Ez a vajas pogácsa a családunk kedvence. Már vagy tíz év is eltelt azóta, hogy először készítettem el.
Receptjét most megosztom veletek.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- fél kiló RAMA(mikróban kicsit megolvasztva)
- 1 nagy tejfel,
. 5 deka élesztő,
. 1 kanál só,
. 2-3 tojás sárgája,
- és egy teavaj a rétegek kenéséhez, valamint egy deci tej cukorral az élesztő futtatásához.
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom, a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütő gép dagasztó tartályában(vagy akinek ilyen nincs, kézzel) kidagasztom . A teavajat nem!!)Ezután lisztezett felületre borítom és konyharuhával letakarva kelesztem. Fél óra múlva kinyújtom ujjnyi vastagra és megkenem kenőtollal olvasztott vajjal. . Összehajtogatom. Utána 10-15 percig pihentetem és ezt megismétlem kétszer-háromszor, amíg az olvasztott vaj el nem fogy.(Kinyújtom, lekenem, összehajtogatom) Ezután kinyújtom kb. másfél centi vastagságúra és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Még a tepsiben kelesztem kicsit, lekenem tojássárgájával.meg lehet szórni szezámmaggal vagy reszelt sajttal is . Nem szabad sokáig sütni, mert akkor kiszárad és száraz, kemény lesz. Mikor kicsit pirosodik, kiveszem és letakarom, hogy a gőz a pogácsákból ne tudjon eltávozni, így lesz szép finom omlós. Jó étvágyat hozzá, aki elkészíti.