2013. április 29., hétfő

Újabb focitorta-ezúttal fázisfotókkal


2013.04.29.


Sokan kérték, hogy készítsek fázisfotókat a focitorta készítése közben.  Ma készítettem egy ilyet csokoládé töltelékkel.Most megosztom veletek  készítésének a titkait.
   1)  18 cm átmérőjű tésztaszűrőt kibélelek sütőpapírral (lapozz vissza, ezt már a földgömb tortánál is bemutattam.) 
   2)   Kikeverem a 6 tojásos tejes-olajos Kricky-féle piskótát, amelynek a receptje a következő:
-6 tojás szétválasztva
-25 deka porcukor
-20 deka finomliszt
-5 deka rétesliszt
-1 sütőpor
-1 dl tej
-1 dl olaj.
Jó, ha előtte két nappal kisütöd, mert így sokkal alaktartóbb lesz.
3)A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, hozzáadom a tejet, olajat, majd a lisztet és a sütőport, végül a tojás felvert habját. A két tésztaszűrőben elosztom, és 150 fokon sütöm 50 percig. Tűpróbával ellenőrzöm , hogy megsült- e.(fogpiszkáló)Sütőpapírra kiborítva kihűtöm.
4: )Éles késsel felszeletelem




5) Ezután megkenem tetszőleges krémmel. Ezúttal  csokikrémet választottam. A lényeg, hogy jó legyen a krém konzisztenciája, hiszen lágy krém nem fogja jól összetartani a szinteket.  Ha nem elég  sűrű a krém, tegyél bele zselatin fixet, vagy Gála főzés nélküli pudingport.
6)Tésztaszűrőbe visszateszem, és abban hagyom pár órát a hűtőben dermedni.

7)  Kivágok egy kerek kartonlapot, valamivel kisebb legyen, mint a foci átmérője és bevonom folpackkal . Közepére lyukat készítek ollóval. Előkészítek egy hurkapálcát is, ami majd hosszában lesz a fociba szúrva. Ez merevítésnek kell. 
8)A hűtőből kivéve lekenem vajkrémmel és utána leburkolom hajszálvékonyan vékonyra nyújtott formixszal , unideccel, vagy saját készítésű fondanttal.Ezúttal formix volt több a hűtőmben, így ezt választottam.  A fondant receptjét megtalálod a blogomban. Focitortánál a két félgömböt külön burkolom, mert az öt és hatszögek takarják az illesztést. Más labdánál egyben burkolom. Ilyenkor sokkal nagyobbra kell gyúrni a tortaburkolót, akkor sikerülni fog.

9)Összeillesztem a két fél focit, közepébe rakom a kerek , folpackkal bevont kartonlapot. A két tortafél találkozásánál lekenem , kiegyenlítem vajkrémmel. Majd beleszúrom hosszában a hurkapálcát, ami ugye átmegy a karton közepére készített lyukon.
10)Most jön a mérés. Minden oldalról kerületet mérek. Ha eltérés van, akkor nem fogjuk tudni kirakni szépen az öt, illetve a hatszögeket rá. Ha ilyenkor eltérés van, akkor szedjük szét, és a közepéről faragjunk, sohasem az aljáról, vagy máshonnan, mert akkor nem lesz gömb formája.
11. Ha sikerült a gömbforma, tehát minden oldalról egyforma a kerület, akkor hozzáfoghatunk az öt illetve hatszögek kivágásához.  Leegyszerűsítve a foci kerületét osszuk el 15 el.  Ebben az esetben a z én lasztim kerülete 57  cm, ezt osztva 15 el, az öt, illetve a hatszögek oldala 3,8 cm lesz .
12) Megszerkesztem az öt és hatszögeket, a mértanban tanultak szerint. Ez ugye nem nehéz, hiszen ismerjük az oldalak méretét és tudjuk azt is, hogy az ötszög szögei 108, a hatszög szögei pedig 120 fokosak. Elő a szögmérővel, vonalzóval!
13. Gyúrok be fekete formixot, unidecet vagy fondant burkolót. Ebből lesznek az ötszögek. A sablon alapján kivágom, majd steppelővel bejelölöm rajta a varratokat.Ha nem elég masszív a tortaburkolónk, keverhetünk bele valamennyi Geladis tortaburkolót is.
14. Sablon alapján kivágom a fehér hatszögeket is. Egy fehér hatszögre ráfestem az ADIDAS jelzést is, minél élethűbb legyen.

15. Egy kis pohárba vizet készítek és ecsetet.
16) Elkezdem felragasztani,először a fekete ötszöggel kezdem, majd sorban köré a fehér hatszögeket. Ha jól szerkesztettem meg a szögeket, akkor szépen ki tudom rakni körbe, egészen a labda aljáig. 
 
17)A foci aljára füvet teszek. Ez lehet zöldre színezett vajkrém, vagy készülhet tortaburkoló anyagából is, mindenkinek a fantáziájára bízom.
18) Airbrushhal lefújtam még az illesztéseknél fekete színnel, hogy kicsit kopottas hatást keltsek. 
És végül egy fotó a hátsó fertályról is:)

Tökéletesen kerek lett, meg vagyok elégedve vele.

2016.04.02.  Ez a foci az első focitortáim közül volt, azóta már tökéletesítettem. :) A mai napon pedig kaptam egy fotót ,blogom egyik olvasója örömmel újságolta, hogy elkészítette a focitortát a leírásom alapján, és sikerült. Nagyon sok visszajelzést kaptam másoktól is. Örömmel tölt el a tudat, hogy segíthetek. Ha te is az én leírásom alapján készítetted el, dobj légy szíves egy fotót róla ide, vagy az email címemre, hamarosan bemutatom itt a blogomban. 


2013. április 23., kedd

Karamellás torta csipke díszítéssel



2013.04.23.

A tortadíszítő szilikonok szerelmese vagyok.Ezeknek az eszközöknek( véleményem szerint )a királynői a csipkekészítő szilikonok. Ez áll egy bizonyos csipkeforma mintázó szilikonból és a hozzá tartozó porszerű anyagból, amit vízzel össze kell keverni. Ebbe  a mintázóba kell belesimítani, majd száradás után kivehető belőle a kész csipkeminta, ami méretre is vágható. Ára elég borsos, így azon gondolkodtam, mivel lehetne hasonló hatást elérni. 
Így jött az ötlet, hogy van ételfestékes nyomtatóm, nyomtatok csipkemintát, majd ezzel díszítem a tortát. Ehhez a projekthez kísérletként egy zsúrtortát sütöttem, amit karamellkrémmel töltöttem meg. A karamellkrém receptjét a Kiskukta oldalán olvastam, majd kevés változtatással elkészítettem. A recept a következő:

Hozzávalók: 

fél liter tej
1 db karamellás pudingpor
6 púpos ek. cukor
10 dkg  fehér csoki
4 dl állati tejszín-én növényivel készítettem)
1 dl tej
1 ek. zselatin  
ízlés szerint porcukor a tejszínhez



A cukrot 1 ek vízzel felolvasztom, majd  amikor halványbarna lesz felöntöm a tejjel. (Óvatosan, mert égési sérülést okozhat.)Ha feloldódott, ennek egy kis részében feloldom a pudingport, a többit felforralom. Amikor felforrt,beleteszem a pudingos keveréket, megfőzöm,és teszek még bele kockára tört csokit. Addig keverem, míg a csoki elolvad.  Vízfürdőben kihűtöm .
A zselatint az 1 dl tejben feloldom, majd oldódásig melegítem. Az eredeti receptben  a feloldott zselatinhoz kell keverni pár kanál krémet, majd állandó keverés  mellett a zselatint is hozzáadni a krémhez.
 Itt annyit változtattam rajta, hogy én a tejszínbe teszem a zselatint, majd a tejszínes –zselatinos habot keverem össze a karamellás krémmel. Plusz a krémbe én még tettem darabos roppanó fehér csokoládét .

A tortát megtöltöttem a karamellkrémmel, majd hűtőben dermesztettem, hogy a krém elérje a megfelelő állagot. 
 Ezután lekentem vajkrémmel, majd újra a hűtőben pihentettem. 
Végül a   torta burkolása következett  készen vásárolt unidec nevű tortaburkolóval, de saját készítésű fondanttal is lehet. 
A tortakészítés legélvezetesebb része a torta dekorálása. Mivel előre kinyomtattam a csipkemintát, odakészítettem az ostyát,valamint a hidegzselét, amivel majd a tortára rögzítem. 
Most is tanultam valamit. Kicsit spóroltam, amikor több részletben nyomtattam ki a csipkemintát, mert így több fért a lapra.  Az illesztéseknél azonban látszik. Legközelebb két részletben fogom kinyomtatni.





2013. április 17., szerda

Gyors pillangós torta

Ma egy gyors tejszínes gyümölcstortát készítettem.A krémbe vörösáfonyát rejtettem.  Reggel jött egy magvas gondolat, hogy kipróbálom az ostyát a torta oldalára. Mivel nem volt kellő türelmem dermeszteni a tortát,hiszen csak próba volt az egész, így a kivitelezésben vannak hibák.De azért megmutatom:)
Legközelebb mindenképpen unidec burkolóanyagra rakom, azon sokkal szebben mutat. Az alsó fondant, a felső burkoló unidec. A pillangó nagyon szépen mutat rajta.



..és felvágva  . Áfonyakrém.

2013. április 14., vasárnap

Néró teasütemény

2013.04.14.
Vasárnapi ebéd után Néró teasüteményt készítettem. Kicsit sok lett rajta a csokoládé, de nem akartam , hogy kárba vesszen. Nem először készítem ezt a süteményt. Első alkalommal nagyon sokáig vesződtem vele, mert a sütőlemezre kiskanállal mértem ki a halmokat. Most gyorsan ment, mert a tésztát kis sütőzacskóba tettem és abból nyomtam a sütőlemezre. Hamar elkészült, és nagyon finom.

A receptje a következő. Én fél adagot készítettem, okulva az előző sütésnél kialakult káoszból. Ráadásul a tojásfehérje megmaradt, azzal is kellene kezdeni valamit.



 Néró teasütemény
  • 1 kg liszt
  • 60 dkg margarin
  • 60 dkg porcukor
  • 20 tojás sárgája
  • reszelt citromhéj
  • barack íz
  • kevés olvasztott csokoládé
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat és végül a reszelt citrom héját. Keverjük ki  robotgéppel.
Ezután hozzákeverjük a lisztet.
Habzsákba tesszük,  sütőpapírral bélelt sütőlemezre nyomjunk picike halmokat.
160°C-on süssük őket készre.
Mikor kihűlt, barack ízzel összeragasztjuk őket, és olvasztott csokit csurgatunk a tetejükre.

 



2013. április 11., csütörtök

Margó szülinapi tortája

2013.04.11.
Margó szülinapi tortája.
Első napsütéses  napunk volt az idén.  Hosszúra nyúlt a tél,már mindenki nagyon várta, hogy kisüssön végre a nap. Rájöttem, nem is tudnék olyan helyen élni, ahol ködös, borús az ég állandóan. Ki is használtam a jó időt, autót , udvart takarítottam. Délelőtt azonban  tortát készítettem, ugyanis holnap lesz a nővérem 58. szülinapja.
Ez a torta sok mindenben különbözik az előző tortáimtól. Másfél éve kezdtem rácsodálkozni az interneten a tortákra. Eleinte magam készítettem a burkolóanyagot, majd áttértem készen vásárolt unidec nevű burkolóanyagra. Megszerettem, mert megtanultam vele dolgozni. Magas ára miatt azonban kipróbáltam több fondant receptet, de eddig egyik sem volt az igazi. Most egy újabb fondant receptet kaptam,(tehát hangsúlyozom, nem az én saját receptem) -amit megosztok veletek is. Én ennél maradok ezután.

A fondant receptje: 

Hozzávalók: 
2 teáskanál zselatinpor
50 ml hideg víz
1,25dl glükóz szirup
2 ek margarin, (én helyette kókuszzsírt használtam, így hófehér lett a massza)
1 evőkanál glicerin
kb. 900 g porcukor

Elkészítés:
1. A zselatint a hideg vízben elkeverjük ,majd gőz fölé helyezzük egy tálban .
2. Hozzáadjuk a glükózt,a margarint,a glicerint. Hagyjuk kihűlni.
3. Lassan adagoljuk hozzá a porcukrot.
4. A többi porcukrot gyúrjuk bele a masszába. Előfordulhat, hogy nem kell az összes porcukor.
 5. A fondantot egy légmentesen záródó dobozba helyezzük egy egész éjszakára. Másnap dolgozhatunk vele.


A tortára drótos cukorvirágot tettem, egy csokrot, amiben jázmin, nárcisz mellett margaréta is van.Ezt már egy héttel ezelőtt elkészítettem.
 A képet holnap pótolom, hiszen még meg sem kapta a tortát az ünnepelt.
A krémen is módosítottam, vörösáfonya krémmel töltöttem meg a tortát. 

Vörösáfonya krém receptje:
4-5 dl növényi tejszínt felverünk, hozzáadunk 2 kicsi joghurtot. Tovább verjük , adunk még hozzá  ízlés szerint porcukrot, 2 dl  áfonya szörpöt, vagy áfonya öntetet. A krém ilyenkor még nem elég masszív, így teszünk bele fél-vagy egy főzés nélküli Gála pudingport.  A tortát megtöltjük a krémmel, megszórjuk forró vízben áztatott aszalt vörösáfonyával. 
Ezt a krémet sokféleképpen lehet variálni. Van úgy, hogy több tejszínnel, kevesebb joghurttal készítem, az áfonya szörpöt is csak szemmérték szerint öntöm bele. Ez a krém azért is jó, mert el lehet készíteni más gyümölccsel is. Készítettem már így citromkrémet, meggyes csokis ízű krémet , de bármelyik gyümölccsel ki lehet próbálni.  A meggyes csokis ízű krémbe meggylevet, meggyet és csokis Gála pudingot teszek . Csak a képzeletünk szabhat határt az elkészítésnél. 

A tortát dermesztjük, lekenjük porcukorral elkevert margarinnal, majd burkoljuk fondanttal.

Remélem, hogy a torta elnyeri a nővérem tetszését! 
Boldog szülinapot Margó!!!!