2017. december 26., kedd
Kiskutya a családban
Mai bejegyzésem nem tortáról fog szólni. Blogom időrendben mutatja életünk apróbb és nagyobb szösszeneteit. Így meg kell említeni, kiskutyus került a családba. Fajtáját tekintve németjuhász. Kora kb 12 hetes lehet, Pontos szülinapot nem tudok, de ha visszaszámolok, akkor születése napja körülbelül október 3-ra datálható. Az én kiskutyám, ezt kaptam karácsonyi ajándéknak. Neve: Maya. Első dolgom volt megfürdetni, amikor hazahoztuk. Nagyon barátságos, és okos kutyusnak látom.Este kapott egy kis kabalamacit, amit most bőszen rágcsál. Első éjszakát bent tölti, de lehetséges, egészen addig bent lesz a házban, míg az ünnepek tartanak. Nem szeretném, ha a petárdák zajától megijedne. Idősebbik kutyánk, Csuri nem nagyon örül az új jövevénynek, egyenlőre védi a területét, mérgesen vicsorog rá. A holnapi napot sajnos nem tudom vele tölteni, mert dolgozni fogok, de a család többi tagja odafigyel rá.
2017. december 13., szerda
Francia diós
A receptet egy kedves ismerősömtől kaptam, ő egy ász a sütemény készítésben. (Ménesi Magdi) Az ő süteményeit nézve törekedem arra, hogy kifogástalan legyen a külalakja, nemcsak az íze.
A sütemény hozzávalói:
A diós lap anyagai:
- 6 egész tojás,
- 30 deka kristálycukor,
- csipetnyi só,
- 6 ek. víz,
- 25 deka liszt,
- 25 deka darált dió,
- 1 teáskanál sütőpor,
A másik két lap hozzávalói:
- 30 deka liszt,
- 10 deka porcukor,
- 5 deka vaj,
- 1 ek. méz,
- 1 tojás sárgája,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- kevés tej,
A krém hozzávalói:
- 3 vanília puding,
- 9 deci tej,
- 30 deka vaj,
- 20 deka porcukor,
- 2 vaníliás cukor,
- fél rum aroma,
- fél vanília aroma,
Az én tepsim mérete: kb 28 szor 34 cm.
Elkészítés:
Először a diós lapot készítjük el:
A tojást, a cukrot, a sót, a vízzel felverjük, hozzáadjuk a liszttel, sütőporral elkevert diót. Előmelegített sütőben , légkeverésen, 25 percig sütjük 140 fokon.
Ezután elkészítjük a másik két lapot. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd két részre szedjük, sütőpapíron kinyújtjuk, és azzal együtt tesszük a tepsibe. Légkeveréssel, 150 fokon 2 szer 8 perc alatt kisütjük.
A krém elkészítése:
A 3 vaníliapudingot 9 deci tejben felfőzöm, kihűtöm, hozzákeverem a vaj és a porcukor előzőleg összekevert elegyét. Majd hozzáadom az aromákat, vaníliás cukrot.
A süti összerakása. Alsó rész az egyik mézes lap, erre jön a krém fele, majd a diós lap. Ezután megint a krém, és a másik mézes lap. A hűtőszekrényben tegyünk rá egy tálcát, hogy lenyomódjon. A tetejére én ezúttal nem szitált porcukrot, hanem díszített csokimázat tettem.
És az újabb mézeseim.
És a legutóbbi torta vadász témában.
Végül itt egy fotó a legutóbbi királyfi szeletről.
2017. december 1., péntek
Szezámmagos-mézes csirkemell falatok
A minap nagyon éhes voltam a vásárlásaim során és úgy
gondoltam, hogy betérek egy kis kínai falatozóba, viszek haza magammal az édes
szezámmagos csirkemellből. Azonban otthon olyan jó étvággyal ettem belőle, hogy
nem maradt semmi, így gyorsan gulyáslevest főztem a családnak. A mai
próbálkozás ezért is volt, hogy elkészítettem a gyerekek és a férjem számára.
Hozzávalók :
-
80 deka csirkemellfilé
A hús bepácolásához:
-
egy teáskanál só,
-
egy
teáskanál őrölt bors,
-
2 teáskanál cukor
-
fél deci olaj
A
bundázáshoz palacsintatészta:
-
2 tojás
-
4 ek olaj
-
25 deka
liszt
-
egy evőkanál
étkezési keményítő
-
1 teáskanál
sütőpor
-
1
mokkáskanál só
-
és annyi
hideg víz ,amennyitől sűrű palacsintatésztát kapunk.
Mézes mártás
hozzávalói:
-
6 ek méz
-
6 ek cukor
-
4 ek ketchup
-
2 ek ecet
-
2 mokkáskanál
csípős paprika krém
-
A tetejére pirított szezámmagot szórunk.
Elkészítés menete:
-
a páchoz valókat összekeverjük, a csirkemellet
ebben a lében megforgatjuk. Kb fél órára visszatesszük a hűtőbe.
-
Közben elkészítjük a sűrű palacsintatésztát.
-
Az olajat megforrósítjuk, és forró olajban
kisütjük világosbarnára 2-3 perc alatt.
-
Papírtörlőre kiszedjük.
-
Elkészítjük az édes mártást, amiben
meghempergetjük a kisütött húst. (Összekeverjük a hozzávalókat, kicsit megmelegítjük,
hogy a cukor feloldódjon.
-
A végén megszórjuk pirított szezámmaggal.
Bármilyen körettel tálalható
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)