedtem, és megláttam egyik receptemet, a királyfi szelet leírását. Hamarjában felugrottam, mivel tudtam, úgysem jön álom a szememre. (Kánikulában felesleges a bárányokat számolni.)
Ilyenkor vagy magvas gondolatok járnak az eszemben, vagy a cukorvirágok készítésében találom örömömet, ha nem kell tanulni vagy dolgozatot írni.  Férjem éjfél előtt megjegyezte, hogy ez mikorra lesz, mára vagy holnapra?:) Mondtam neki, mindenképpen várnia kell, hiszen a bevásárlások alkalmával ma minden eszembe jutott, csak az nem , ami valójában nem volt itthon.A minap is elmentünk a lányommal vásárolni, nekem cipőt. Cipőt, na azt nem vettünk, de vettünk helyette cuki kis karkötőt és fülbevalót.
 Így holnap, vasárnap ide-vagy oda, reggel bolt látogatás lesz. Újra leírom a receptet, hiszen így kezdők is könnyen elkészíthetik majd. Előző leírásomat inkább csak haladók használhatják. A tepsi mérete: 37 szer 25 cm.
Előbb sütünk egy 8 tojásos olajos tejes piskótát.A tepsit kizsírozom, lisztezem, majd az aljára teszek egy szilikonos sütőpapírt.
Hozzávalók:
8 tojás sárgája + fehérje
28 deka finomliszt
8 deka rétesliszt
30 deka porcukor
1,2 deci olaj
1,2 deci tej
1 sütőpor
2 ek kakaó
A tojások sárgáját felverem a porcukorral, beleteszem az olajat, tejet, majd a liszttel elkevert sütőport és kakaót.Hozzáadom a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig  150 fokon. Amikor kisült, kiborítom, még frissen lehúzom róla a sütőpapírt és a rácson hagyom kihűlni.
Ezután elkészítem a másik lapot.
Ismét zsírozom, lisztezem a tepsit, aljára sütőpapírt teszek.
A másik lap hozzávalói:
8 tojás fehérje
30 deka porcukor
15 deka darált dió
10 deka liszt
sütőpor
15 deka befőtt meggy, de így utólag nyugodtan mondhatom, elbír egy teljes üveggel.
A tojásfehérjéket felverem a porcukorral, belekeverem a darált diót, lisztben elkevert sütőport, majd a tepsibe öntve beleszórom a meggyet is arányosan elosztva. 150 fokon kisütöm. Tűpróba után kiborítom ezt is a rácsra és hagyom kihűlni. Kicsi édes morzsával vagy liszttel szoktam megszórni a tetejét, amit ráborítok a szilikonos sütőpapírra, így nem fog odaragadni.
 Miközben hűlnek a  lapok, elkezdem a sárga krém elkészítését.
Hozzávalók:
8 tojás sárgája
1 egész tojás
25 deka porcukor
Egy edénybe vizet forralok, felé helyezek egy kisebb edényt. Így gőz felett besűrítem a tojásokkal felvert porcukrot, majd kihűtöm. Ezután belekeverek egy RAMA margarint. Ezt a krémet kétfelé veszem.

A süti összerakása:
Barna piskóta-sárga krém- meggyes lap-sárga krém-barna piskóta.
Tetejére olvaszthatunk csokoládét.
Csak hidegen szeleteljük, akkor lesz a királyfi szeletünk dekoratív és gusztusos.Megjegyzés: a sütemény elég munkaigényes, nem is a legolcsóbb sütemény, de nagyon kiadós, extrém finom, így kisebb összejövetelekre is bátran készítsük el, nagyon népszerű lesz.

2015. augusztus 9., vasárnap

Fahéjas szilvás szelet -"Az álom, íz, világ" blog alapján

Ismét szilvás sütit sütöttem, ezúttal "Az álom, íz, világ" blogon találtam a receptet.


 Előkészítettem a hozzávalókat:

45 dkg liszt
15 deka porcukor
6 tojás
15 deka kristálycukor
1 tk fahéj
2 citrom reszelt héja
15 deka vaj
1,25 dl tej
csipet só
vaníliás cukor
sütőpor
1 ek rumaroma
befőtt szilva

Az adag egy 40 szer 30 cm -es tepsibe lesz elég.
A szilvát lecsöpögtetem, feldarabolom, és megszórom fahéjjal.
Elkészítésének menete: a vajat kikeverem a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzáadom a reszelt citromhéjat, sót. A tojásokat kettéválasztom, és a sárgáját a masszához keverem. A végé adom hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
A tojásfehérjét a kristálycukorral felverem, és ezt a másik adaghoz keverem, kevés rum kíséretében. Tepsibe öntöm, megrakom a fahéjas szilvával, majd 45 percig sütöm 160 fokon.Köszönöm a receptet !

2015. augusztus 3., hétfő

Rakott krumpli akokidli módra


Hozzávalók:
-  kb. két kiló burgonya
- 1 nagy tejfel
- füstölt pulyka kolbász
- 10 db főtt tojás
- ízlés szerint só, delikát

A krumplit meghámozom, és egészben odateszem főni. Régebben mindig főzés után hámoztam meg, de rájöttem, hogy ugyanolyan finom így is, és utána nem kell bajlódni a meleg krumplihéjjal. Vigyázzunk, nehogy túlfőjön, mert akkor nehéz belőle karikákat szeletelni. A kolbászt ledarálom, és kevés olajon megfuttatom.
A megfőtt krumplit felszeletelem, és lerakok egy sort belőle jénai tálba.Megszórom sóval és delikáttal.  Erre teszek egy sor szeletelt tojást.A tojás tetejére borítom az olajon megfuttatott darált kolbászt, majd a tejfel felét terítem rá egyenletesen. Minderre mg egy ugyanilyen sort teszek. Legfelülre krumpli kerüljön. Néha el szoktam ettől annyiban térni, hogy a darált kolbász mellett teszek még pluszban karikára vágott füstölt vagy egyéb kolbászt.  180 fokon sütöm a sütőben. Bármilyen savanyúság jó hozzá, én most céklával és savanyú uborkával tálalom.Ma ezzel várom gyermekeimet, akik Pestről jönnek haza tesólátogatóból.


2015. augusztus 2., vasárnap

Torta rókafigurával

Még egy zászló képezi a torta díszítőelemeinek részét, azt azonban nem tettem rá a fényképezéshez, mert szállításnál letörhet róla a cukorlap. Így nem szúrtam bele, nem szentségtelenítettem meg a tortát.Ízesítése (nyam-nyam)feketeerdő.