6 tojássárgáját 12
deka cukorral kikeverek, majd belekeverem a
tojásfehérjét, 1 citrom reszelt héját, 1 vaníliás cukrot és hozzákeverem a 12 deka lisztet. Egy sütőpapírral borított tepsibe kenem egyenletesen ezt a masszát. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm. Ha kivettem a
sütőből, felületét enyhén meglisztezem, és
egy másik sütőpapírra fordítom. Eltávolítom a
sütőpapírt róla, majd ugyanezt a papírt a piskóta alá teszem. Még melegen megkenem a piskótát lekvárral.Szorosan feltekerem, szeletelés előtt egy órát pihentetem a hűtőben.Lekvár helyett lehet bármilyen krém a töltelék, legjobban a doboskrémmel szeretem.Teteje is díszíthető az alkalomnak megfelelően: csokoládé, unidec borítást is kaphat, díszítésnek csak a fantáziánk és az időnk szabhat határt.
2013. augusztus 25., vasárnap
2013. augusztus 23., péntek
Citromos álom maradék piskótából
Az eredeti receptet a babapiskótás verzióval olvastam réges-régen. Azonban nekem mindig van egy kis maradék piskótám, amit lefagyasztok,ilyenkor kókuszgolyót vagy citromos álmot készítek. Ha nincs itthon piskótám, akkor is sütök, soha nem a babapiskótás verziót rakom össze. Ezt a desszertet azért szeretem, mert nem émelyítően édes, hanem habkönnyű édesség,amely ebéd után, de különböző összejöveteleken is megállja a helyét.
Ma ezt készítettem a konyhámban.
A recept a következő:
-2 db érett citromot lereszelek, és a citrom héját kipréselem.
- a piskótát apró darabokra tördelem.
-1 nagy tejfelbe teszek 12 ek cukrot, 1 vaníliás cukrot, a citrom levét és héját,
- majd összekeverem az egészet 5-6 dl felvert tejszínnel.
Egy jénai tálba lerakom a piskótával felváltva.
Jól behűtve -hogy az ízek összeérjenek,-tálaljuk , fagylatos poharakba szervírozzuk.
2013. augusztus 22., csütörtök
Tortakrémjeim gyűjteménye
Oroszkrém:
- 15 dkg cukor
- 10 dkg rumba áztatott mazsola
- 6 dl tejszín
- 5 tojás
- 3 dl tej
- 3 dkg zselatin
- fél rúd vanília
Feketeerdő
-
4,5
dl meggylé
-
2
csomag vaníliás pudingpor
-
2
kk fahéj
-
4-5
ek cukor
-
1
bő marék meggy
-
9
dkg margarin
A
meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés
mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet.
1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a
margarint. Ezt a krémet rákenjük két tortalapra. Mindkettőre ráborítjuk a másik lapot. Így rögtön pihen a
hűtőben kb. egy órát. Hab: 6-8 dl tejszín, 5-6 habfixáló,(vagy zselatinfix) 5-6 ek porcukor
Csokoládé(kiskukta csokikrémjét használom):
- 4 tojás
- 200
g cukor
- 2
ek kakaó
- 100
g étcsoki
- -
rum ízlés szerint
- 200
g vaj
- Gőz
fölött a tojást és a cukrot felverjük, amikor már forró,beletesszük az
összetördelt csokoládét, kakaót, kikeverjük, lehűtjük. Vagy 4 órát hűl a
hűtőben, majd a szobahőmérsékletű lágy
vajjal kihabosítjuk.
Tejszínes gyümölcskrémek: vörösáfonya,(meggy,
citrom)
Fél liter tejszínt felverek, hozzáadok 1-2 kis pohár natúr
joghurtot,1,5 dl áfonya szörpöt, vagy öntetet. 1 Gála pudinggal besűrítem,
kerüljön a krémbe még forró vízbe áztatott áfonya is. Ha lágy, akkor Gála
puding megy még bele, ha híg, akkor szörp. Ha csokoládés Gálát használok, akkor
meggybefőtt leve és meggy kerül bele, akkor kimarad belőle a joghurt, de több
tejszínnel készítem. Citromkrémnél citrom leve és citrom reszelt héja kerül
bele.
Kinder pingui:
Tejszínes krém:
5 dl tejszín (édes Hulala növényi készítmény)
1 evőkanál zselatin (vagy 1 csomag zseléfix)
1 evőkanál folyékony méz
1/2 kávéskanál vanília aroma
Csokoládés krém:
15 dkg csokoládé
10 dkg Ráma margarin / vaj
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
5 dl tejszín (édes Hulala növényi készítmény)
1 evőkanál zselatin (vagy 1 csomag zseléfix)
1 evőkanál folyékony méz
1/2 kávéskanál vanília aroma
Csokoládés krém:
15 dkg csokoládé
10 dkg Ráma margarin / vaj
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
Fehércsokis-kókuszos:
7-8 dl tejszínt felforralok,
teszek bele 5-10 deka kókuszt vagy diót, leveszem a tűzről, teszek bele még 20
deka fehér csokit. Jól lehűtöm,másnap kihabosítom.
Bazsalikomos vaníliakrém eperrel:
fél liter tej, 2 Gála
pudinggal kikeverve, hozzáadni fél liter felvert tejszínt, belekeverni egy kis
kanál apróra vágott bazsalikomlevelet. A torta töltésekor eperdarabokkal
tűzdelem meg a krémet.
Ganache:
-
300 ml állati tejszín
-
2 cs. vaníliás cukor (elhagyható)
-
300 g (3 tábla) min. 45 %-os étcsokoládé
Túrókrém:
Fél kiló
tehéntúró30 gr vaníliás cukor
100 gr porcukor
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
15 gr étkezési zselatin feloldva 1 dl vízben
3 dl növényi tejszín
A túróhoz hozzákeverem a vaníliás cukrot, a porcukrot, belereszelem a citrom héját, belecsavarom a levét. Jól kikavarom , hogy ne legyen darabos. A zselatint az 1 dl meleg vízben feloldom,kihűtöm, a tejszínt felverem, és ahhoz csurgatom. Tovább verem a habot , majd ha már kemény lesz, hozzákeverem óvatosan a túróhoz. Hűtőbe teszem, hogy a zselatintól a krém elérje megfelelő állagát. Dermedés után megtöltöm kívül-belül a tortát, majd még azt tejszínhabbal is díszítem.
Címkék:
bazsalikomos eperkrém,
csokoládékrém,
fehércsokis-kókuszos,
feketeerdő,
ganache,
kinder pingui,
oroszkrém,
tejszínes gyümölcskrém,
tortakrémek,
tortakrémjeim,
túrókrém,
vörösáfonya
2013. augusztus 20., kedd
Drótos cukorvirág technika. 1. rész . Cukorvirág rózsa készítése tortadísznek
Nagyon szép dísze lehet a tortáknak a drótos technikával
készített cukorvirág.
Már kezdő tortás koromban rácsodálkoztam az ilyen
tartalmú You Tube videókra, megnéztem
millió és egy tutorialt,majd eljött az idő, és megvásároltam az első
legfontosabb eszközt, ami nélkülözhetetlen a cukorvirágok formázásához. Először
csak a legfontosabbat, a drótot vettem meg, minden más eszközt helyettesítettem
valamilyen házi eszközzel. Nem is érdemes addig semmilyen összeget beruházni,
amíg el nem döntjük magunkban, hogy igazán akarunk e ezzel foglalkozni. Amikor
ajándékba adok egy tortát, mindig eldöntöm, mivel fogom díszíteni. Ha drótos
cukorvirággal, akkor azt is eldöntöm, melyik virágot fogom választani. A most következő 3 tortám szinte minden segédeszköz nélkül készült. Ezt azért mondom, hogy nem kell beruházni sokat , készíthető dekoratív virág nagyobb befektetés nélkül is.
A következőt már nagyobb gyakorlattal, de kiszúró és erező nélkül készítettem, saját magam készítettem hozzá kartonból sablont, a virág mintázatát egy tollszerű eszközzel húztam bele. Ez egy kedvenc tortám lett.
És egy orchideám:
A következőt már nagyobb gyakorlattal, de kiszúró és erező nélkül készítettem, saját magam készítettem hozzá kartonból sablont, a virág mintázatát egy tollszerű eszközzel húztam bele. Ez egy kedvenc tortám lett.
És egy orchideám:
Most egy rózsát választottam, annak az elkészítését fogom
nektek bemutatni.
Legalább egy nappal előtte el kell készíteni az AD masszát.
Alan Dunn nevének rövidítése ez, valószínűleg az ő receptje ez a házi készítésű
massza, amiből cukorvirágot fogunk gyártani.Egyik bejegyzésemben már megírtam ezt a receptet, de ide is beírom, hogy kéznél legyen.
A recept a következő:. Fél kiló porcukrot átszitálunk, 2
kkanál zselatint elkeverünk 5 kkanál hideg vízben.Gőz felé helyezzük a zselatinos
oldatot, amikor felolvadt, levesszük a tűzről, beletesszük a 3 kkanál CMC port,
a 2 kkanál folyékony glükózt, a 2 kkanál
kókuszzsírt, és egy tojásfehérjét. Összegyúrjuk, majd légmentesen tároljuk. 3 hónapig
tárolható. Én hűtőben szoktam tartani.
Egy nappal előtte ajánlatos elkészíteni, mert a hűtőben
érnie kell a masszának.
Eszközök, amik szükségesek :
-
rózsalevél kiszúró
-
rózsalevél erező
-
rózsaszirom kiszúró(legalább két méretben)
-
kisméretű műanyag nyújtófa.(nekem egy műanyag víz vagy gázvezeték cső van)
-
keményítő
-
szivacsos alátétpad (a cukormassza vékonyításához)
-
szilikon lap
-
AD massza
-
drót legalább kétféle méret:( a sziromhoz ,levélhez vékonyabb, a szárhoz vastagabb)24 es és 26 os
-
virágszalag
-
színezéshez porfesték, vagy ha profibb eszközzel rendelkezel, akkor airbush
festékszóró
-
kevés víz
-
ecset
- virágerező tábla.(eleinte ez sem volt, azonban rájöttem, milyen hasznos dolog - de enélkül is hozzá lehet látni)
- virágerező tábla.(eleinte ez sem volt, azonban rájöttem, milyen hasznos dolog - de enélkül is hozzá lehet látni)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)