Én és a családom szívesen fogyasztjuk a rizst köretként. Szeretek a konyhában sütni-főzni, azonban kisebb praktikákat ki kell találni, amivel le tudom rövidíteni az itt eltöltött időt. Így jött a magvas gondolat, hogy mi lenne, ha a rizst a kuktában készíteném el, lerövidítve az ebéd elkészítési idejét. Ki is kísérleteztem a főzési időt és az elkészítés módját. Hogyan lesz a kuktában főtt rizs "pergő", hogyan lehet elkészíteni benne úgy, hogy ne tapadjanak össze a rizsszemek? Mennyi fűszert tegyek bele?
Ha hiszitek, ha nem, nekem a kuktafazekam körülbelül 30 éves darab. Nem ugyanez, de ugyanilyen darab. Csak rizs főzésére használom.
A receptem a következő:
35 dkg rizst szűrőkanálban, meleg folyóvíz alatt megmossuk, és 2 evőkanál olajon megdinszteljük a kuktában. Amikor kezd kifehéredni ,felengedjük kétszeres mennyiségű, vagyis 7 dl forró vízzel. Fontos, hogy forró vizet öntsünk rá. Vigyázzunk, mert nagy gőz keletkezik, meg ne égessük a kezünket!Utána hozzáadunk 1 mokkáskanál sót vagy 1 kávéskanál delikátot, kevés borsot. Teszünk bele apróra vágott zöldpetrezselymet, esetleg egy diónyi vöröshagymát. Egyszer megkeverjük, a kuktát azonnal lezárjuk. Nemsokára (kb egy perc ) sípol a kukta. Ekkor vegyük takarék lángra , még kb két percig főzzük, majd zárjuk el a lángot alatta és hagyjuk sorsára. Körülbelül egy óra múlva nyissuk fel az edényt, és lehet tálalni.
Ha többen vagyunk, akkor előfordul, hogy az adagot megkétszerezem.
Ezzel csak az a "gond", hogy kukta helyett sima lábast használva 20 perc alatt kész a rizs. ;-)
VálaszTörlésSzóval nem látom, miképpen rövidíti le a módszered a rizs főzési idejét.
Zoli, akkor te ügyes vagy. Én így készítem, nekem lerövidíti, mert csak addig állok a tűzhelynél, míg lepirítom egy kicsit. Ez kb két perc a tűzhelynél állva. Utána a kuktában puhul.
Törlés