2019. január 21., hétfő

Képviselőfánk

A receptet Császár Etától kölcsönöztem.
A tésztához:
7,5 dl víz,
3 dl olaj
42 dkg liszt,
csipet só
9 tojás

Az olajat, sót, vizet felforralom, folytonos kavarás mellett beleszórom a lisztet. Lassú lángon kb.10 percig kevergetem fakanállal.Akkor veszem le a tűzről, mikor már szépen elválik az edény falától a tészta. Egy másik edényben kihűtöm, majd belekeverek 9 tojást kézimixerrel, vagy a habverő dagasztókarjával. A tészta állaga ne legyen túl kemény,de híg sem, kicsit ragacsos állag a megfelelő. Egy dupla nylonzsákba teszem , díszítőcsővel együtt.  4 tepsibe kis olajat szétkenek, megjelölöm a képviselőfánkok helyét egy kb . 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval, amit előtte lisztbe mártottam Ez azért kell, hogy egyforma halmokat nyomjunk a tepsire . Ez a mennyiség nekem négy tepsit foglalt el, mert a fánkok meg fognak nőni, helyet kell hagyni a terjeszkedéshez. Előmelegített sütőben, 210 fokon, légkeverésen sütöm kb 15-20 percet, majd 10 percig még 100 fokon szárítom. A tepsi alá helyezzünk a sütőbe egy edényt, két-3 centi vízzel. Ez azért fontos, mert a gőzben hamarabb megemelkedik a tészta. Az első 10 percben nem nyitogatjuk a sütőt.
Amikor megsült, recés késsel levágjuk a fánk tetejét, ez lesz a képviselőfánk kalapja.
Krém:
fél liter tej
fél liter víz
4 zacskó vaníliás pudingpor
35 deka kristálycukor
Ezeket az anyagokat elkeverjük, és pudingot főzünk belőle. Kihűtjük, majd elkeverjük 40 deka margarin és 20 deka porcukor keverékével.
Tejszínt verek fel habfixálóval és kevés porcukorral.
Megtöltöm a fánkokat, előbb a margarinos pudingos masszával, erre megy a tejszínhab, majd a fánk kalapja.
 Jó étvágyat annak, aki elkészíti.
 Nekem a tészta gyakorlatlanság miatt kicsit sűrűre sikerült, mert elnéztem a tojás mennyiséget, és kilenc helyett nyolcat tettem bele, így nem is emelkedett meg annyira, amennyire szerettem volna. De sebaj, majd legközelebb.

2 megjegyzés: