Sokan kérték, hogy készítsek fázisfotókat a focitorta
készítése közben. Ma készítettem egy
ilyet csokoládé töltelékkel.Most megosztom veletek készítésének a titkait.
1)
18 cm átmérőjű tésztaszűrőt kibélelek
sütőpapírral (lapozz vissza, ezt már a földgömb tortánál is bemutattam.)
2) Kikeverem a 6 tojásos tejes-olajos Kricky-féle piskótát, amelynek a receptje a következő:
2) Kikeverem a 6 tojásos tejes-olajos Kricky-féle piskótát, amelynek a receptje a következő:
-6 tojás szétválasztva
-25 deka porcukor
-20 deka finomliszt
-5 deka rétesliszt
-1 sütőpor
-1 dl tej
-1 dl olaj.
Jó, ha előtte két nappal kisütöd,
mert így sokkal alaktartóbb lesz.
3)A tojássárgáját kikeverem a
porcukorral, hozzáadom a tejet, olajat, majd a lisztet és a sütőport, végül a
tojás felvert habját. A két tésztaszűrőben elosztom, és 150 fokon sütöm 50
percig. Tűpróbával ellenőrzöm , hogy megsült- e.(fogpiszkáló)Sütőpapírra
kiborítva kihűtöm.
4: )Éles késsel felszeletelem
5) Ezután megkenem tetszőleges
krémmel. Ezúttal csokikrémet választottam. A lényeg, hogy jó legyen a krém
konzisztenciája, hiszen lágy krém nem fogja jól összetartani a szinteket. Ha nem elég
sűrű a krém, tegyél bele zselatin fixet, vagy Gála főzés nélküli
pudingport.
6)Tésztaszűrőbe visszateszem, és
abban hagyom pár órát a hűtőben dermedni.
7) Kivágok egy kerek kartonlapot, valamivel
kisebb legyen, mint a foci átmérője és bevonom folpackkal . Közepére lyukat
készítek ollóval. Előkészítek egy hurkapálcát is, ami majd hosszában lesz a
fociba szúrva. Ez merevítésnek kell.
8)A hűtőből kivéve lekenem
vajkrémmel és utána leburkolom hajszálvékonyan vékonyra nyújtott formixszal , unideccel, vagy saját készítésű fondanttal.Ezúttal formix volt több a hűtőmben, így ezt választottam. A fondant receptjét megtalálod a blogomban. Focitortánál a két félgömböt külön
burkolom, mert az öt és hatszögek takarják az illesztést. Más labdánál egyben
burkolom. Ilyenkor sokkal nagyobbra kell gyúrni a tortaburkolót, akkor
sikerülni fog.
9)Összeillesztem a két fél focit,
közepébe rakom a kerek , folpackkal bevont kartonlapot. A két tortafél
találkozásánál lekenem , kiegyenlítem vajkrémmel. Majd beleszúrom hosszában a
hurkapálcát, ami ugye átmegy a karton közepére készített lyukon.
10)Most jön a mérés. Minden
oldalról kerületet mérek. Ha eltérés van, akkor nem fogjuk tudni kirakni szépen
az öt, illetve a hatszögeket rá. Ha ilyenkor eltérés van, akkor szedjük szét,
és a közepéről faragjunk, sohasem az aljáról, vagy máshonnan, mert akkor nem
lesz gömb formája.
11. Ha sikerült a gömbforma,
tehát minden oldalról egyforma a kerület, akkor hozzáfoghatunk az öt illetve
hatszögek kivágásához. Leegyszerűsítve a
foci kerületét osszuk el 15 el. Ebben az
esetben a z én lasztim kerülete 57 cm, ezt osztva 15 el, az öt, illetve a
hatszögek oldala 3,8 cm lesz .
12) Megszerkesztem az öt és hatszögeket, a mértanban tanultak szerint. Ez ugye nem nehéz, hiszen ismerjük az oldalak méretét és tudjuk azt is, hogy az ötszög szögei 108, a hatszög szögei pedig 120 fokosak. Elő a szögmérővel, vonalzóval!
12) Megszerkesztem az öt és hatszögeket, a mértanban tanultak szerint. Ez ugye nem nehéz, hiszen ismerjük az oldalak méretét és tudjuk azt is, hogy az ötszög szögei 108, a hatszög szögei pedig 120 fokosak. Elő a szögmérővel, vonalzóval!
13. Gyúrok be fekete formixot, unidecet
vagy fondant burkolót. Ebből lesznek az ötszögek. A sablon alapján kivágom,
majd steppelővel bejelölöm rajta a varratokat.Ha nem elég masszív a tortaburkolónk, keverhetünk bele valamennyi Geladis tortaburkolót is.
14. Sablon alapján kivágom a
fehér hatszögeket is. Egy fehér hatszögre ráfestem az ADIDAS jelzést is, minél
élethűbb legyen.
15. Egy kis pohárba vizet
készítek és ecsetet.
16) Elkezdem felragasztani,először
a fekete ötszöggel kezdem, majd sorban köré a fehér hatszögeket. Ha jól
szerkesztettem meg a szögeket, akkor szépen ki tudom rakni körbe, egészen a
labda aljáig.
17)A foci aljára füvet teszek. Ez
lehet zöldre színezett vajkrém, vagy készülhet tortaburkoló anyagából is, mindenkinek a
fantáziájára bízom.
18) Airbrushhal lefújtam még az illesztéseknél fekete színnel, hogy kicsit kopottas hatást keltsek.
És végül egy fotó a hátsó fertályról is:)Tökéletesen kerek lett, meg vagyok elégedve vele.
2016.04.02. Ez a foci az első focitortáim közül volt, azóta már tökéletesítettem. :) A mai napon pedig kaptam egy fotót ,blogom egyik olvasója örömmel újságolta, hogy elkészítette a focitortát a leírásom alapján, és sikerült. Nagyon sok visszajelzést kaptam másoktól is. Örömmel tölt el a tudat, hogy segíthetek. Ha te is az én leírásom alapján készítetted el, dobj légy szíves egy fotót róla ide, vagy az email címemre, hamarosan bemutatom itt a blogomban.