Aki ismeri a Zila tortaformát, vagy akár rendelkezik is egy
ilyennel, szívesen kísérletezik a különböző hozzávaló receptekkel. Így tettem
ma én is, elkészítettem egy málnás, túrós tortát.
Maga a Zila tortaforma így néz ki, ha valaki nem tudná, hogy miről beszélek. A kép nem saját.
Maga a Zila tortaforma így néz ki, ha valaki nem tudná, hogy miről beszélek. A kép nem saját.
Ebben készíthetünk mousse tortát, de zselatinnal, pudinggal
készült tortát is, beletehetünk tetszőleges krémet, akár gyümölccsel. Én ma a
málnát választottam.
Először elkészítjük a tortaforma tartozékának, a fémgyűrűnek
a segítségével a kerek piskóta lapot. Ezúttal a klasszikus sima piskótareceptet
használtam, bár én jobban szeretem az olajos –tejes piskótát
Tehát. A fémkarikát ráhelyeztem egy tepsire, alátettem egy
szilikonos zsírpapírt, ebben sütöttem ki a piskótát.
A piskóta receptje:
2 tojás sárgája, kikavarva 2 ek. porcukorral, hozzátettem 2
ek. lisztet, majd a tojások felvert habját. Előmelegített sütőben kisütöttem.
Mikor megsült, körbevágtam a szélein, és kihűtöttem. Ez a kerek piskótalap lesz
a süti alja.
Ezután elkészítettem a süti corpusát.
Hozzávalók ez nyolc szeletes Zila formához:
Fél kiló túrót kikevertem 20 deka porcukorral, 3 ek.
tejfellel, kevés citromlével, majd másfél deci langyos tejben elkevertem 3
kávéskanál zselatint. Ezt kihűtve a túrós krémhez adagoltam. A tortaformára
visszatettem a fémkarikát, majd formaleválasztó sprével befújtam. Ezután
beleöntöttem a túrós egyveleget, majd a hűtőbe tettem dermedni. Nekem fél óra
sem kellett, szépen elvált a túrós krém a tortaforma falától. Természetesen ez
csak egy próba volt, a tökéletesebb eredmény érdekében nem árt tovább
dermeszteni.
A sütiben lévő kis mélyedésekbe én a málnás krémet
készítettem el.
A krém a következő:
20-30 deka fagyasztott málnát olvasztottam, tettem bele ízlés
szerinti porcukrot, majd 1,5 deci vízben 3 kávéskanál zselatint feloldottam, kihűtve
a málnához kevertem. Tíz perc alatt elkezdett sűrűsödni a hűtőben, majd a süti
kis zsebeibe adagoltam. Széleit lehet díszíteni tejszínhabbal. Most a díszítést csak elnagyoltam, az általam
kreált recept működésére voltam csak kíváncsi. Nagyon finom kis torta lett
belőle.
Íme a végeredmény. Nem tökéletes a látvány, majd legközelebb tovább dermesztem. Isteni finom lett. Tetejét tejszínhabbal lehet díszíteni, persze nem ilyen sietve, mint én tettem .
Tipp a tejszínhabbal való díszítéshez: Ha a tejszínhabhoz kevés mascarponét, vagy tejfelt keversz, akkor szebben lehet vele díszíteni, szépen kiadja a díszítőcső formáját.
- Jó étvágyat annak, aki elkészíti.
Tipp a tejszínhabbal való díszítéshez: Ha a tejszínhabhoz kevés mascarponét, vagy tejfelt keversz, akkor szebben lehet vele díszíteni, szépen kiadja a díszítőcső formáját.
- Jó étvágyat annak, aki elkészíti.
És egy kis feketeerdő