2015. szeptember 30., szerda

Székelykáposzta Ellában főzve


Ma ebédünk a székelykáposzta. Ellában mindössze 20 percig főtt. Ez számomra nagyon megnyerő, hiszen a káposztát eddig mindig hosszasan pároltam a tűzhelyen, s bizony ott kell állni mellette, különben hamar odakap.
Hozzávalók:(négy személyre)

- 1 kg savanyú káposzta
- fél kiló lapocka
- ízlés szerint fűszerek: só, bors, pirospaprika, és őrölt köménymag
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek kókuszolaj
negyed mérőpohár víz

A hagymát a nyitott Ella fazékba odatettem egy evőkanál kókuszzsíron pirulni. Amikor már üvegesre párolódott, beletettem a felkockázott húst, pirospaprikát, borsot, sót, köményt. Soha nem mérem az összetevőket, valahogy mindig tudom, mennyi szükséges belőle. Negyed mérőpohár víz került rá.
A káposzta is belekerült, megkevertem fakanállal, majd lezártam a fedelét  és soup programon 20 perc alatt porhanyóssá párolódott. A kukta kinyitása után már csak tejfelt tettem bele. Nagyon ízletes étel lett belőle.

2015. szeptember 28., hétfő

Zöldborsó főzelék Ellában készítve




Hozzávalók:
- egy fej hagyma
- egy evőkanál kókuszzsír
- 1 tk pirospaprika
- 2 tk só
- 1 tk ételízesítő
- pici őrölt bors
- 1kg mirelit borsó
- 3 mérőpohár víz

A hagymát a kókuszsíron megdinszteltem a nyitott fazékban kézi beállításnál. Ezután rátettem a borsót és a többi hozzávalót, majd lefedett edényben rizs programon (12 perc alatt)puhára főztem.Ezután egy kis tejfelben elkevertem egy kanál lisztet, majd ezt egy először kevés főzelékhez kevertem a csomósodás elkerülése végett. Végül az egészet összekevertem. 
Nagyon ízletes főzelék lett. 

Mivel gyermekeim nem szeretik a főzelékeket, ezért nekik tarhonyát készítettem.

2015. szeptember 26., szombat

Brassói aprópecsenye Ella kuktám közreműködésével

 Hozzávalók 4 személyre:
- 80 deka burgonya
- 60 deka sertéshús(comb)
- 3 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- fűszerek(bors, majoranna, só, köménymag,pirospaprika)
- olaj a krumpli kisütéséhez
- 1 ek kókuszzsír
A burgonyát kockákra vágtam, és papírtörlőre téve lecsöpögtettem, szárazra töröltem. Forró olajba megsütöttem, majd szintén papírtörlőre téve eltávolítottam a felesleges olajat róla. Rázó mozdulatokkal összekevertem egy kis sóval. (Így nem törik össze  a krumpli)
Ezután a kókuszzsíron megpirítottam a vöröshagymát, rátettem a húst és pár percig fehéredésig pirítottam.Meghintettem  a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, majd Ella kuktába téve (víz nélkül) pörkölt programon puhára főztem.
Ezután összekevertem , majd tálaltam. Nagyon ízletes lett.

2015. szeptember 24., csütörtök

Töltött káposzta Ella kuktában főzve.


Mióta megvásároltam az intelligens kuktámat, igyekszem különböző ételeket kipróbálni benne. Ma  a töltött káposztára esett a választásom. Kb. 60-70 deka rizsből és egy kiló darált hasaljából készítettem a káposztát, 4 nagy fej hagymát apróra vágva kókuszzsíron megdinszteltem.Tettem bele fűszereket. Ne kérdezzétek, mennyit, mindig szemre szórom rá. Tehát bors, só, delikát,  pirospaprika, a kész töltelékekre egy kis füstölt kolozsvári szalonna és egy paradicsomkonzerv tartalma került. Ezt az adagot két részre osztottam, fele a hűtőbe került, másik felére öntöttem 4 és fél mérő vizet, majd kézi beállításon 15 percig főztem. Utána nem engedtem ki a gőzt belőle, egy óráig hagytam puhulni. Másodszorra már 5 mérő vízzel és 18 percig főztem, így lett teljesen puha az alsó sor káposzta is, amit nem ér a víz az Ellában. Nagyon finom lett . Már ezért is megérte megvásárolni ezt a készüléket!

2015. szeptember 19., szombat

Párolt lilakáposzta, Ella kuktában készítve



Ebédre ma a következő menüt készítettem az Ella kuktában .Még ismerkedési fázisban vagyok a kuktámmal, így elhatároztam, hogy minden tapasztalatomat leírom. Egyrészt könnyebb nekem fellapozni ezt az online szakácskönyvemet,másrészt  örülök, ha valakinek segíthetek , aki szintén rávetemedik egy ilyen kukta vásárlására. Annyit panaszkodunk mi, háziasszonyok, hogy semmire sem jut időnk. Ez a kukta leegyszerűsíti a főzést.
Párolt lila káposzta: 
Hozzávalók:( a receptet az Ezt fald fel című blogon találtam)


-2 kg lila káposzta (Ez nekem nem fért bele egy edénybe, így két betétbe készítettem elő, megfeleztem az adagot)
- 10 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál 10% ételecet
- kevés őrölt bors
- 4 csipet őrölt köménymag
- 2 dl víz(utóbb kiderült, ennyi mennyiséghez elég lett volna egy deci is)
- 4 evőkanál étolaj(én kókuszzsírt tettem bele)
A káposztát a férjem darabolta fel, a Bosch gépem pedig lereszelte, így nem vacakoltam sokat a káposzta reszelésével sem. Utólag kiderült, hogy kicsit erősebb ízesítést elbírt volna, így legközelebb kicsit több ecetet, picit több köménymagot fogok beletenni.
Ezután az intelligens kuktában gőz programnak a hal gombját lenyomva, 8 perc alatt készre pároltam.Olvastam egy receptet, amiben az áll, hogy ennyi mennyiségű káposztát a recept írója 1 óráig párolt , kavargatta, hogy le ne kozmáljon.  Akkor el lehet képzelni, hogy mennyi időt és fáradtságot lehet ezzel a kuktával megtakarítani. 
Következő receptem a sült csülök kuktában:
Hozzávalók: 
- másfél kilós csülök
- 2ek. só
- 2 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 liter víz 

Ezt a mennyiséget kétszer inashús és plusz kézi beállítás 15 percre tettem.( Manuális beállításhoz nyomd le a pressure keeping gombot, és a pozitív vagy negatív jellel válaszd ki a számodra megfelelő időpontot. )Utána sütőben pirítottam  a csülköt.

Következő recept a fűszerezett csirkecomb.  
A csirke felső combokat a kuktába helyeztem, megfűszereztem(só bors, delikát, 3 gerezd fokhagyma)
fél mérőcsésze vizet öntöttem alá,4 ek. olajat, majd kézi beállítás 15 percre tettem. 


2015. szeptember 17., csütörtök

Eszterházy tortámat így készítettem



Hozzávalók:
6X2 db tojásfehérje
6X4,6 dkg kristálycukor
6X4,6 dkg darált dió
6X1dkg liszt
A  tojásfehérjét habosra keverem a cukorral, a diót a liszttel összekeverem, és a kettőt összevegyítem. Hat darab lapot sütök így egy 24 cm-es formában.(24 cm-es köröket rajzolok szilikonos sütőpapírra, ezt kivágom és a torta alját kibélelem. Ha megsült a lap, akkor simán lehúzom róla a papírt. )

A krém hozzávalói:
3 tasak vaníliás pudingpor
10 púpos evőkanál cukor
3 vaníliás cukor
csipet só
3 tojás sárgája
700 ml tejszín
8 deci tej

Tetejére 5 deka Lidl-is kék színű csoki, plusz két szeletke 52 % os csoki, 5 deka fehér csoki

A krém elkészítése:
A vaníliás pudingport elkeverjük először a cukorral, kevés tejjel, majd  a tojássárgáját szintén kevés tejjel, és ezt a pudingos tejhez keverem. Felengedem a többi tejjel, lassú lángon besűrítem. Ha kihűlt, felvert tejszínhabot teszek hozzá. ha nem elég stabil, lehet hozzá tenni főzés nélküli vaníliás pudingport vagy zselatinfixet.

A tetejének az elkészítése. Mikróban felolvasztjuk a barna csokikat egyben, a fehér csokit külön. A fehér csokit kis nyomózsákba helyezem. A barna csokit egyenletesen a torta tetejére öntöm. A fehér csokival köröket rajzolok. Fogpiszkálóval ellentétes irányokban a torta közepe felé, majd a külseje felé díszítem. A megmaradt krémet nyomózsákba teszem és ezzel befejezem a dekorálást. Oldalára darált diót teszek.

Ez volt az első Eszterházy tortám.

2015. szeptember 15., kedd

Ella kukta, a számítógép vezérelt edény

Egészségügyi képzettségem van, ápolónő vagyok, így nem akarok és nem tudok kibújni a bőrömből, kötelességemnek érzem, hogy írásaimban megjelenjen az egészséges ételkészítés is. Utóbbi időben áttértem a kókuszolajjal való főzésre. Sütésnél is a margarin helyett a vajat preferálom. Jelen írásomban is egy egészséges ételkészítő eljárást fogok bemutatni. Ma ugyanis megérkezett az intelligens kuktám, az Ella. Eddig a befőzőautomatával készítettem a befőttjeimet, ami nem igényel tartósítószert a befőzés során. Most ebben a csodafazékban késztettem el az ebédet.
Először pörköltet késztettem vele. 24 perc alatt elkészült az étel, és semmi gőz nem keletkezett a konyhámban. Készítésnél mellőzni lehet az olajat , zsiradékot is.Következő étel a párolt zöldség volt. Nagyon finom lett.
Az automata fotója.  Holnap levest főzök benne.

2015. szeptember 13., vasárnap

Pár torta a közelmúltból





Dobostortám ,babaváró torta és egy esküvői torta



A mai napon két tortát készítettem. Az egyik a dobostorta. Már többször készítettem  a család nagy örömére. Most megosztom veletek a receptjét. 




Dobostortám

Lapok hozzávalói:
12 tojás
24 deka porcukor
30 deka liszt
1sütőpor
Ezt az adagot két részre osztom, és kikeverem a piskótát belőle a szokásos módon: porcukor a tojássárgájával kikeverve, ebbe teszem a sütőporral elkevert lisztet, majd a tojás felvert habját. A szilikonos sütőpapírra felrajzolom a 26 cm -es köröket ( a tortakarika segítségével.)A fele kikevert tésztát képzeletben négy részre osztom, szépen elterítem a papíron, a felrajzolt körökön kicsit túlérjen és egyenletes legyen. 180 fokon kisütöm- pár perc a sütési idő. Vigyázzunk, meg ne égjen.Egy kés segítségével leválasztom a sütőpapírról és hűlni hagyom.  A másik adag tésztát is kisütöm ilyen módon. Összesen nyolc lapot kapok így.
Ezután elkészítem a doboskrémet.
Eddig mindig a „kiskukta” krémjét készítettem azonban pár alkalommal nem lett megfelelő a konzisztenciája, azaz nagyon folyékony lett. Tortás társaim is jártak így, ezért most egy másfajta krémet kísérleteztem ki és meg voltam elégedve vele.
Doboskrém eszerint:)
.
Hozzávalók:
7 egész tojás
25 deka porcukor
2,5 db(25 deka) LIDL-ben kapható kék színű csoki
plusz 6 gerezd főzőcsoki, ami ugyanott kapható, 52 % os kakaótartalmú
4 ek kakaó
Plusz 50 deka margarin és 20 deka porcukor (ezt a margarin lehet helyettesíteni vajjal.)
Elkészítése:
A 7 tojást a 25 deka kristálycukorral gőz felett besűrítem, amikor már forró, leveszem a gőz felől és beleteszem a csokoládét. Elkeverem jól, és lehűtöm.
A margarint kikeverem a porcukorral és a kakaóval. A lehűlt krémet ezzel majd összekeverem. Így egy jó konzisztenciájú krémet kapunk.
A tortalapokat megtöltjük és lehűtjük.
Ezután elkészítjük a tetejére a doboscukrot.
22 deka kristálycukrot melegítünk.(Ha rossz minőségű a cukor, akkor nem oldódik fel, hanem csomósodik.) Amikor feloldódott, beleteszek 6 csepp ecetet, és kávéskanál vajat, ezzel is elkeverem, és mehet a tortára. Ügyesen kell vele dolgozni, mert hamar megszilárdul. Egy hosszú kés hátoldalát vajba mártunk és ezzel bejelöljük a szeleteket. 
A kész doboscukor mehet a tortára. Nyomózsákkal és krémmel a széleit kidíszítjük. 
Az esküvői torta: ugyanúgy készült, mint a többi tortám, csokikrémmel, itt csak a vajkrém állagán változtattam, ami a burkolat alá megy. Újabban kókuszzsírral főzök, így a sütésnél is felhasználom ezt az egészséges növényi  zsiradékot. 
Azért tértem át a kókuszzsírral való főzésre, mert magas a koleszterin szintem. A koleszterinszint csökkentő gyógyszerekről elég rossz véleményeket hallottam, ezért gondoltam arra, a táplálékkal kellene csökkenteni a szintjét a szervezetben. Ez egy természetes növényi olaj. Antioxidánsban gazdag. Magas laurinsav tartalma miatt gombaölő és antibakteriális hatású.A vele elkészített ételek hosszabb ideig eltarthatók.  Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel lebontásához nincs szükség inzulinra. A fogyókúrákhoz is ideális, mert nem raktározódik el zsír formájában a szervezetben. És koleszterin mentes! nem olcsó,mert egy kiló 1400 Ft-ot kóstál.

Vajkrém: 

25 deka margarin
5 deka kókuszzsír
8 -10 deka porcukor
ezt simára keverem. Szebb alapot ad a burkolt tortáknak, mint a fele porcukor-fele margarin arányú vajkrém.  



  A díszítés a torta két szélére került, mert középre egy nászpár van tervezve. 
 A dobostorta:





Ez pedig egy régebbi tortám.